Siyaset
Giriş Tarihi : 10-03-2021 14:43   Güncelleme : 11-03-2021 14:00

İYİ Parti Gerze’nin sorunlarını meclise taşıyor

Sinop ve İlçelerin Sorunları İYİ PARTİ tarafından Meclis Gündemine taşınıyor

İYİ Parti Gerze’nin sorunlarını meclise taşıyor

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar Sinop'un ve ilçelerinin sorunlarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca Meclis araştırması açılması ile ilgili araştırma önergesi verdi.

Verilen bu araştırma önergesinde gerekçe olarak şu ifadelere yer verildi:

Gerze İlçesi gelir getirecek ilçe ekonomisine katkıda bulunabilecek bir tesis olmadığı için işsizlik sorunu mevcuttur. İlçede önemli sayılabilecek oranda su sıkıntısı yaşanmaktadır. Kontrolsüz ve vahşi sayılabilecek oranda yapılan kafes balıkçılığı nedeni ile ilçemiz kıyılarında önemli oranda deniz ve çevre kirliliği söz konusudur.

'' Göç ve işsizlik sorunu Sinop’un en önemli sorunlarından birisi haline gelmiştir. 2017 yılında TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Sinop nüfusuna kayıtlı dış göç 693 bin 788 kişi olarak tespit edilmiştir.

Bu nüfusun yarıdan fazlası  (yüzde 54,3) 376 bin 471 kişinin İstanbul'da, 24 bin 78 kişinin Ankara'da, 23 bin 745 kişinin Tekirdağ'da ve az olmakla birlikte bir kısmının da diğer illerde ikamet etmektedir. İlimiz Karadeniz Bölgesinin tarihi ve eşi az bulunur coğrafyasına sahip olmasına rağmen yeterli konaklama kapasitesinden mahrum durumdadır.

Doğal liman özelliğine sahip olmasına rağmen il ekonomisine katkı yapabilecek oranda gelişmiş bir limanı bulunmamaktadır. Yine zengin bir orman örtüsüne sahip olan Sinop'ta orman ürünlerinin işlenmesi ve il ekonomisine katkıda bulunabilecek tesis konusunda sorun yaşanmaktadır.

Şehir içi trafik konusunda da büyük sorun yaşanmaktadır. Yetersiz otopark ve çarpık kentleşme nedeni ile kış aylarında dahi sıkıntı oluşturan trafik sorunu yaz aylarında işin içinden çıkılamaz hale dönüşmektedir. 

Sağlık ve eğitim alanlarında da Sinop’ta sorunlar yaşanmaktadır. Sağlık alanında yaşanan personel eksikleri yüzünden hastalar şehir dışındaki hastanelere gitmek zorunda kalmaktadır.

Sinop Üniversitesi 2007 yılında kurulmuştur. Üniversitemizde yaklaşık olarak 13 bin civarında öğrenci mevcudu bulunmaktadır. Aynı yıl kurulmuş olan Karabük Üniversitesi’nde 55 bin üzerinde öğrenci mevcudu bulunmaktadır. Yeni bölümler açılarak üniversitenin öğrenci mevcutları bugüne kadar ne yazık ki artırılamamıştır. 

Ayancık ilçemizin il ile bağlantısını sağlayacak günümüz şartlarına uygun yol sorunu hala giderilememiştir. Mevcut yol zaman zaman heyelan nedeni ile tehlike arz etmektedir. İlçe merkezinde otopark sorunu nedeni ile trafik karmaşası yaşanmaktadır. İlçeye bağlı bazı köylerde içme suyu sorunu bulunmaktadır. İlçede, ekonomiye katkısı olabilecek bir tesis olmaması sebebi ile işsizliğe bağlı göç mevcuttur.

Türkeli İlçesi, Ayancık ilçemizin devamında bulunması nedeni ile ilçe ulaşımında aksamalar yaşanmaktadır. Bunun haricinde asfalt bozulmalarında ilçe de herhangi bir bakım merkezi olmadığından il merkezinden bu ihtiyacın giderilmesine çalışılmakta ancak zaman aralığı çok fazla olduğundan bozulan yerlere yenileri eklenmektedir.

Türkeli İlçede yüksek gerilim hattı olmasına rağmen trafo merkezi bulunmamaktadır. İlçemizde YEDAŞ Şefliği kaldırılmıştır. Beş personel ve bir araçla otuz üç köy ve ilçe merkezine hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Yatırım yapılmayan ilçede, bu nedenle uzun süreli elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Elektrik kesintilerinin yanı sıra su ve iletişim ve sağlık gibi konularda da Türkeli İlçesinde sorunlar yaşanmaktadır.

Erfelek İlçe ekonomisine katkısı olabilecek bir tesis bulunmaması sebebi ile dışarıya göç vermektedir.    

Boyabat İlçemizde yetersiz altyapı nedeni ile cadde ve sokaklar su altında kalmaktadır. İlçemizde yurdumuzun en kirli beldeleri arasına girecek kadar tehlikeli boyutlarda hava kirliliği sorunu bulunmaktadır.

Durağan İlçede de içme suyu konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Bu ilçemizin su sorunu tehlike boyutlarına ulaşmıştır. İlçe ekonomisine katkıda bulanabilecek bir kuruluş tesis bulunmadığından buna bağlı olarak göç sorunu bulunmaktadır.

Saraydüzü ve Dikmen İlçelerinde, her iki ilçemizin başlıca ortak sorunu işsizlik ve buna bağlı olarak dışarıya göç sorunudur.

Bu nedenle, Sinop İlimizde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.''

AdminAdmin