Siyaset
Giriş Tarihi : 21-04-2016 12:15   Güncelleme : 21-04-2016 12:16

Emekliye Sözünüzü Ne Zaman Tutacaksınız?

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na emeklilerin promosyonlarını sordu

Emekliye Sözünüzü Ne Zaman Tutacaksınız?
 CHP’li Karadeniz, yaklaşık 11 milyon emeklinin “maaş promosyon”u ile ilgili beklentisinin AKP Hükümeti tarafından henüz karşılanmadığını söyledi.

Başta Başbakan olmak üzere hükümet kurmayları tarafından söz verildiğini ancak henüz somut bir sonuca ulaşılmadığını, hükümetin emeklileri “pazarlık yapıyoruz” diyerek oyaladığını dile getiren Karadeniz, “AKP hükümeti yine bir tiyatro oynuyor. Umarım hükümetin pazarlıklarının sonucunda emeklilerimizin beklentilerine yanıt verecek bir sonuç çıkar” diye konuştu.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Meclis Başkanlığı’na verdiği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği yazılı önergesinde şu görüş ve sorulara yer verdi:

“1 Kasım seçimleri öncesi Ekim 2015’te “Emeklilerimizin maaşlarının ödenmesine aracılık eden bankalarla anlaşmalar yapıyoruz. Emeklilerimiz böylece yılda en az 300 lira promosyon almaya başlayacaklar” diye açıklamalarda bulundunuz. Yani yaklaşık 6 aydan fazla bir zaman önce 11 milyon emeklinin tamamının anlaşmalı bankalar aracılığıyla promosyon alacağını vaat ettiniz.

Hükümet kurulduktan sonra, Maliye Bakanı Naci Ağbal “Emeklilerin yüzünü güldürecek bir rakama ulaşılması için bankalarla sıkı pazarlıklar yapıldığını”, “yaza kadar anlaşmanın sağlanacağını” belirterek, “Promosyon çalışmaları sonuçlandığında da inşallah emeklilerimizi bir defa daha memnun eder, sevindiririz” demişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu da Nisan ayı başında yaklaşık 11 milyon emekli ve hak sahibine 23 banka ve PTT şubeleri aracılığıyla aylık ödendiğini, emekli ve hak sahiplerine promosyon ödenmesine ilişkin olarak bankalar ile görüşmelere devam edildiğini açıkladı.

Buna göre;

1- Hükümet olarak emeklilere vaat ettiğiniz promosyon ile ilgili çalışmanızda gecikmediniz mi? Emekli ve hak sahiplerine promosyon ödemeleri ile ilgili görüşmeler neden uzadı? Emeklilere ve hak sahiplerine promosyonlar ne zaman ödenecek?

2- İlgili kurumun bankalarla yaptığı pazarlık, emekli ve hak sahiplerinin en yüksek oranda promosyondan yararlanabilmesi için yeterli olacak nitelikte midir?

3- Promosyon vaadinizin gerçekleşmesi durumunda yıllardır, emeklilerimizin talep ettikleri maaş promosyonlarından hakkaniyet içerisinde yararlanabilecekler midir? Yıllardır yaşadıkları mağduriyetlerine bir yenisi eklenmemesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

4- Kamuoyuna yansıyan bilgilerde emekli ve hak sahiplerine “yıllık 200 TL”, “3 yıllık 600 TL” veya “900 TL” gibi miktarlardan söz edilmektedir. Henüz somut bir gelişme yokken bu tür söylentiler emeklilerimizde büyük beklentilere yol açmaktadır. Bu söylentilerin önüne geçmek için açıklama yapacak mısınız?
5- Emekliye “promosyon” sözünüzü somut olarak ne zaman tutacaksınız?”​

hakan akbaşhakan akbaş