Sağlık
Giriş Tarihi : 22-03-2016 09:59   Güncelleme : 24-03-2016 15:39

Kadınlardan Kanser Taramasına Yoğun İlgi

Gerzeli kadınlar Toplum Sağlığı Merkezi öncülüğünde kanser taraması için Sinop'a gittiler.

Kadınlardan Kanser Taramasına Yoğun İlgi

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi ve Kanser Erken Teşhis,  Tarama ve Eğitim Merkezi işbirliği ile Gerze ilçemizde bulunan çok sayıda kadın kanser taraması için Sinop'a gitti.

30 - 70 yaş aralığında bulunan ve çeşitli taramalardan geçecek olan kadınlar, her ay düzenli olarak Gerze Belediyesinin tahsis ettiği otobüs ile Sinop'ta bulunan Kanser Erken Teşhis,  Tarama ve Eğitim Merkezi'nde titiz bir kontrolden geçiyor.

Tarama hakkında bir açıklama yapan Dr. Halit Kolukırık, Kanserin, bir organ veya dokudaki hasarlı hücrelerin aşırı ve kontrolsüz çoğalması sonucu meydana geldiğini belirterek gerçekleşen tarama programı hakkında şunları söyledi; "Kanser  ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2.sırada gelen önemli bir sağlık problemidir. Dünya genelinde giderek artan bu sağlık problemi bireylerde maddi ve manevi kayıplara ve zorluklara yol açtığı gibi büyük bir sosyoekonomik yüke sahiptir. Bunun yanısıra kanserin önemli bir kısmının erken teşhis edilebildiğinde önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. 

Hormonlu gıda tüketimi gibi beslenme bozuklukları,  hareketsiz yaşam  veobezite,  tütün ve alkol kullanımı, enfeksiyon hastalıkları,  asbest,  radon maruziyeti vb. kimyasal ve radyoaktif çevresel etkenler kanser oluşumunun yaklaşık olarak % 90’ından sorumludur. Kanserlerinin oluşumundan % 10 kadar genetik faktörler sorumludur. Kanser türlerinin uyarılarını erken farketmek önemlidir. Bu bakımdan öncelikle bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmalıdırlarşayet olağan dışı bir değişiklik varsa vakit kaybetmeden ilgili uzman hekime başvurmalıdırlar. Kilo kaybı, koltuk altı boyun meme gibi vücudun belli bölgelerinde şişlikler, bulantı kusma, ishal, kabızlık, ,dışkılama sonrası tam boşalamama hissi,  anormal kanamalar ve akıntılar, ses kısıklığı, sürekli devam eden öksürük, yutma güçlüğü, iyileşmeyen yaralar,  sebebi bilinmeyen ateş,  ben ve siğillerde renk ve şekil değişmeleri vb.  bu uyarılardan en önemlileridir.

Bu konuda Gerze Toplum Sağlığı Merkezi olarak erken tanı ve teşhis açısından başta meme,  kalın barsak ve serviks (rahim ağzı) kanserleri için uygun tarama programlarını Sinop Merkezde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis,  Tarama ve Eğitim Merkezi) işbirliği ile yürütmekteyiz.

Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin giderek artmasına yol açmıştır. Bu bakımdan TSM olarak toplum sağlığına yönelik yaptığımız çalışmalarda ilk sırayı kanser taramalarına vermekteyiz.

 Kanser kontrollerinde Bayanlar için meme kanseri taraması (40-69 yaş), Servisk Kanseri taraması (30 - 65 yaş), Kolorektal kanser taraması (50-70) yaş aralığı, Erkekler için ise Koleraktal kanser taraması (50-70 yaş) hizmetleri veriliyor  



AdminAdmin