Sağlık
Giriş Tarihi : 02-10-2015 17:09   Güncelleme : 03-10-2015 17:18

Gerze Toplum Sağlığı Merkezinden Duyuru!!!

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) biriminde vatandaşlarımıza kanser taraması yapılacak

Gerze Toplum Sağlığı Merkezinden Duyuru!!!
 İlçe Sağlık Müdürü Dr.Halit Kolukırık'tan aldığımız bilgilere göre Ekim ayından itibaren özellikle 30-65 yaş arası bayanlara yönelik olarak her ay düzenli olarak ayda bir gün kanser taraması yapılacak.

Uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşlar Toplum Sağlığı Merkezine nüfus cüzdanları ile başvuru da bulunup kayıt yaptırarak taramaya katılabilecekler.

Gerze Belediyesi'de uygulamaya, taramaya girecek vatandaşlar için Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'ne nakil sırasında kullanılmak üzere otobüs tahsis ederek destek verdi. İlk grubun 7 Ekim'de taramaya gireceği belirtildi.

Dr. Halit Kolukırık taraması yapılacak kanser türleri ile ilgili bilgiler vererek uyarılarda bulundu.
Kanser kontrolsüz hücre çoğalması ile yakındaki organlara direkt yayılım ile ve uzak organlara metastaz yapmak suretiyle ilerleyen , erken teşhis ve tedavisi yapılmadığı takdirde çoğunlukla ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.

NEDENLERİ
Hormonlu besinlerle beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, Hava kirliliği, Bazı kimyasal karsinojenler; Katran, Benzin, Boya maddeleri, Asbest, Hidrokarbonlar, kömür tozları, Radyasyona maruz kalma, uzun süreli ve güneşin dik açıyla geldiği saatlerde güneş altında kalma (UV  ışınlara maruz kalma ), Bazı virüsler; Herpes grubu virüsler, hepatit virüsleri, Genetik faktörler.

KANSERİN BELİRTİLERİ
Uzun süre devam eden inatçı öksürük,  öksürürken kan gelmesi,  nefes darlığı, ses kısıklığı, iyileşmeyen yaralar, ani oluşan ben ve siğiller, ben ve siğillerin renk ve şekil değiştirmeleri, uzun süren iştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı, karında kitle, Hazımsızlık ya da yutma güçlüğü, bağırsak ve mesane boşaltımında düzensizlik, uzun süren ishal ya da kabızlık, makattan gelen kanama, dışkılama sonrası tam boşalamama hissi.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri: Ara kanama olması, bel ve kasık ağrıları. Ağrılı cinsel ilişki,  cinsel ilişki sonrası kanama,  sulu ve kötü kokulu akıntı,  cinsel organda ufak siğiller.

Meme Kanseri Belirtileri: Memede ele gelen kitle,  sertlik,  kızarıklık ve şişme, meme başında şekil ve duruş değişikliği, akıntı gelmesi,  koltuk altı bezlerinde büyüme.

Bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz.

Kadınlarda en sık görülen kanser türleri  meme kanseri,  serviks (rahim ağzı) kanseri,  endometrium (rahim) kanseri,  over (yumurtalık) kanseri,   mide-barsak kanseri,  akciğer kanseri.
Erkeklerde en sık görülen kanser türleri: akciğer kanseri,  prostat kanseri,  mide-barsak kanseri.
KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR. TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRIR,  DOKU VE ORGAN KAYBINA YOL AÇMADAN VE SAKAT BIRAKMADAN İYİLEŞMEYİ SAĞLAR.

Meme kanserinin erken teşhisi için elle meme muayenesi yapılmalı veözellikle 40 yaşın üzerindeki bayanlarmammografi çektirerek  meme kanseri taraması yaptırmalıdırlar.

Kalın bağırsak kanserinin erken tanısı ve korunma
Sağlıklı ve dengeli beslenin,  az yağlı ve bol lifli besinleri tercih edin.  50 yaşın üzerinde olanların dışkıda gizli kan testi,  belirli aralıklarla sigmoidoskopi,  kolonoskopi ve barsak filmi çekilebilir.

Rahim ağzı  (serviks)  kanseri erken tanı
Cinsel olarak aktif ve 18 yaşın üzerinde olanlar yılda bir kez PAP testi (rahim ağzı kanser testi) ve pelvik muayene yaptırmalıdır.

Seda ŞengülSeda Şengül