Siyaset
Giriş Tarihi : 16-12-2020 15:34   Güncelleme : 16-12-2020 16:01

Başkan Yüksel, esnafı hatırlattı: “Geç kalınmış bir çalışma, ayrıca artık yetersiz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel, esnafın içinde bulunduğu duruma ilişkin bir açıklama yaparak, “Para desteği verilecek. Düşünce güzel fakat çok geç kalınmış bir çalışma, ayrıca artık yetersiz” dedi

Başkan Yüksel, esnafı hatırlattı: “Geç kalınmış bir çalışma, ayrıca artık yetersiz”

Covid-19 sürecinde esnaf ve işletmeciler zor günlerden geçiyor. Gün boyu satış yapamayan ve gelir elde edemeyen esnaf, geçinmek için borçlanma yolunu seçiyor. Pandeminin Türkiye’deki başlangıcından bu yana gelirleri düşen esnaf için daha önce faizli kredi verilmişti.

Bu kredilerin ödeme tarihleri yaklaşırken, yeni bir paket açıklandı ve esnafa 3 ay boyunca 1000 lira ve kirada olanlar için de en yüksek 750 lira olacak şekilde kira yardımı yapılacağı dile getirildi. Konuyla ilgili CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel yazılı bir açıklama yaparak, yardımların geç kaldığını ve yetersiz olduğunu belirtti.

Ayrıca Yüksel açıklamasında, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin’in “millet aç, midesine kuru ekmek giriyor” ifadesine verdiği “o zaman aç değiller” cevabını da eleştirdi.

“6 AY ÖDEMESİZ ŞEKİLDE VERİLEN BU KREDİLERİN ŞİMDİ GERİ ÖDEME VAKTİ GELDİ”

 Faizli şekilde verilen kredilerin ödeme vaktinin geldiğini hatırlatan İl Başkanı Yüksel, “COVİD – 19’la beraber, 2018 – 2019’dan bu yana içerisinde bulunduğumuz ekonomik çöküş, hızını arttırdı. Virüsün ülkemize gelmesiyle beraber haklı olarak bazı tedbirler alındı. Ancak bu tedbirler alınırken işin yarın nasıl bir boyuta evirileceği düşünülmedi.

 Bundan 8 – 9 ay önce esnafa, vatandaşa krediler verildi. Faizli krediler, bakınız burada bile bir gelir elde edilmeye çalışıldı. 6 ay ödemesiz şekilde verilen bu kredilerin şimdi geri ödeme vakti geldi. Peki, geliri olmayan, kepenkleri kapalı, vergiden, faturadan, evinin ihtiyaçlarından, kiradan dolayı borç bataklığına saplanan bu vatandaş, bu esnaf nasıl ödeme yapacak?” dedi.

“1000 LİRA NE HAZIRDAKİ BORÇLARA YETER NE DE VERDİĞİNİZ FAİZLİ KREDİNİN ÖDENMESİNE”

 Yeni açıklanan yardımların esnafın şu anki durumu için yeterli olmadığına dikkat çeken Başkan Yüksel, “Şimdi Sn. Cumhurbaşkanı yeni yardım paketi açıkladı. 3 ay boyunca esnafa 1000 lira yardım yapılacak. Yine esnafa kira yardımı adı altında Büyükşehirde 750, büyükşehir olmayan illerde 500 TL para desteği verilecek.

Düşünce güzel fakat çok geç kalınmış bir çalışma, ayrıca artık yetersiz. Bu yardım salgın sürecinin başında, esnaf henüz kendi kendini çevirebiliyorken yapılmalıydı. Şimdi vereceğiniz 1000 lira ne hazırdaki borçlara yeter ne işletmecinin evine yapacağı harcamaya yeter, ne dükkânda çalışan elemanın maaşına yeter, ne de verdiğiniz faizli kredinin ödenmesine yeter.” ifadelerini kullandı.

HALKIN MİDESİNE KURU EKMEK GİRİYOR DENDİĞİNDE ‘O ZAMAN AÇ DEĞİLLER’ DÜŞÜNCESİNE SAHİP BİR ZİHNİYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

 Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulundaki bütçe görüşmeleri sırasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın “Millet aç, midesine kuru ekmek giriyor” ifadesine “O zaman aç değiller” şeklinde karşılık veren AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin’i eleştiren Yüksel, “Halkını unutmuş bir iktidarla, halkın midesine kuru ekmek giriyor dendiğinde ‘o zaman aç değiller’ düşüncesine sahip bir zihniyetle karşı karşıyayız.

 Şahin Tin’in bu ifadesini asla kabul etmiyor ve kınıyorum. Afrika’ya milyonlarca Dolar yardım gönderip, kendi yurttaşının elektrik faturasına, dağıtım şirketinin keyfi giderlerini ekleyen bu zihniyetin sonu tahmin edilenden daha da yakındır. Esnafın borcundan faizi silin, faturalarından vergiyi kaldırın, bu zor günlerde onları ayakta tutmak devletin ödevidir. 1000 lirayla, 750 lirayla bu iş olmaz. Çay kaşığıyla verip, kepçeyle alıyorsunuz. Bugün yatağa aç giren her çocuğun ahı sizin üzerinize.  Zor zamanında yanında olamadığınız halk, cezayı sandıkta kesecek.” şeklinde konuştu.

AdminAdmin