Sağlık
Giriş Tarihi : 09-08-2019 17:42

Uzmanlar Uyardı

Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, kesim sonrası kurban etinin kanının akması için serin bir yerde minimum bir saat dinlenmesi gerektiğini vurguladı

Uzmanlar Uyardı

Hayvan ilk kesildiğinde stresten dolayı etinin sert olması ve kesimden sonra çeşitli bakterilerin ortaya çıkması dolayısıyla etin en az bir saat soğuk ve karanlık ortamda dinlenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, etin kesilir kesilmez tüketilmesinin özellikle sindirim ve bağırsak problemleri, mide ağrıları, kalp çarpıntısı ve kolesterol gibi problemleri beraberinde getirebileceğini vurgulayarak uyarıların dikkate alınmasıyla besin zehirlenmelerinin de önüne geçilebileceğini ifade ediyorlar.

Kurban etinin saklanma koşullarının da son derece önemli olduğunu belirten Özyaral “Eğer etinizi buzdolabınıza kaldıracaksanız o zaman tek kullanımlık porsiyonlar halinde poşetlemelisiniz. Uzun süreli derin dondurucuya konulacak parçalar tek kullanımlık büyüklükte olmak zorundadır. Asla çözünen et ikinciye dondurulmaz. Havanın sıcak olduğunu unutmayın. Poşet içinde hava almadan birkaç saat bekleyen et bile bozulabilir. Bunun yanında eti çok parçaya bölmek yüzeysel kirlemeye neden olur. Bu da bakteri kirliliğini artırır. Kesimle birlikte etin kanının çıkması için buzlu suya koyabilirsiniz. Eti kesip parçaladıktan sonra mutlaka temiz kaplara alınmalıdır. Ayrıca ete dokunma, etle temas bakteri üremesine uygun zemin oluşturur. Dolayısıyla etin her parçalanışı yani küçülmesiyle üzerine bulaşan kirlilik artar. Dışarıda et çok kısa süre kalmalı derhal dağıtacak yerlere ulaştırılmalıdır” diyerek tüketicilere uyarılarda bulundu.
 

AdminAdmin