Sağlık
Giriş Tarihi : 10-05-2016 10:15   Güncelleme : 10-05-2016 11:56

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Dikkat

İlçe Sağlık Müdürü Halit Kolukırık, havaların ısınmasıyla kene vakaların artmasını önlemek amacıyla alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirdi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Dikkat

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halit Kolukırık, kene ısırması olarak bilinen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığının etkili olabileceği mevsim gelmek üzere diyerek keneye karşı vatandaşları uyardı.

Dr. Halit Kolukırık ilk kez 2003 yılında teşhis edilen KKKA hastalığı sebebi ile bugüne dek ülkemizde 9069 hastadan 440’nın hayatını kaybettiği bilgisini verdi. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte hastalığın bulaştırıcısı olan keneler aktif hale geldiğini belirtti.,

Hastalığın önlenmesinde en önemli husus kişisel korunma tedbirlerinin alınmasıdır. Dr. Halit Kolukırık ‘’Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense saç dipleri ve kasıklar dahil tüm vücut kontrol edilmelidir’’ dedi.

Vücuda kene tutunmuş bir kişinin, keneyi kendisinin çıkarmaya çalışmaması gerektiğini, keneye çıplak el ile müdahale edilmemesi ve kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı nedeniyle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyleyen Dr. Halit Kolukırık, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının nasıl bulaştığı hakkında bilgi verdi.

Nasıl Bulaşır?

Keneyle temas, virüs taşıyan kenenin tutunması, virüs taşıyan keneye ve bu keneleri taşıyan hayvanlarla temas, virüs bulaşmış hastalarla direkt temas, hastalara ait dokular, tükürük, kan ve diğer birçok vücut sıvısı bulaştırıcıdır.

Çiftçiler, veteriner hekimler, hayvancılık yapanlar, sağlık personeli, laboratuvar çalışanları, hasta yakınları, endemik bölgede bulunmak, kasaplar, mezbahane çalışanları riskli gruplardır.

Genellikle kene tutunmasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, ateş, üşüme-titreme, bulantı, kusma, ishal, kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kanama bulguları, bilinç bulanıklığı, şok ve çoklu organ yetmezliği ile ölüme kadar gidebilir.

KKKA’nın etkinliği kanıtlanmış özel bir tedavisi olmadığını kaydeden Dr. Halit Kolukırık, destek tedavisi uygulanmaktadır. ‘’Korunma ve kontrol önemlidir. İnsanlar kenelerden uzak durabilir ve vücutlarına kene tutunması engellenirse hastalık ortaya çıkmaz. Dünyada ve ülkemizde aşı üretme projesi yürütülmektedir.’’ dedi

 

 

Yılmaz GökgözYılmaz Gökgöz