Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’dan Balıkçı Barınağı Açıklaması

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, balıkçı barınağıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Başkan Belovacıklı, sürecin yanlış yönetildiğini ve amatör balıkçılar başta olmak üzere birçok kişinin mağdur olabileceğini ifade etti

Güncel - 10-02-2025 19:20 1963 kez okundu.

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’dan Balıkçı Barınağı Açıklaması

Barınak Kötü Durumdaydı, Halkın Kullanımına Açtık”

Başkan Osman Belovacıklı, 2009 yılında göreve geldiğinde balıkçı barınağının bulunduğu alanın kötü bir durumda olduğunu belirterek, “Buralar tamamen pislik içindeydi, insanların kullanmadığı, özellikle gece uyuşturucu ve kötü alışkanlıkların yaygın olduğu bir alandı. Göreve geldiğimizde buranın yeniden düzenlenmesi, planlanması ve revize edilmesi gerekiyordu ve biz bu işe başladık” dedi.

Gerze Belediyesi olarak bölgeye ciddi yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Belovacıklı, “Burası halkımızın rahatlıkla çocuklarıyla gezebileceği, oturabileceği ve vakit geçirebileceği bir alan haline geldi. Aynı zamanda balıkçılarımızın kullanımına açık olan bölümleri de balıkçılarımıza bırakmıştık” diye konuştu.

“Barınak Belediye İşletmesindeyken Kooperatif Devralmak İstedi”

2010 yılında yapılan ihalede balıkçı barınağına talip çıkmadığını ve buranın belediyeye kaldığını belirten Başkan Belovacıklı, “Belediye olarak yıllardır işletmeciliğini yaparken balıkçı kooperatifimiz kendisi bu işi üstlenmek istedi. Yönetmeliğe göre mevcut bir balıkçı kooperatifi varsa öncelikli olarak onlara bırakılması gerekiyor. Eğer kooperatif almazsa belediyeye kalıyor. Kooperatifin ısrarlı talebi üzerine İl Tarım Müdürlüğü burayı ihaleye çıkardı ve yönetmeliğe göre direkt olarak kooperatife verildi” dedi.

Belovacıklı, kooperatifin kira bedelinin 550 bin TL + stopaj ile birlikte yaklaşık 700 bin TL olduğunu belirterek, Gerze Belediyesi’nin yıllarca balıkçılara her türlü desteği sağladığını söyledi. “Balıkçılarımızın ağları sokaklardaydı, çamurların içindeydi. Biz onlara 70’e yakın balıkçı ağı koyma barınağı yaptık. Yollarımızı, çevre düzenlememizi tamamladık ve Gerze Balıkçı Barınağı Türkiye’de parmakla gösterilen bir yer haline geldi” ifadelerini kullandı.

“Kooperatifin Asıl Amacı Balıkçıların Kazancını Korumak Olmalı”

Kooperatifin temel amacının balıkçıların avladığı balıkları pazarlamak olduğunu söyleyen Belovacıklı, “Gerze’deki balıkçılar gerçekten balıklarını kooperatife mi veriyor? Kooperatif bu balıkları pazarlayıp elde ettiği karı balıkçılara dağıtıyor mu? Kooperatifin amacı budur. Ancak şu an olay yalnızca maddi kazanç üzerinden şekilleniyor” dedi.

Belovacıklı, kendisinin de bir balıkçı ailesinin çocuğu olduğunu belirterek, “Biz denizde büyüdük. Dayılarımız, akrabalarımız herkesin kayığı vardı. Benim de küçük bir kayığım var. Biz profesyonel değiliz ama amatör balıkçılık yapan yüzden fazla vatandaşımız var. Şimdi bu insanlar ne yapacak? Teknelerini her gün evlerine mi götürecekler? Böyle bir şey mümkün değil” dedi.

