Sağlık
Giriş Tarihi : 28-01-2015 08:30   Güncelleme : 28-01-2015 08:24

Telatar, Soba Zehirlenmelerine Dikkat Çekti

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZ. DR. T. GÖKHAN TELATAR TRT TRABZON RADYOSUNUN TELEFONLA CANLI YAYIN KONUĞU OLDU.

Telatar, Soba Zehirlenmelerine Dikkat Çekti
 Mevsim gereği ülke genelinde sık sık meydana gelen Karbonmonoksit (Soba)  zehirlenmeleri ile ilgili olarak TRT Trabzon Radyosunun telefonla canlı konuğu olan Uz. Dr. T. Gökhan TELATAR konu ile ilgili Radyo yöneticisi Seza TURGUT’un sorularını cevaplandırdı.

                Korbonmonotsit zehirlenmelerinde Bebekler, çocuklar, Hamileler ve Kalp ve Solunum rahatsızlığı olanların daha riskli olduklarını,  Karbonmonoksit zehirlenmeleri, atık gaz üreten bacalı sistemlerin kullanıldığı kapalı alanlarda karşılaşılabilen bir sorun olduğunu ifade ederek;

                Zehirlenme kontrolü için üç aşama olduğunu bunlardan birinin sobaların doğru kurulmaları gerektiğini, uygun havalandırma tedbirlerinin alınması, ev içindeki kapıların aralıklı bırakılması, sobaların doğru yakılarak kömürün üstten atılmasını, doğru yakıt kullanılması gerektiğini;

                Korbonmonoksit zehirlenmelerinde belirtileri ise frontal baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, nefes almada güçlük, çarpıntı, bulantı hissi gibi durumlarda ortam hızla terk edilmeli, temiz havaya çıkılmalı, 112 acil servis aranmalı yada imkan varsa hızla hastaneye başvurulmasının önemli olduğunu ifade etti.

                Oksijen tedavisinin 60 dakika , hiperbarik  tedavisinin ise 15 dakika olduğunu belirterek, İlimizde 2014 yılında Ocak-Şubat ve Mart aylarında toplam: 13 (onüç)  2015 Ocak ayında ise bu güne kadar 4 Korbonmomoksit zehirlenme vakasına rastlandığını ve ölüm olayının bulunmadığı belirtti.

hakan akbaşhakan akbaş