Yaşam
Giriş Tarihi : 25-01-2018 11:23   Güncelleme : 25-01-2018 12:47

Her İşin Başı İletişim Dedi

Gerze İlçe Müftülüğü tarafından Sedat Işıdı Belediye Kültür Merkezinde ''Değişen aile yapısında çocuk ve gençlerle iletişim'' konulu konferans düzenlendi

Her İşin Başı İletişim Dedi

Gerze İlçe Müftülüğü tarafından Sedat Işıdı Belediye Kültür Merkezinde ''Değişen aile yapısında çocuk ve gençlerle iletişim'' konulu konferans düzenlendi.

Konferans öncesinde İstiklal Marşımız okundu. Ardından ilçemiz İmam Hatiplerinden Muhammed Keçeli, tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Daha sonra ilçemiz müftüsü Bayram Karar, kısa bir konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada konferansın konusu da olan günümüz toplumunda ailelerin çocuklarıyla olan iletişimine değinerek, çocuklarla sürekli iletişim ve muhabbet içinde bulunulması gerektiğini söyledi. Karar, konuşmasını Afrin'e göreve giden askerlerimiz için dua ederek sonlandırdı.

Konferansa konuşmacı olarak Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe İnan Kılıç, katıldı.

Kılıç, verdiği konferansta; Ailede iletişimin önemi, çocuk ve gençlerle iletişim ilkeleri ve yaygın iletişim hatalarını ele aldı. Kitle iletişim araçlarının aileye verdiği zararları anlatarak konuşmasına başlayan Kılıç, aile üyelerinin birbirlerine ayırdıkları zamanın bu iletişim araçları yüzünden azaldığını, çocukların tehlikelere karşı savunmasız kaldıklarını, ailede iletişim sorunlarının ortaya çıktığını ve bağımlılıklara zemin hazırladığını söyledi.

Günümüz çocuklarının sanal ve gerçek dünya arasında sıkışıp kaldıklarını, gelişen teknolojiyle şimdilerde herkesin elinden düşürmediği akıllı telefonların çocuklar tarafından da kontrolsüzce kullanıldığını aktaran Kılıç, ''Gelişen teknolojiyle birlikte bütün çocuklarımızın cebinde artık akıllı telefonlar mevcut. İstedikleri verilere, sınırsız internet ortamında ulaşabiliyorlar. Ebeveynler olarak kontrolü elimize almalı çocuklarımızla iletişime geçerek sanal dünyaya kapılıp gitmelerinin önüne geçmeliyiz'' dedi.

Çocuklarla iletişim neden önemli?
Mutlu ve huzurlu bir aile ortamı, çocukların ruh ve beden sağlığı ile kişilik gelişimi için, dini ve ahlaki değerlerin aktarımı ve sonraki nesillere iyi miras bırakabilmek için çocuklarımızla iletişim çok önemli diyen Kılıç, çocuklarla iletişim ilkelerine de değindi. Kişiliğin temellerinin yaşamın ilk 6 yılında atıldığını söyleyen Kılıç, ''Çocuklar sözden ziyade davranışların etkisinde kalır. Olumlu yada olumsuz olsun, anne babalar çocukları için doğal eğitim ve öğrenme modelleridir. Çocuklarımıza sevgi ve şefkatle yaklaşmalı, isteklerimizi bağırıp çağırmadan dile getirmeli, onları fiziksel ve duygusal şiddetten korumalıyız'' şeklinde konuştu.

Gençlerle iletişim
Gençlerle iletişim konusuna da değinen Kılıç, ergenlik dönemi psikolojisini etkileyen bir çok nedenlerin olduğunu belirterek; ''Bu dönemde gençler duygusal iniş çıkışlar yaşarlar. Kimlik arayışı, içinde olan ve arkadaş grubu etkisine giren gençler dönem dönem yetişkinlerle çatışma yaşarlar. Bu dönemde öfke kontrolü yapamadıkları için işler ters gittiğinde, tenkit edildiğinde azarlandığında, alay edildiğinde ve haksız yere cezalandırıldıklarında hemen öfkelenirler'' dedi.

Ergenlik döneminde arkadaşlık
En sağlıklı ailenin bile çocuğuna veremeyeceği tek şeyin arkadaşlık olduğunu söyleyen Kılıç, ''bu dönemde arkadaşlığı desteklemek ve doğru gruba kanalize etmek önemlidir. gencin ailesiyle çatışması büyüdüğü oranda, arkadaş kümesinin olumsuz etkilerine kapılma ihtimali de artar'' bilgilerini paylaştı.

''Aileler yapıcı iletişime odaklanmalı''

Gençlerle iletişimin yapıcı şekilde ve olumlu dille sürdürülmesi gerektiğini aktaran Kılıç, ''Otorite ve baskı kurmak yerine genci anlamaya çalışmalı, iletişim kanallarını açık tutmalı, sabırlı olup sorunları etkin dinlemeliyiz. Sorunları bastırarak ve yargılayarak sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirmemek için iletişimimizi yapıcı ve olumlu yönde ilerletmeliyiz''

''Gençlerle etkili iletişim için empati kurmalıyız''
İletişimi koparan söz ve davranışlardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Kılıç, ''Ergene, çocuk muamelesi yapılmamalı, bağımsızlık çabalarını desteklemeli, empati kurmalı, sürtüşmeye girmekten kaçınmalı, küsmek, darılmak gibi iletişime set vuran davranışlardan uzak durmalıyız. Gencin yanlışları karşısında alaycı, iğneleyici, umut kırıcı söz ve davranışlardan kaçınılmalı. İhtiyaçları olan anlayış, güven, bağımsızlık ve özgürlük duygularına destek vermeliyiz'' ifadelerine yer verdi.

Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül