Yaşam
Giriş Tarihi : 21-12-2016 12:12   Güncelleme : 21-12-2016 12:48

Hangi Botu Almalıyız? - Meslek Sırrını Açıkladı

İlçemiz esnafların Metin Köse, iyi bot seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı ve ayakkabılarla ilgili meslek sırrını açıkladı

Hangi Botu Almalıyız? - Meslek Sırrını Açıkladı

İlçemiz henüz karla tanışmasa da, kara kış yüzünü iyice göstermeye başladı. Biz de Gerze’nin Sesi Gazetesi olarak “iyi bot nasıl seçilir, nasıl olmalıdır?” diyerek ilçemiz en eski ve tecrübeli ayakkabıcılarından Metin Köse’nin kapısını çaldık.

 

Aydın, Selami gibi Gerze’nin sembol isimlerinin fotoğraflarını dükkanından eksik etmeyen Köse, “kar suyu geçirmeyen bot ya da çizme yoktur. Naylon botlar nemi, deriler ise bir süre sonra soğuğu geçirir” dedi. Botun fazla ağırının da hafifinin de iyi olmadığını savundu.

 

Ayak sağlığınızı düşünüyorsanız…

Botların ayakta uzun süre giyilmemesi gerektiğini söyleyen Köse, “Deri ayakta koku yapmaz, sağlıklıdır. Hakiki derileri 15 saat boyunca giyiyorsanız, suni derileri 7-8 saat giyebilirsiniz. İmitasyon deri botlar her zaman giyilmez. Soğukta giyip çıkaracaksın hemen. Bunları giyeceğine lastik çizme giy” şeklinde konuştu.

İç malzemesinin de deri veya kalite polyester olması gerektiğini söyleyen Köse, adi botların kuru havalarda koku yapacağını, ayak sağlığını bozacağını aktardı.

 

Fabrikasyon değil atölyeden çıkma alın

Taban seçiminin de bot seçiminde önemli olduğunun altını çizen usta ayakkabıcı, en çok kullanılan tabanların termo ve sakız kauçuk taban olduğunu vurguladı. Termo tabanların fabrikasyon olduğunu ve ayakkabının bir bütün şeklinde yapıldığını söylerken, bunların ucuz ve dayanıklı tabanlar olduğunu ekledi.

“Sakız kauçuk hem en sağlıklısıdır hem de atölye imalatıdır” diyen Köse, atölye imalatı ayakkabılardan çok kişinin ekmek yediğini ve bunların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

 

Ayakkabının altındaki işaretlere dikkat edin

2 bin yılından sonra üretilen ayakkabılarda, ürünün materyalini belirleyen simgelerin tabanda yer aldığını belirten Metin Köse şöyle konuştu: “Bu simgelerin ne işe yaradığını hiçbir ayakkabıcı anlatmaz. Meslek sırrı olarak saklamayı tercih ederler.  Ayakkabının altında hangi materyalden yapıldığını belirten ibareler vardır. Üstünün, içinin ve altının neden yapıldığını gösterir”

Erkan TaşErkan Taş