Siyaset
Giriş Tarihi : 04-08-2021 12:29   Güncelleme : 04-08-2021 12:57

Başkan Şanlan, Lafı Eğip Bükmeden Ortaya Konuştu

İYİ Parti Sinop İl Başkanı Yılmaz Şanlan ile İYİ Parti Gerze İlçe Başkanı ve yönetiminden Gerze’nin Sesi Gazetesine ziyaret

Başkan Şanlan, Lafı Eğip Bükmeden Ortaya Konuştu

İYİ Parti İl Başkanı Yılmaz Şanlan ve beraberindekiler, gazetemize yaptıkları ziyarette, ülke gündemi, ekonomi, eğitim ve Sinop’un genel durumu ile ilgili değerlendirmede bulundular. Şanlan, yaptığı değerlendirmede Dikmen ilçesinin ardından Gerze’de de yönetim, STK ve esnaf ziyaretlerinde bulunduklarını ifade etti.

Şanlan, gençlerin hayatlarını idame ettirmek için şehre yerleşmeyi tercih ettiklerini, köylerde genç nüfusun kalmadığını bunun ülkemiz, milletimiz açısından sağlıklı bir durum olmadığını belirtti.

Şanlan, “Gerze’den önce de Dikmen ilçemizdeydik. Dikmen’de köy sakinleri ile sohbet ettik. Ne acıdır ki, köylerimizde genç nüfus kalmadı. Bilinçli veya bilinçsiz bir sistemle herkes şehirli yapıldı ve tarımdan uzaklaşıldı. Anadolu coğrafyası belki de yeryüzünün en verimli topraklarına sahip.

Hep örnek veririm Sinop Kale Surlarının yerden 30 metre yukarısında dahi incir ağacı çıkıyor yani taşları bile verimli bir coğrafyamız varken topraklarımızın boş kalıp buğdayı Rusya’dan, samanı Bulgaristan’dan, pamuğu Yunanistan’dan, patatesi Suriye’den aldığımız bir tarım politikası yürütülüyor bu da hayret verici bir durum. Anadolu coğrafyasının verimli toprakları doğru tarım politikası yapılmadığı, yerli ve milli tohum üzerinde bir çalışma yapılmadığı için topraklarımız boş ve avare bir şekilde durmakta. Bu ilerleyen zamanlarda Türkiye için tehlike arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Bugün eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedilemeyeceğinin altını çizen Şanlan, “Bugün köy çocukları internetsiz derslere giremiyor. Şimdi köydeki çocukla şehirdeki çocuk nasıl eşit olacakta aynı sınava girecek. Bugün hal böyleyken biz nasıl eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedebiliriz. Biz Mardin’den Aziz Sancar’ı, Isparta’nın bir köyünden Süleyman Demirel’i, Kocaeli’nin bir köyünden Meral Akşener’i çıkarmışsak bu devletin eğitim politikasından, eğitimdeki fırsat eşitliğinden dolayıdır.  

Ekonomi bozulur, devletler felaket geçirebilir, sel olur, yangın olur, zelzele olur; bunlar telafi edilebilir ama genç nesillerimizi doğru yetiştiremezken, eğitemezsek o devletin geleceği telafisi olmayan büyük bir risk altında girer” diye konuştu.

Pandemi içinde olduğumuz bugünlerde ekonomik yetersizliğin insanları daha da zora soktuğunu kaydeden Şanlan, bu sürecin doğru yönetilmediğinde daha çok esnafın kepenk kapatacağını belirtti.  

Şanlan, “Ülkemiz cayır cayır yanıyor ve devlet yöneticileri ile bakanları kriz yönetiminde bugün sınıfta kaldı. Tedbirsizlik, öngörüsüzlük, yeterli ekipman olmamasından dolayı yangınla mücadele edilemedi.

Milletin sağduyulu olması lazım bu coğrafyada ancak birlik, beraberlik olursa ayakta kalabiliriz. Biz tarihten bu yana mazlumun yanında, zalimin karşısında olduk fakat bu yapılırken kendi insanımızı da mağdur etmemeliyiz.

Bu ülkede şiddet üzerinden karışıklıklar düzenlendi fakat bu ülkedeki bağ çok kuvvetli. Çocukları kavga ettirdiler ama anne babaları bu işlere dâhil edemediler, Türk milletini birbirleriyle dövüştüremediler.

