Siyaset
Giriş Tarihi : 14-04-2017 17:55   Güncelleme : 15-04-2017 18:02

Engin Altay Gerze'de Konuştu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ilçemizde halka hitap etti. Altay, “dün komünist dediğimizle bugün birlikte namaz kılıyoruz. Allah kabul etsin” dedi.

Engin Altay Gerze'de Konuştu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, ilçemizde halka hitap etti. Altay, “dün komünist dediğimizle bugün birlikte namaz kılıyoruz. Allah kabul etsin” dedi.

 

İki günlük Sinop gezisinin son durağı olarak Gerze’de halka seslenen CHP İstanbul Milletvekili Altay, “1950’de çok partili siyasi hayata geçerek demokrasiyle tanıştırmak suretiyle, Dünya’nın bütün ileri ülkelerinde var olan yaşam standartlarını yakalamak için, hep birlikte 80 milyonun aynı kaderi, aynı neşeyi, yeri geldiğinde aynı üzüntüyü paylaşarak yürüyorsa bunun demokrasimize ve TBMM’ye borçlu olduğumuzu unutmuyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Siyasette ihanetin bedeli ağırdır”

Gerze’nin demokrasiden yana, hak ve özgürlüklerden yana olduğunu vurgulayan Altay, “Gerze’de aslında çok söze gerek yok. Bu meydanda olan ve bizleri dinleyen herkesin kararını verdiğini biliyorum. Sevgili hemşerilerim, siyasette her şey var. Siyasette hırs var, ihtiras var, yüksek önlenemez arzular var. Ama siyasette ihanet yok. Siyasette ihanetin bedeli ağırdır ve affedilemez.

 

“Bu bir milli meseledir”

Bu meselenin sadece CHP’nin meselesi olmadığını söyleyen Altay, bu meselenin hem Ak Parti’nin hem MHP’nin hem Saadet Partisi’nin hem de Vatan Partisi’nin meselesi olduğunu söyledi. “Bu bütün partilerin meselesidir. Bu milli bir meseledir” şeklinde konuştu. Referandumun bir parti davası olmadığını bu yüzden araçlarında ve bayraklarında partinin logosu olmadığını ifade etti.

 

“Egemenlik hakkını terk etmesi teklif edilmekte”

Egemenliğin kutsal ve yüce bir hak olduğunu belirten Altay, “eğer ki yüce olmasaydı Çanakkale’de o kadar şehit vermezdik. Egemenlik eğer ki önemsiz bir şey olsaydı, bir kişiye devredilmesi kolay bir şey olsaydı, Kurtuluş Savaşı’nda destan yazmamıza gerek yoktu” dedi. Referandumla, Türkiye’nin egemenlik hakkının terk edilmesinin teklif edildiğini iddia etti.

“Allah’ım kabul etsin”

Eskiden faşistler komünist diye milletin arasında kavga çıkartıldığını vurgulayan Altay, “eskiden faşist dediğimizle bugün oturuyoruz. Dün komünist dediğimizle bugün namaz kılıyoruz. Allah’ım kabul etsin” dedi. “Eskiden Sivas’ta, Çorum’da, Maraş’ta Alevi-Sünni kavgaları çıkarılmadı mı?” diye soran Altay, “hala Türk-Kürt kavgası bu memlekete yaşatılmıyor mu? Yaşam tarzı yüzünden başı açıklar ve başı kapalılar, laikler ve anti-laikler diye ayrıştırılmak istenmiyor mu?” şeklinde konuştu. Her şeye rağmen, hangi görüşte olursak olalım İstiklal Marşı sesi duyduğumuza bayrağa doğru yöneldğimizi, ezan sesi duyduğumuzda ise hemen kendimize çeki düzen verdiğimizi söyledi.





“15 senedir tek başına iktidarsınız”

Türk Milleti’nin egemenlik hakkını hiç kimse için feda etmeyeceğini bildiğini açıklayan Altay, “egemenlik hakkını kaybeden bir topluma, toplum dahi denmez. Bir millet egemenlik hakkı varsa millettir. Şimdi çıkıp da kendilerine oy veren 23 milyon Ak Partili seçmene de, kendilerine oy vermeyen 26 milyon diğer seçmene de sadece tek bir şey söylüyorlar: ‘Güçlü yönetim istiyoruz.’ 15 senedir tek başına iktidarsınız. Hangi kanunu çıkarmak istediniz de çıkarmadınız? Hangi atamayı yapmak istediniz de yapmadınız?” dedi.

 

“Ben de evet diyeyim”

Hükümetin evet çıkması halinde terörü bitireceğini vadettiğini söyleyen Altay, “evet çıkacak terör bitecek deniyor. Merak ediyorum. Bu referandum ile hükümetin elinde ne olacak da terör bitecek. Bunu söylesinler ben de evet vereyim. Şimdi neden bitirmiyorsunuz?” diye sordu.


“Türkiye; Mısır, İran, Suriye, Irak olur”

Türkiye üzerinde hesabı olanların, “benim bu bölgelerdeki çıkarlarımla ilgili hükümeti ikna etsem meclise tosluyorum. Meclisi ikna etsem yargıya tosluyorum. Yargıyı ikna etsem sivil toplum kuruluşlarına tosluyorum. Devletin anahtarları bir kişide olursa, bu kişi hem mahkeme hem meclis hem de hükümet olursa onu ikna eder, işimi görürüm” diye düşündüklerini iddia eden Altay, “Abdullah Öcalan bunu kandırdı, FETÖ bunu kandırdı, Saddam bunu kandırdı, Esed bunu kandırdı, Merkez Bankası Başkanı bunu kandırdı, Bankalar Birliği Başkanı bunu kandırdı. Kandırmayan yok. Şimdi de diyor ki devletin anahtarını bana verin. Bu millet her önüne gelen tarafından kandırılan birine değil devletin anahtarını, devletin hiçbir şeyini vermez, vermemeli. Bu kadar güç bir kişinin elinde olursa Türkiye, Mısır,İran ,Suriye,Irak gibi olur” dedi.

 

“Mesele demokrasi meselesidir”

Türkiye’de Müslümanların birbirini boğazlamadığını, mezhep çatışmaları ve iç savaş olmadığını vurgulayan Altay, bunu milli egemenliğin TBMM tarafından millet adına kullanılmasına borçlu olduğumuzu belirtti.  Cumhurbaşkanının kanun yapmasının, hükümetin TBMM tarafından denetlenmemesinin, Türkiye’de demokrasinin rafa kalkması olarak nitelendiren Sinop eski Milletvekili, “harcanan her parada  yüzde 20 vergi var. Sizin ödediğiniz vergiler devletin bütçesini oluşturur. Devletin bütçesinin TBMM’nin onayı olmadan bir kişinin harcaması demek demokrasinin rafa kalkması demektir. Mesela parti meselesi değil, demokrasi meselesidir” şeklinde konuştu.

Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş