Sağlık
Giriş Tarihi : 01-11-2019 12:43

Şifa Deposu Piretün

Dağ çileği, ağaç çileği, kocayemiş, kocakarı yemişi, piretün, yaban çileği… Halk arasında birden fazla isimle bilinen meyve, ilçemizde de genel olarak piretün adı ile biliniyor.

Şifa Deposu Piretün

Piretün, Marmara, Ege, Akdeniz’in makilik alanlarında Akdeniz kuşağına, İber Yarımadasından, Asya Kıtasına kadar yabani bölgelerde yetişen Piretün ağacı, Karadeniz’in belirli bölgelerinde de kendini gösteriyor.

Dağlık alanlarda, yabani ortamda olan ve çoğunlukla kendiliğinden oluştuğu bilinen Piretün, ilçemizde de kendini gösteriyor.

Mayıs, Haziran aylarında çiçek açan, sonbahar aylarında meyvesi toplanarak tüketilen, yabani yaşamın kırmızı süsü Piretün, hem tadı, hem kokusu hem de sağlıklı olmasıyla, tabiatın insanlara sunduğu doğal mucizelerden biri.

Yuvarlak şekli, tüylü dokusu ve oluşum aşamasında sarı, turuncu olmuş hali kırmızı renkli olan Piretün, meyve olarak tüketildiği gibi, reçel, marmelat, jöle, şerbeti kaynatılarak ve kurutularak da tüketiliyor.

Güzel görüntüsü ve lezzetli olmasının yanı sıra, uzmanlar piretünün bağışıklığı güçlendiren, besin değeri oldukça yüksek bir meyve olduğunu belirtiyor.

A, B ve C vitaminleri açısından yüksek besin değerine sahip olan piretün, idrar sökücü ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan doğal ilaç. Böbrek taşının parçalanmasında da yardımcı olarak tüketilen piretün, böbrek ağrılarından, diş hastalıklarına, cilt problemlerinden, damar tıkanıklığına, bağırsak problemleri gibi daha bir çok rahatsızlığın doğal ilacı olarak kullanılıyor.

İlçemizin dağlık ve çalılık alanlarında bulunan piretün, halk pazarı tezgahlarında da kendini göstererek kilosu 5 ₺’den satılıyor.

AdminAdmin