Teknoloji
Giriş Tarihi : 14-03-2012 23:35   Güncelleme : 14-03-2012 23:35

Çevreciler (!) Peki Buna Ne Diyeceksiniz?

Evlerin hemen dibinde santral harıl harıl çalışıyor. Kimse bundan rahatsızlık duymuyor

Çevreciler (!)  Peki Buna Ne Diyeceksiniz?

İZDEMİR Enerji toplumu daha doğru bilgilendirme adına izmirli gazetecileri Almanya'da bulunan Termik santralleri gezdirdi.

Bizlerde Gerzeninsesi Gazetesi olarak bizleri yakından ilgilendiren bu konuyu siz değerli okuyucularımıza aktarmak istedik.

Ulusal basında yer alan haberi noktasına virgülüne dokunmadan okuyucularımızın bilgisine sunuyoruz:

İşte santralli yaşam: İZDEMİR Enerji'nin, Aliağa'da inşaatı süren elektrik üretim santralının benzerleri Almanya'da bulunuyor. Yatırım, ülke insanları tarafından çoktan benimsenmiş


İZDEMİR Enerji, Aliağa'da inşaatı süren elektrik üretim santralının Almanya'daki benzerlerini gösterebilmek için İzmirli gazeteciler için inceleme gezisi düzenledi. Yatırımlarını tanıtan İZDEMİR Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baştuğ iddialı konuşarak, "İzmirliler endişe etmesin, hastane gibi santral kuracağız" dedi. İZDEMİR Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve İZDEMİR Enerji Genel Koordinatörü Dr. Olcay Oymak da, çevreye sonuna kadar duyarlı olacaklarını söyledi.

REN NEHRİ KIYISINDA
Almanya'da sırasıyla Liepzeg kenti yakınlarındaki Lippendorf santralını, Oberhausen kenti içindeki Woerde ve Walsum santrallarını basın mensuplarıyla birlikte inceleyen Baştuğ, hastaneye benzettiği santrallerde kullanılan teknolojinin aynısını Aliağa'da kuracaklarını belirtti. Baştuğ, "Çevre konusunda dünyanın en hassas ülkesi olan ve sınır değerleri en üst seviyede tutan Almanya'da çok sayıda termik santralın kurulabildiğini gördük. Hatta Walsum santralı, Ren Nehri'nin tam kıyısında. Santralların çevreye hiçbir zarar vermediğini gördük. Bu Türkiye'de niye yapılmasın? Türkiye'de Zonguldak, Biga ve Yumurtalık'ta 3 santral var. Sanayici olarak elektriği çok pahalıya tüketiyoruz. Çin'in 2-3 katını ödüyoruz. Rekabet etme şansımız azalıyor. Gelişmiş bir Türkiye istiyorsak termik santrallar da, nükleer santrallar da yapılacak. Ülkemizin elektriği yetmiyor, enerjide dışa bağımlıyız. İzmirliler hiç endişe etmesin. Çevreye sonuna kadar duyarlı bir santralı kentimize kazandıracağız. Bu sayede doğalgaza daha az bağımlı hale geleceğiz" diye konuştu. Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nu (ÇED) alma aşamasında çevre sakinlerine yönelik bilgilendirme toplantıları yaptıklarını dile getiren Baştuğ, İzmirlilerden kendilerine güvenmelerini beklediklerini dile getirdi. Baştuğ, arıtma sistemlerinde en üst düzeydeki teknolojiyi kullanacaklarını belirtti.

"DOĞRU BİR TANE"
Toplumu doğru bilgilendirmek ve çevreye duyarlılıklarını göstermek adına Almanya'daki santralları incelediklerini ve basın mensuplarına tanıttıklarını belirten Oymak ise, "Şuna inanıyorum: Doğru olan bir şey her yerde doğrudur. Biz bu doğruyu göstermek için çevre konusunda en katı ülke olan Almanya'ya geldik. Burada Ren Nehri kıyısında bile santral kurulduğunu gözlerimizle gördük. Almanlar santral kurulmasına öncülük yapıyorsa, burada bir yanlışlık yoktur gerçeğini göstermeye geldik. Bazı kişiler santralımızın kurulmasını istemiyor. Birisi 'Bir şeyi istemiyorum' derken bunu bir temele dayandırmalı. Ancak karşı çıkanların maalesef dayandığı bir temel yok" dedi.

KÖYÜN ORTASINDA
Özellikle Oberhausen kenti içindeki Woerde ve Walsum santrallerının kentle içiçe ve Ren Nehri'nin kıyısında bulunmasına dikkat çeken Oymak, kuracakları santrale karşı çıkanlara tepki gösterdi. Kuracakları santralin Karşıyaka ve Narlıdere'deki insanları dahi zehirleyeceği yönündeki söylemleri "büyük haksızlık" olarak adlandıran Oymak, "Oberhausen'de evlerin hemen dibinde santral harıl harıl çalışıyor. Kimse bundan rahatsızlık duymuyor. Çevre sakinleri de şikayetçi değil. Üstelik her yer yemyeşil. Doğada da olumsuz bir değişim yok. Hal böyleyken bizden 50-60 kilometre uzaklıktaki Narlıdere'nin zarar göreceğini söylemek büyük haksızlık ve acımasızlıktır. Bu tesislerin, emisyon limitlerine uyulduğu takdirde hiçbir zararı yoktur. Biz çevremizle barışık bir santral olacağız" dedi.

İki bin kişiye istihdam olanağı
Termik santralın inşaat aşamasında 2 yıl süreyle 2 bin kişiye istihdam sağlayacağını, hizmete girdikten sonra ise 300 kişiyi sürekli istihdam edeceğini belirten İZDEMİR Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Baştuğ, "İşe alımlarda bölge insanına öncelik vereceğiz" diye konuştu.

Arıtma için üst düzey sistemler kullanılacak
Aliağa'da İzmir Demir Çelik Tesisleri içindeki 90 dönümlük alan içinde kuracakları santralle ilgili teknik bilgiler aktaran İZDEMİR Enerji Genel Koordinatörü Dr. Olcay Oymak, 3.5 ay önce başlattıkları baca inşaatını önemli seviyeye getirdiklerini söyledi. İnşaatın 2014'te biteceğini belirten Oymak, dünyanın en çevreci santralını kuracakları konusunda iddialı olduklarını dile getirdi. Kullanacakları kömürden çıkan gazı, arıtmak için üst düzey sistemler kuracaklarını belirten Oymak, doğaya verilecek gazın kabul edilen tüm sınır değerlerin altında olacağını belirtti. Almanya'da 20, Türkiye'de 10 miligram olarak sınırlandırılan toz oranının santrallerında sadece 5 miligram olacağını belirten Oymak, sülfür dioksit (SO2) gazı limitinin ise Türkiye'nin kabul ettiği 200 miligram sınırının altında olacağını söyledi.

AdminAdmin