“Amatör Balıkçılar İçin Fahiş Ücretler Belirlendi”

Kooperatifin amatör balıkçılardan yüksek bağlama ücretleri talep ettiğini belirten Başkan Belovacıklı, “Teknesi 4,60 metre olan bir vatandaş yıllık 50 bin TL bağlama kirası verecek. Zaten teknenin değeri bu kadar etmiyor. Bu kabul edilemez. Amatör balıkçılar da bu devlet yatırımıyla yapılan barınaktan yararlanmalıdır” dedi.

Kooperatifin bağlama ücretlerinden toplanan paranın bir kısmının birliğe gittiğini belirten Belovacıklı, “Şimdi diyorlar ki büyük teknelerden ücret alırız. Asıl mesele ücretin toplanması değil, profesyonel balıkçıların bu işten adil şekilde yararlanması” dedi.

“Turizme ve Kamu Yararına Zarar Verebilir”

Gerze’nin Sinop’un turizmde kalkınma öncelikli tek ilçesi olduğunu hatırlatan Başkan Belovacıklı, balıkçı barınağının sadece profesyonel balıkçılara kapatılmasının ilçeye zarar vereceğini belirtti. “Burası halkın da kullanımına açık olmalı. Yoksa turizmin ne anlamı kalır? Limanın girişine tel çekileceği, halkın içeri giremeyeceği gibi iddialar var. Bunlar doğruysa büyük bir hata yapılır” dedi.

Ayrıca, kafes balıkçılığı yapan teknelerin balıkçı barınağını kullanıp kullanamayacağının da araştırılması gerektiğini belirten Belovacıklı, “Bu tekneler balıkçı barınağını dolduruyor. Kafes balıkçılığı yapanların bağlama yeri burası mı? ÇED raporlarına bakmak lazım. Bu konuda resmi yazıyla İl Tarım Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuracağız” dedi.

“Her Şey Para Değil”

Belediye olarak halkın rahat ve huzurlu yaşaması için çalıştıklarını vurgulayan Belovacıklı, “Her şey para değil. İnsanların çocuklarıyla temiz hava alacağı, misafirlerini gezdirebileceği alanlar önemli. Ama kooperatif sadece maddi kazanç odaklı hareket ediyor. Böyle bir fiyatlandırma olmaz. Amatör balıkçılar da bu barınaktan yararlanmak zorundadır” dedi.

“Belediye Olarak Dava Açtık”

Başkan Belovacıklı, yaşanan sürecin iptali için belediye olarak idari mahkemeye dava açtıklarını ve yürütmenin durdurulmasını talep ettiklerini söyledi. “İnşallah bu yanlıştan dönülür. Biz balıkçılarımızın her zaman arkasındayız, onların ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştık. Ancak artık belediyenin sunduğu imkanlardan ücretsiz yararlanamayacaklar. Umarım herkes makul ve mantıklı hareket eder” dedi.

Başkan Belovacıklı, konuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenleri Gerze Belediyesi’ne davet ederek, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

 

 

Neler Söylendi?

balikci

kayigi burda degil kendi burda degil yasindan fazla balik gecmisi olanlara deli dumrulluk yapip vermeyenin ipini keserim diyorlar baskanim. yüzden fazla insani tehditlerle bastirip zaten zor gecinen bizi haraca baglamak istiyorlar.ipimizi keseceklermis, limana sokmayacaklarmis bizi. keske bunlara bu kadar yumusak davranmasaydin zamaninda. bu vatandas bunlari burda konusturmaz ama. insan icine nasil cikacaklar anlamiyorum. 1 ay önce
DİĞER HABERLER
Gerze İlçe Müftülüğü, Minik Kalplerle Ramazan’ı Yaşattı

Gerze İlçe Müftülüğü, Minik Kalplerle Ramazan’ı Yaşattı

20-03-2025 - Güncel

Gerze Protokolü, Kız Öğrenci Yurdu’nda İftarda Buluştu

Gerze Protokolü, Kız Öğrenci Yurdu’nda İftarda Buluştu

20-03-2025 - Güncel