Sağlık
Giriş Tarihi : 03-04-2023 14:10   Güncelleme : 03-04-2023 14:20

Gerze Toplum Sağlığından 'Erken Teşhis' hatırlatması

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi sağlık çalışanları, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle farkındalık videosu yayınladı

Gerze Toplum Sağlığından 'Erken Teşhis' hatırlatması

Yaptıkları farkındalık çalışmalarıyla Gerzelileri bilgilendiren Gerze Toplum Sağlığı Merkezi sağlık çalışanları, 1-7 Nisan Kanser Haftasını unutmayarak konuyla ilgili bilgilendirici bir video yayınladı.

Nisan ayının ilk haftası Ülkemizde kanser haftası olarak bilinmekte ve hafta münasebetiyle kamuoyunun bu önemli halk sağlığı sorunu üzerine bir kez daha dikkatinin çekilmesi, kanser hakkında toplumun ilgisinin ve bilgisinin daha canlı ve diri tutulması ve bu hususta toplum bilincinin oluşturulması amacıyla Ülke genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Kanser konusunda toplumda farkındalık yaratılmasının ve toplum bilincinin geliştirilmesinin, kanserle mücadeledeki en etkili yöntemlerin başında geldiği kaydedilirken, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı problemi olduğu; sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

Gerze Toplum Sağlığı merkezinden Kanser Haftası farkındalık videosu

Konuyla ilgili hazırlanan videoda Gerzelilere erken teşhisin önemi bir kez daha hatırlatılırken vatandaşların tarama yaptırmaktan kaçınmamaları istendi. Gerze Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Rümeysanur Küçük, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamdaysa kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan yüzden fazla hastalık grubudur.

Kanser günümüzün önemli bir halk sağlığı problemi olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. Sıradaki kanser öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.

Kadınlarda Serviks Kanseri tarama programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda bir smear ve HPV DNA taraması yapılması uygun görülmüştür. Kolorektal Kanser taramalarında ise 50-70 yaş arasındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan yapılması, 50-70 yaş arası 10 yılda bir Kolonoskopi yapılması uygun görülmüştür.”

AdminAdmin