Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ancak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedirler. Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler ortaya çıkabilir. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı seçimler ve ölçülü besin tüketimi ile bayramı ağız tadıyla geçirmeniz mümkün olacaktır. Ramazan bayramında dikkat edilmesi gereken hususlar:
1. Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda peynir, zeytin, domates-salatalık, maydanoz, tam buğday ekmeği, süt, meyve, ceviz,fındık,badem gibi besinlerden oluşan dengeli ve hafif bir kahvaltı edilmelidir.
2. Şeker, yağ ve kalori içeriği yüksek hamurlu tatlılar kan şekerini hızla yükseltir, toplam günlük kalori ve yağ artışına sebep olmaktadırlar. Bu yüzden tatlı tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlı tüketilmek isteniyorsa sütlü tatlılar, günlük tüketilen miktarlarına dikkat edilerek, ara öğün seçeneği olarak tüketilebilirler.
3. Bu bayramda misafirlerinize şekerin, çikolatanın yanında, lezzetli ve sağlıklı bir ikram olan ceviz, fındık, kuru kayısı ve kuru incir ile şekerliğinizi zenginleştirin. Böylelikle, konuklarınızın kan şekerlerini düzenlemelerine yardımcı olacaksınız.
4. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmelidir.
5. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek faydalı olacaktır.
6. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir.
7. Şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
8. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bayram ziyaretlerinizi, mesafeler yakınsa yürüyerek yapın.Her gün 30-60 dakika tempolu yürüyüş yapmaya çalışın.Unutmayın bu; alınan fazla kalorileri yakmak için iyi bir fırsattır!
9. Çocuklarınızın fazla miktarda şeker tüketmesi diş sağlığı açısından sıkıntı yaratabilir ve günlük besin tüketimlerini azaltmalarına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarınızın şeker tüketimine bir sınır koyun.
Sağlıklı seçimler ve ölçülü besin tüketimi ile bayramı ağız tadıyla geçirmeniz mümkün olacaktır. Sağlıklı ve mutlu bir bayram dilerim.
Dyt.Ebru ÇEBİ DOĞAN
Sinop İl Sağlık Müdürlüğü
Eğitim Şube Müdürlüğü