Yaşam
Giriş Tarihi : 29-09-2022 12:22   Güncelleme : 29-09-2022 13:22

Deli Sabri, ölüm yıl dönümünde yad edildi

Gerzeliler, Mangıro Sabri’ yi anmak üzere heykeli başında bir araya geldiler

Deli Sabri, ölüm yıl dönümünde yad edildi

Gerze’ nin simgelerinden, kültürel miraslarından biri olan Mangıro Sabri, ölüm yıl dönümünde heykeli başında anıldı.

Ölümünün 33. yılında Mangıro Sabri’ yi anmak için bir araya gelen Gerzeliler, Mangıro Sabri nam-ı diğer Deli Sabri’ nin heykeline çelenk bırakırken Sabri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Deli Sabri’ nin hikâyelerinin de paylaşıldığı anma etkinliğinde, Mangıro Sabri ile ilgili anlatılan anılar hem güldürdü hem de duygusal anlar yaşattı.

Gerze Yangınının 62. yıl dönümünde, dönemin Belediye Başkanı Osman Belovacıklı tarafından Gerzeli vatandaşlara müjde olarak verilmiş ve yine vatandaşlar arasında yapılan oylama neticesinde Mangıro Sabri heykelinin uygun bir yere konuşlandırılacağı duyurulmuş, yapılan oylama ile de Mangıro Sabri’ nin heykeli 17 Mayıs 2018 tarihinde İskele girişine yapılmış; 31 Mart 2022 tarihinde de Köşk Mahallesindeki evinin yakınına taşınmıştı.

Cittaslow Gerze’mizin unutulmaz değeri Mangıroğlu Sabri kimdir?

1 Temmuz 1915 yılında doğan, davulu ve Coşkun adlı köpeğiyle, kendisine özgü davranış ve konuşmalarıyla ilçemizde çok sevilen Mangıroğlu Sabri; sandalye üstünde davul çalarak nutuk çekmesiyle tanınırdı.

Kendisi kızdırıldığında köpeği Coşkun, onu korumaya çalışır ve havlardı. İşte tam bu sırada Mangıroğlu Sabri o ünlü “Uyma oğlum Coşkun! Sen büyüksün!..” vecizini nağmeli ve uzatarak söyler; hem etrafındakileri güldürür, hem de köpeğini sakinleştirirdi.

29 Eylül 1989 tarihinde, son yolculuğuna, bütün Gerze halkı tarafından uzun süre omuzlarda taşınarak uğurlanan Mangıroğlu Sabri’miz, Cittaslow Gerze halkımızca hiçbir zaman unutulmayacak, nesilden nesile hikayeleri anlatılacak, Gerzeli özel bir hemşehrimiz olarak, her zaman anılarımızda yaşayacaktır.

Ayrıca etkinliğe katılan Deli Sabri' nin yakınları Deli Sabri heykelinin kaidesinde yazan ölüm tarihinin yanlış yazıldığını, yetkiler tarafından bu yanlışlığın düzeltilmesi gerektiğini belirttiler. 

AdminAdmin