Sağlık
Giriş Tarihi : 20-05-2019 14:28   Güncelleme : 20-05-2019 14:36

Sahur Yapmamak Kilo Aldırıyor

Ramazanda sahur öğününü atlamak metabolizmayı yavaşlattığından kilo almaya sebep oluyor.

Sahur Yapmamak Kilo Aldırıyor

Bu yıl Ramazanda 16-17 saat arasında oruç tutuluyor.

Gün içinde uzun süre açlık yaşandığı için sahur yapmak oldukça önemli. Uzun süre açlık nedeniyle metabolizmamız yavaşlar, sahur öğününü atlamak metabolizmayı daha da yavaşlatır.

Diyetisyen Hatice Bolat, Ramazan ayının kilo vermek için uygun olduğunu düşünmenin çok yanlış olduğunu söylüyor. Bolat, “Ramazan ayında uzun bir açlık nedeniyle metabolizmamız yavaşlar, sahur öğününü atlamak metabolizmayı daha da yavaşlatır. Bu nedenle ramazanda zayıflamak isteyip sahur yapmayan düşüncesi çok yanlıştır. Kilo verseniz de ramazandan sonra daha fazlasını geri alırsınız. Bu nedenle sahurda protein ağırlıklı beslenmek hem tok tutar hem de kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olur” diyor.

Bolat, Ramazan ayında en çok su tüketimine dikkat çekiyor. Hava sıcaklıklarının da artmasıyla vücudun kaybettiği su miktarı da artıyor. Yeterli miktarda su alınmaması durumda susuzluk hissi kadar, gün içinde baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve sersemlik hissi kendini gösteriyor. Bu nedenle vücudu susuz bırakmamak oldukça önemli. Bolat, sahur ve iftar vakitlerinde yalnızca susayınca değil susama hissi olmadan da su içilmesi gerektiğini vurguluyor.

Susuzluğun yanında gün içinde tokluk hissi verecek besinler tüketmek de çok önemli.

Tok tutan besinlerin başında ceviz, çiğ badem, yumurta, süt, yulaf ezmesi ve muz geliyor.

İftarda yediklerimizi sahurda yemememiz gerektiğini söyleyen Bolat, daha çok kahvaltılık ürünlerin tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Sahur için örnek liste olarak;

Yağsız tavada, 2 yumurta ile avokadolu omlet, 2 yemek kaşığı lor peyniri, 2 dilim tam buğday ekmeği, 2-3 zeytin, bol yeşillik(roka, maydanoz, dereotu, domates, salatalık) 

10 dakika sonra 1 bardak süt, 3-4 tane çilek ya da yarım elma.

Bolat, iftar ve sahur arasındaki süre kısa olduğu için açlık hissetmeyen ve yemek yiyemeyenler için de bir liste hazırladı.

Özellikle cevizin, içinde bulunan omega3 yağ asitlerinden dolayı açlığa bağlı unutkanlık ve dikkat kaybını önlemek açısından oldukça etkili bir besin olduğunu söylüyor.

Tok tutan bir diğer yemiş ise çiğ badem. İçinde yüksek E vitamini bulunan çiğ badem, hem tok tutuyor hem de gün içinde açlığa bağlı unutkanlığı önlüyor.

Yemek yiyemeyenler için örnek liste;

Kan şekerini dengelemek ve tokluk hissini arttırmak için 1 bardak yağsız süt, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı chia tohumu, 10 adet çiğ badem veya ceviz, 1 küçük boy muz ya da 7-8 adet çilek, bol su.

AdminAdmin