Siyaset
Giriş Tarihi : 05-03-2016 17:14   Güncelleme : 05-03-2016 16:59

MAVİŞ’İN MİLLİ EĞİTİM BÜTÇE KONUŞMASI

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Nazım Maviş, TBMM’de Milli Eğitim Bütçesinde konuştu. TBMM’de AK Parti Grubu adına söz alan Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nazım Maviş’in konuşması.

MAVİŞ’İN MİLLİ EĞİTİM BÜTÇE KONUŞMASI

Ak Parti Sinop Milletvekili Nazım Mavişin mecliste gerçekleştirdiği konuşma:
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerine söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri;

2002’den itibaren AK Parti hükümetlerinin başlattığı gelenek bu bütçede de yine bozulmadı ve bütçeden en büyük payı Milli Eğitim aldı. 2002 yılında bütçeden 10 milyar olarak ayrılan eğitimin payı, 2016 yılı için 100 milyar 390 milyon 305 bin TL olarak belirlenmiştir.

Biz sosyal ve ekonomik kalkınmada sahip olduğumuz en önemli zenginliğin insan kaynağımız olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle AK Parti Hükümetlerinin temel önceliği hep insana yönelik yatırımlar olmuştur. Bütçeden en büyük payı Milli Eğitime ayırmamızın nedeni bu temel bakış açımızdır.


 


Değerli Milletvekilleri,

13 yıllık iktidarımızda eğitim politikalarımızı 3 temel ayak üzerine inşa ettik. Öncelikle eğitimde nitel ve nicel kaliteyi artırmayı amaçladık. İkinci olarak, eğitime erişimde fırsat eşitliği sağlamak ve vatandaşlarımızın eğitim maliyetlerini azaltmayı hedefledik. Üçüncü temel hedefimiz ise demokratik, sivil, özgürlükçü bir eğitim ortamını hazırlamak oldu.

Bu çerçevede; 2002’de;

347 bin derslik vardı. Biz ise 13 yılda 249 bin 618 yeni derslik yaptık. Okullarımıza 30 bin adet Bilişim Teknolojisi sınıfı kurduk. 1 milyon adet bilgisayar gönderdik. Okul öncesi eğitimde 289 bin olan öğrenci sayısı, bugün 1 milyon 209 bin 106’ya ulaştı. 2002’de mesleğe yeni başlamış, bir öğretmenin eline geçen maaşı bugün itibariyle yüzde 441 arttırdık.

İkinci temel hedef olarak eğitime erişimde fırsat eşitliği sağladık ve vatandaşlarımızın eğitim maliyetini azalttık. Hepimiz hatırlarız geçmiş dönemleri. Dar gelirli vatandaşlarımız bir üst sınıfa çıkmış olan öğrencilerin kullanılmış ders kitaplarını temin ederek çocuklarına verirdi. Vatandaşlarımızın üzerinde ki bu yükü kaldırdık ve ders kitaplarını ücretsiz vermeye başladık.

Şartlı eğitim yardımıyla 21,5 milyon çocuğumuzun annelerine toplam 4 milyar 193 milyon TL ödeme yaptık.

Öğrenci burslarını yükselttik.

340 bin öğrenciye yıllık yaklaşık 3 bin 500 TL özel öğretim desteği uygulamasını 2014’te başlattık.

Öğrencilerimizin üzerinde adeta bir kâbusa dönüşen sınav stresini kaldıracak şekilde TEOG uygulamasına başladık. TEOG uygulamasıyla beraber dershanelerin dönüşümünü de devreye koymak suretiyle velilerimizin üzerinde ki, çocuklarımızın okul dışı eğitime olan ihtiyacını bir maliyet yükü olmaktan çıkardık.

Aynı şekilde 2023 vizyonunun Fatih’lerini yetiştireceğini umduğumuz FATİH projesini devreye koyduk. Bilemiyorum milletvekillerimizin içerisinde hiç etkileşimli tahtada ders yapan ya da etkileşimli tahtada ders gören ya da çocuğundan etkileşimli tahtanın eğitime katkısı ile ilgili bilgi alan var mı?

Gerçekten 2023 vizyonunun en önemli projelerinden biri olarak FATİH projesi bugün devrededir. Aynı şekilde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) muhteşem bir bilgi hazinesi olarak, öğretmen ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur ve sanıyorum ki birçok milletvekilimizin çocuğu EBA’dan yararlanmaktadır.


Değerli Milletvekilleri;

Eğitim politikalarımızın üçüncü ayağı demokratik, sivil, özgürlükçü bir eğitim ortamını hazırlamak olmuştur.

Bu bağlamda 28 Şubat en kesif etkisini eğitim sistemi üzerinde göstermiştir. Ancak AK Parti iktidarları ile beraber 28 Şubat’ın eğitim sistemi üzerindeki izlerini sildik.

28 Şubat mağduru öğretmenlerimiz mesleklerine geri döndü. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz için başörtüsü yasağını kaldırdık.

Bunların hepsinden önemlisi çocukluk yıllarımızdan hatırlarız. Kara bir önlük ve beyaz yakalı üniformalarla okula giderdik. Özgür bireylerin yetişeceği bir zemini hazırlamak için tek tip üniformadan öğrencilerimizi kurtararak kıyafet serbestisini getirdik.

Katsayı adaletsizliğine son verdik.

Müfredattaki antidemokratik ifadeleri ayıkladık.

Kuran-ı Kerim ve Siyer derslerini seçmeli olarak vermeye başladık.

Farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açan düzenlemeler yaptık.

Değerli Milletvekilleri;

2016 yılı bütçemiz ile vatandaşlarımız üzerindeki eğitim maliyetlerini azaltmaya devam edeceğiz.

Eğitimin kalitesindeki artış ivmesini sürdüreceğiz.

En önemlisi özgürlükçü, kendi medeniyetinin kökleriyle bağlantısını kurmuş, özgün ve kimlik sahibi bireylerin yetişeceği bir eğitim ortamı hazırlama çalışmalarımıza hiç durmadan devam edeceğiz.

Bu vesileyle 2016 yılı bütçesinin ülkemize, eğitim camiamıza ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

AdminAdmin