Yaşam
Giriş Tarihi : 10-12-2019 20:45   Güncelleme : 11-12-2019 09:02

Berkay'ın Adı Paliyatif Merkezinde Yaşatılacak

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinin ismi ‘Şehit Mustafa Berkay Akbaş’ olarak değiştirildi

Berkay'ın Adı Paliyatif Merkezinde Yaşatılacak

10 Aralık 2016 da İstanbul Beşiktaş’ta Vodafone Arena Stadı yakınlarında meydana gelen hain saldırıda hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Berkay Akbaş’ın ismi Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinde yaşatılacak.

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinin ismi ‘Şehit Mustafa Berkay Akbaş’ olarak değiştirildi.

Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde düzenlenen açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program Berkay’ın özgeçmişinin okunması ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Baba Salim Akbaş; 10 Aralık İnsan Hakları Evrensel bildirgesiyle insanların yaşamını ve devamını kolaylaştırıcı olması için kabul edilen bu anlamlı günde ben oğlumu kaybettim diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti.
Baba Akbaş; “Bu anlamlı gün bizim için karanlık bir gün olmaya başlayacak. Bu karanlık günde çok fazla anı biriktiremese de görüyorum ki Sinop halkının sevgisini ve hoşgörüsünü biriktirerek aramızdan ayrılmış. Belki bu hastane koridorlarında beyaz önlüğü ile hastalar için koşuşturacakken adı öyle anılacakken bugün Şehit Unvanı ile birlikte Palyatif Merkezinde adı anılacak. Kaybımızdan dolayı üzüntülü ama Sinop’un kentin sahiplenmesi sevgisini göstermesi ve böyle anlamlı bir yerde isminin verilmesinden dolayı hoştunuz gururluyuz. Emeği geçen öncelikle bu fikri ortaya koyan genç kardeşimize ve bunun şahsında da bu genç kardeşimizin isteklerini hayata geçiren tüm idarecilerimize ve emeği geçen herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım’’ dedi

Daha sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan “Şırnak’ın İdil İlçesinde terör örgütü PKK tarafından tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit olan askerlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı, yaralı askerlere acil şifalar diledi.’’

Erşan konuşmasında: “Ülkemizdeki huzur ve güven ortamını zedelemek için birlik ve beraberliğimize kastederek güç devşirmeye çalışan karanlık odaklar ve onların maşası haline gelmiş terör örgütleri tarafından 3 yıl önce Beşiktaş’ta gerçekleştirilen hain saldırılarda 39’u güvenlik görevlisi olmak üzere 47 masum vatandaşımızın şehit olduğunu belirten Erşan; İnsanlara faydalı olmak, hastalıklarla ve sair sebeplerle hayat mücadelesi verenlerin şifasına vesile olmak adına hekim olmayı seçen Berkay kardeşimiz de bu menfur saldırı ile aramızdan ayrıldı. Onu anmak ve ismini yaşatmak adına oluşturulan merkezimizin açılış programına katılımınızdan dolayı hepinize minnet ve şükranlarımı arz ederim.
Berkay’ı tanımasak bile acısını yüreğinde hisseden bir tıp fakültesi öğrencisinin olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek isminin yaşatılması için başvuruda bulunması ile hepimiz için anlamlı olan bu süreç başlatıldı. Bizler hasta ve yakınlarının en zor anlarına şahitlik ettiğimiz tıbbi destek yanında manevi ve sosyal desteğinde ön plana çıktığı Palyatif bakım merkezinde bu güzel insanın manevi şahsının da bizimle olmasını arzu ettik. Palyatif bakım, hastaların çektiği acıların azaltılması ve yaşam kalitesinin artırılmasına odaklanılan bir bakım şeklidir. Merkezimizde özellikle tedavisi mümkün olmayan Alzheimer, Parkinson, MS, ALS gibi Nörolojik hastalıkları tedaviye yanıtsız kanserlerin ve ileri dönem organ yetmezliği olan hastaların destekleyici bakımları sağlanmaktadır. Palyatif Bakım Merkezlerinde; ağrının giderilmesi, bulantı ve kusma şikâyetlerinin önlenmesi beslenme bozukluğu olan hastalara beslenme desteği sağlanması solunum sıkıntısı olan hastaların rahatlatılması hasta ve yakınlarına psikolojik ve sosyal destek sunulması yanında taburculuk sonrası hastaya verilecek bakım süreçleri ile ilgili aile eğitimleri gerçekleştirilmektedir dedi. İlk olarak 2016 yılı Nisan ayında 14 yatakla faaliyete başlayan palyatif merkezinin, yeni hastaneye taşınılması ile birlikte her biri tek kişilik odalardan oluşan ve hasta yakınlarının da kullanımına uygun 20 yataklı içerisinde çok amaçlı salon, meşguliyet odası, ekip odası ile gerekli tıbbi cihaz ve donanımla 1 anestezi uzmanı, 1 pratisyen hekim, 18 sağlık çalışanı, 6 destek personeli, Fizyoterapist, Psikolog, Sosyal Çalışmacı ve Nutrisyon destek ekibi marifetiyle hizmet verdiğini belirten Erşan sözlerini şöyle sürdürdü; Şehit Mustafa Berkay Akbaş Palyatif Bakım Merkezimizin hastanemize ve şehrimize hayırlı olmasını diler bu vesile ile bir kez daha Berkay kardeşimize yüce Mevla’dan rahmet, kıymetli ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar dilerim’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Sinop Valisi Köksal Şakalar ise duygularını şu şekilde dile getirdi: “Terör belli bir hedef gözetmeden genç yaşlı demeden kendileri ile alakalı olsun olmasın hedef belirlemeden rastgele insanları öldürerek hayatları karartmaktadır. ‘‘Bu hayatta bir insanın karşılaşabileceği en zor şey evladının vefat etmesi, evladının acısını yaşaması. Ama ailemiz de, hastanemiz de hastanede görevli hekimlerimiz ve İl Sağlık Müdürümüz de bu kötü olayı olumlu bir duruma çevirmek ve en azından Berkay’ın ismini yaşatmak için Palyatif Bakım Merkezine onun adını vermeyi düşünmüşler. Çok ta uygun olmuş. Bundan sonra burada tedavi hizmeti alan hastalar ve onların yakınları hem Berkay’ı anacaklar, hem de ona dua edecekler. Allah rahmet eylesin. Diliyoruz ki terör olayları son bulsun. Allah devletimize milletimize zeval vermesin’’ dedi.

İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in yaptığı duanın akabinde açılış kurdelasını protokol üyeleri ile birlikte kesen Vali Köksal Şakalar, Akbaş ailesi ile birlikte palyatif bakım ünitesinde tedavi gören hastaları ziyaret ederek kendilerine çiçek takdim etti.

Atatürk Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi açılış törenine Sinop Valisi Köksal Şakalar’ın yanı sıra, Sinop Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Personel Bnb. Cevdet Alper Batu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreter V. Abdullah Şahin, Belediye Başkan V. Hakan Sönmez, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Hakan Başakcı, İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Kurum Müdürleri, Berkay Akbaş’ın ailesi Zeynep ve Salim Akbaş, Atatürk Devlet Hastanesi çalışanları, Siyasi Parti Temsilcileri ve Berkay’ın sevenleri katıldı.

hakan akbaşhakan akbaş