Diyeceğim o ki anne, babalar çocukları kavga etse dahi birbirleriyle kavga etmiyorlar, değişik bir etnik grup, birbiriyle kavga eden değişik bir millete ihtiyaç vardı, Suriye’deki iç savaştan dolayı bu insanlar Anadolu’ya konuşlandırıldı. Önümüzdeki süreçte bu insanları evlerine gönderemezsek ülkede bir iç savaş olacağını düşünüyorum, inşallah yanılırım ama süreç böyle ilerliyor.

Yine Afganlar ülkemize akın akın ediyor; ülkede kontrolsüz bir mülteci akını var. Devletler işe duygusal bakmazlar, devletlerin kazanımları vardır. Devletlerin menfaatlerine göre dostlukları vardır.  Devletlerin kan bağı dostlukları pek fazla olmaz” ifadelerinde bulundu.

Ekonomi ile ilgili olarak konuşan Şanlan, “Bugün hala 128 milyar doların hesabı verilemedi. Kaynak yok, hazine boşaltılmış durumda. Birkaç yerden farklı maaş alan insanlar asgari ücretlinin ne kadar maaş alacağına karar veriyor, hani nerede adalet?

Bir taraf lüks içinde yaşarken diğer taraf açlık sınırının altında yaşamakta. Son dönemde devletin kurumları liyakate değil de sadakate göre yönetiliyor.

AK Parti iktidarında bu millete betonlaşmadan başka ne yapıldı? Yol, köprü yapıldı, o yoldan, köprüden geçmesi zorunlu kılındı ve para alındı, bu milletin geleceği esir edildi. Bu nasıl bir adalet?” diye konuştu.

Son olarak Sinop ve Gerze ile ilgili değerlendirme de bulunan Şanlan, “Sinop tarihi coğrafyası, doğasıyla örnek bir yer. Dünyanın birçok yerinde olmayan her türlü güzelliği bir arada bulunduruyor ama hak ettiği değeri göremiyor.

Sinop 2 şekilde değerlendirilmeli; sahil kesimindeki ilçelerin ana sektörü turizm ve yatırım olarak da turizm yatırımları ile değerlendirilmesi lazım; iç kesimlerin de tarım ve hayvancılık olarak geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye’nin yüzölçümüne göre en çok orman alanına sahip illerinden biri Sinop ama orman ürünlerini işleyebilecek, iç pazara dış pazara sunacak bir işletmesi yok.  Sinop’ta orman ürünlerini uluslararası pazara sunacak bir işletme olması Sinop’taki işsizliğinde önüne geçilebileceğini düşünüyorum.

Sinop Üniversitesi bugün rağbet görmüyor bunun sebebi sorgulanmalı. Devlet okul açarken okula getireceği öğrencinin yatacak, kalacak yerini de düşünmeli, orada nasıl barınılacağının hesabını da yapmalı.

Esnaflarımızı, ulusal marketler bitirmiş durumda. Yerel esnaf hesaba katılarak, düşünülerek ulusal marketlere ruhsat verilmemeli.

İlimiz coğrafi yapısından dolayı sur şehri ama ilimizin ana arterleri trafik noktasında yaşanmaz hale geldi. İlimiz bayramda, seyranda yaşanmaz hale geliyor.

Gelelim Gerze’ye… Gerze’nin en büyük sorunlarından biri su sorunu. Gerze’nin köylerinde su sorunu olduğunu biliyoruz. Gerze’de hem sulama hem de içme suyuyla ilgi vatandaşların sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Köylüler tanker suyuyla günü kurtarma peşinde.

Bununla ilgili projeler oluşturulmuş; Sarımsak Çayı Göleti buna örnek. Bu projeyle Gerze’nin hem içme hem de sulama suyu ihtiyacı fazlasıyla karşılanacak.   

Bugün liyakatsiz yöneticiler yüzünden bu tür sorunlar büyüyerek devam ediyor. Şeytanlaşan yöneticilerle karşılaşmaktayız, yöneticiler ya bizden olacaksınız ya da dışlanacaksınız diyerek hareket ediyorlar.

Gerze’de de bazı yöneticiler alt kademeleri ezmeye çalışıyorlar. Bizler parti olarak doğru olan, memlekete faydası olan her şeyi desteklemeye çalışıyoruz. Doğru yapılan işi, kim yaparsa yapsın devlet, millet yararınaysa alkışlarız ama devlet, millet zararınaysa ne yapılırsa karşısında dururuz. Ülke siyaseti tıkandığı için bu parti kuruldu. Bizlerin verdiği mücadele ülke yararınadır. Üye bazında da oy bazında da partimiz yükseliyor. Parti olarak garibanın hakkını nasıl koruduğumuzu, eğitim düzeyinin nasıl yükseldiğini göstereceğiz” ifadelerinde bulundu.  

AdminAdmin