Siyaset
Giriş Tarihi : 30-03-2017 22:20   Güncelleme : 31-03-2017 00:21

Bakan Yılmaz: “Başkanlık Sistemi Uzlaşma da Getirecek“

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Gerze’ye geldi. Gerze Meslek Yüksekokulu ve Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve referandum adlı konuşma yapan Yılmaz, Hüseyin Yüksek tarafından Gerze MYO’ya bağışlanan otobüsün açılışını yaptı

Bakan Yılmaz: “Başkanlık Sistemi Uzlaşma da Getirecek“
 Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Gerze’ye geldi. Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve referandum" adlı konuşma yapan Yılmaz, vatandaşlara referandum hakkında bilgi verdi.

Ak Parti’nin yüzde 36’yla, yüzde 46’yla ve şimdi de yüzde 49’la başa geçtiğini hatırlatan ve başarılı bir şekilde yönettiğini söyleyen Bakan Yılmaz şu şekilde konuştu: “Referandumdan sonra yüzde 50+1 oy alması lazım başa geçebilmesi için. Bu gelecek sistem ülkeye uzlaşma da getirecek. En güçlü parti biziz, ama bir parti yönetime gelebilmek için bundan sonra başka partilerle de uzlaşması lazım. Yüzde 50yi geçmek isteyenler diğer partilerden de oy almak isteyecek” derken, demokratik olanın başkanlık sistemi olduğunu vurguladı.


 "İstikrarlı hükümet en az beş yıllıktır"

96 yılda 65 hükümet kurulduğunu belirten Yılmaz, “istikrar getirecek diyoruz bu sistem. Eskiden her bir hükümete 1,5 yıl dahi düşmüyordu. Bu kadar yılda ne yapabilirsiniz?  Türkiye’de bu kadar kısa sürede ne Avrasya Tüneli’ni, ne Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü ne de Osman Gazi Köprüsü’nü yapabilirsiniz. Projesini yapsanız temelini atamazsınız. İstikrarlı hükümet en az 5 yıllıktır” dedi.

 

“Milletin dediği başımızın üzerindedir” diyen Bakan, “millet hakemdir. Kim doğru kim yanlış yapar bilir. Ona göre kararını verir. Millet kimin yanında durursa o güçlüdür. Kılıçdaroğlu’nun yanında durursa o güçlüdür. Tayyip Erdoğan’a bu millet senin arkanda duruyor diyorlar. Millet bilir arkasında duracağı adamı” şeklinde konuştu.





"Tek adam demek doğru olmaz"

Bu anayasa değişikliğinin milletten geçmesi halinde, Türkiye’nin 21. Asrın devleti olacağını savunan Yılmaz, başkanın meclisi feshetme yetkisi var mı sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: “Başkana istediğinde meclisi yenileme hakkı veriliyor. Tam tersi olarak meclise de başkanı yenileme hakkı veriliyor. ABD’de de başkan var. Parlamento başkanı, devlet başkanını halkın önüne getiremez orada. Üstelik ABD Başkanının KHK çıkarma yetkisi de vardır. Ama kimse ona tek adam demez. Yetkisi ABD başkanından daha az olması rağmen bizdeki başkana tek adam demek doğru olmaz”

 



"Hükümeti millet kursun"

Hükümeti de milletin kurması gerektiğine inandığını söyleyen Bakan Yılmaz, “16 Nisan’da bir halk oylaması var. Yeni bir hükümet sistemini halkın oyuna sunuyoruz. Egemenlik milletindir. Meclisi millet oluştursun. Hükümeti de millet kursun. O halde doğrusu evet oyu vermektir. Bu milli iradeye daha uygundur. Bazen siz hükümeti kursun diye milletvekillerini gönderirsiniz. Ama onlar hükümeti kuramazlar. Parlamenter hükümette her zaman sizin verdiğiniz emri yerine getiremiyorlar. 2015’te yüzde 40,5 oy aldık. Herkes altı ay boyunca koalisyonu konuştu. Zaman kaynak kaybıdır. Yeniden kayıplarla karşılaşmasın diye, millet sandıkta hükümet kursun diyoruz” şeklinde konuştu.

 


"Bu kriter bile evet demek için yeterlidir"

“Eğer bu referandum kabul edilirse yüzde 49 alan ülkeyi yönetemeyecek” diyen Bakan, “yüzde 50’nin üzerinde oy alarak bu ülkeyi yönetmek demokrasiye daha uygundur. Sadece bu kriter dahi evet demek için yeterlidir. Bundan sonra hükümeti kurabilmek için başka partilerden de oy alabilmek lazım. Dolayısıyla da bu uzlaşmayı getirecek. Yaralayıcı dil kullanırsan başka partinin seçmeni sana oy verir mi? Farklılıkları zenginlik olarak görüyorsak mutlaka 16 Nisan’da evet oyu kullanmamız lazım” dedi.

Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş