Sağlık
Giriş Tarihi : 12-03-2020 12:44   Güncelleme : 12-03-2020 13:43

Korona Virüsüne Karşı Alınacak Önlemler

Sağlık Bakanlığı, tüm dünyayı saran ve binlerce insanın ölümüne sebep olan korona virüsten korunma yollarını paylaştı.

Korona Virüsüne Karşı Alınacak Önlemler

Uzun süredir dünyayı etkisi altına alan ancak ülkemizde ilk vakanın yeni görüldüğünü açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsüne sahip vatandaşın ve ailesinin tedbir amaçlı karantina da olduklarını belirtirken, beraberinde virüsten korunmak için alınabilecek önlemleri de anlattı.

Kişisel hijyen kurallarına daha çok önem verilmesi gereken hastalığa dikkat çekmek maksadıyla Sağlık Bakanlığı virüsten korunma yollarını anlatmak için afiş ve broşürler hazırladı.

Afişlerde virüsten korunmak için en önemli yöntemlerin başında 20 saniye kuralı ile elleri bol su ve detaylı şekilde yıkamak, kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmamak, birebir temaslardan uzak durmak, bol su tüketimi, kişisel eşyaların ortak kullanımdan kaçınılması, kapı kolları, lavabo, toplu taşıma araçlarında bulunan tutunma yerleri gün içinde sıkça ortak kullanım alanı olan yerlerin peçete ile tutulması, kapalı alanların sık sık havalandırılması gibi alınacak birçok önemlerden bahsedildi.

Virüsün alınacak tedbirlerden güçlü olmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Mart 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası basın açıklaması yapılırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ” Bugün de Bilim Kurulu toplantımızı yaptık. Bu toplantımızın sürecin yönetimine katkısı iyi bilinmektedir. Biz sorunu siyasal dille ve içerikle ele almadık. Bilimsel bir yöntemle ilerledik. Bilimsel veriler doğrultusunda karar verdik. Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka ortaya çıkmasından sonra bu tutum, daha da üst düzeye çıkacaktır. Avrupa'yla ilgili kaygılarımız doğrulandı. Bunu bekliyorduk. Tanı ve izolasyon sürecini bu öngörüyle zaman kaybetmeden yaptık. Fakat salgının Avrupa'daki durumu, bizi dün akşamki tabloyla karşı karşıya bırakmakla yetinmeyecektir. Risk ciddidir” ifadelerine yer verirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy geçen yıla kıyasla daha az turist gelmesinin sağlamanın sağlıklı bir çözüm olacağına karar verdiklerini söyleyerek “,”Mümkünse turizm talebinin Nisan sonuna ertelenmesi daha mantıklı geliyor. Geçen seneye kıyaslandığında, daha az turistin gelmesini sağlamak çok daha sağlıklı bir çözüm olacağına karar verdik. Dün sektör temsilcileriyle bir toplantı yaptım. Maliye ve Hazine Bakanımızla da bir toplantı yaptım. Bir hafta içinde sektörel desteklerle ilgili açıklama yapacağız. Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili, bakanlığımıza bağlı organizasyonlarını Nisan sonuna ertelemek gündemde bununla ilgili açıklamayı da yarın yapacağız” diye konuştu.

Bu konuda Milli Savunma Bakanlığı da TSK’da çeşitli önemler alındığını duyurdu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar karargah ve birliklerde çeşitli korunma tedbirlerinin hayata geçirildiğini söyleyerek “Toplantı ve toplu faaliyetlerde de kısıtlamaya gittik. Okullar ve eğitim merkezlerindeki öğrenci ve kursiyerlerle birlikte askerlerimiz de belli bir süre hafta sonu izne çıkmayacak. Ayrıca TSK’da el sıkışmayı da bir süreliğine durdurduk” ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, virüsün etkilerinden korunmak amacıyla resmi ve özel okul ve kurumlarda öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin katılımıyla yapılması planlanan il ve ilçe, ulusal ve uluslararası düzeydeki toplantı, çalıştay, sempozyum, konferans, forum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma gibi sosyal etkinlikler tedbiren iptal edildiğini açıkladı.

AdminAdmin