Siyaset
Giriş Tarihi : 28-01-2022 17:56   Güncelleme : 25-01-2023 15:43

Bakan Pakdemirli'ye Gerze İle İlgili Talepler İletildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye Gerze ile ilgili sorunlar iletilerek destek istendi

Bakan Pakdemirli'ye Gerze İle İlgili Talepler İletildi

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Orman Bölge Müdürlüğü açılış törenine katılmak üzere havayolu ile Sinop’a geldi. 

Valilik makamında Vali Karaömeroğlu ve protokol üyeleri ile basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından Bakan Pakdemirli Sinop Kültür Merkezinde paydaş ve Sivil Toplum Kuruluşları ile sektör toplantısı gerçekleştirdi.

Kültür Salonunda Muhtarlar, STK ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek burada yapılan yatırımları ve vatandaştan gelen şikâyet ve sorunları not aldı. İlgili kurum müdürlerine bu sorunları yanıtlattırdı.

Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’nun moderatörlüğünde yapılan toplantıda bir konuşma yapan Vali Karaömeroğlu “Aramızda çok özel ve güzel bir insan var; ‘’O’’ ki, afet ve orman yangınlarıyla mücadelede markalaşmış bir insan ‘’O’’ ki, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sinop’un Orman Bölge Müdürlüğü hakkını Sinop’a vererek, Sinop Orman köylüsünün yüreğinde yer etmiş, Sinop’a bütün Tarım ve Orman işlerinde pozitif ayrımcılık uygulamış bir insan, Sinop’umuzu şereflendirdiniz”

Bakan Pakdemirli konuşmasında yapılan vede yapılacak olan yatırımları tek tek anlattı.

ÜRETİMİ ARTTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞIYORUZ
Çiftçinin üretimini arttırmaya yönelik üzerinde çalıştıkları projeden bahseden Bakan Pakdemirli, “Gelir koruma sigortası ve sözleşmesi diye çiftçimizi kuşatacak iki ayrı proje üzerinde çalışıyoruz. Yani çiftçimiz bugün toprağa tohum attığı zaman veya ürünü toplayacağı zaman yarın bunun üzerinden ne kadar rakam toplayacağına dair bir fikri genelde olmuyor, hasadı beklemek zorunda oluyor. Hasadı beklemeden sözleşmeli üretimle veya gelir koruma sigortasıyla bunu garanti altına alırsak biz üretimi arttırmayla ilgili artı sağlayacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

SİNOP TÜRK SOMONUNUN ÜRETİM MERKEZİ OLACAK
Sinop'ta yapılacak yatırımlara değinen Pakdemirli, "Sinop, Türk somonunun üretim merkezi olacak. Bu alanda özel sektör tarafından Sinop'a 2022 yılında 150 milyon dolar yatırım yapılacak. Bu yatırımlardan her yıl ortalama 200 milyon dolar ciro sağlanacak. 2023'e kadar en az 1100 istihdam Sinop ile buluşacak. Ayrıca kıyı balıkçı desteğimizi de Nisan ayında ödemiş olacağız. Bal ve kestane ormanları, sulama projelerimiz yine artarak devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

SİNOP'A 12 MİLYONLUK 11 PROJE MÜJDESİ
Pakdemirli şöyle devam etti: “Sinop’a ait müjdelerde de hemen 12 milyon TL’lik maliyetle 11 proje başlatıyoruz. 50 ton sertifikalı buğday arpa ve tohum dağıtımımız var. 1600 kg salep tohumu dağıtacağız. 8 bin 500 dekar alana çeltik üretimi destekleyeceğiz. 90 ton çeltik tohumu dağıtacağız. 1000 dekar damla sulama hibemiz ve 1400 dekar alana mera çalışmamızı yapıyoruz. Durağan ilçemizde 500 dekar alana GES sulama sistemi kuruyoruz. Çeltik üreticilerimizin sulama maliyetini düşürüyoruz. Yine merkez Kozcuğaz köyünde kapalı sistem su iletimi hattı yaparak 1834 dekar alana 6 tarım arazisini kazandırıyor olacağız. 40 tane 250 metrelik sera kuracağız. 30 tane 100 metrekarelik dinear kurulacak. 19 ceviz bahçesini kuracağız 1 ile 5 dekar arası. 80 tane makine ekipman dağıtımı yapıyor olacağız.”

Gürleyik Deresi İslah Projesi 

Sinop’a yapılan ve yapılacak olan projeleri peş peşe sıralayan Bakan Pakdemirli, Gerze ile ilgili olarak Gürleyik Deresinin ikinci etap çalışmalarının programa dahil edildiğini belirtti.

Sıkıntılar, Bakana İletildi

Gerze Ziraat Odası Başkanı Ahmet Tiryaki ise Gerze Sarımsak Çayı üzerinde bir sulama göleti oluşturulmasını, bu sayede yaklaşık 10 köyün yapılacak regülatörden istifade edebileceğini ve yaklaşık 498 hektar alanında sulanacağını, bu şekilde tarımın daha verimli bir şekilde yapılabileceğini kaydederek talebini bakan Pakdemirli’ye iletti.

AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş  2017 yılında Gerze'ye içme suyu müjdesinin verildiğini hatırlatarak, işi alan yüklenici firmanın batması neticesinde projenin yarım kaldığını, 2021 Temmuz ayında su irsale hattı projesinin yeniden ihale edildiğini fakat bu hattı alan yüklenici firmanın ise özel üretim olan su borularını tedarik edememesi neticesinde hala çalışmaların başlayamadığını Bakan Pakdemirli’ye iletti.

Maviş, Gerze Suyu Projesinin bir an önce başlaması için Bakan Bey nezdinde iletişim sağladıklarını belirterek, "gerek Sarımsak Çayı üzerinde yapılması istenen su göleti, gerekse Gerze içme suyu projesinin bir an önce tamamlanması, bizim için önemlidir" dedi.

Kültür Merkezinde düzenlenen programa Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Ak Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Kaymakamlar, Ak Parti İl Başkanı Uğur Giresun, Belediye Başkanları,  İlgili Genel Müdürler,  çok sayıda STK ve Sektör Temsilcileri katıldı.

AdminAdmin