Ürettiği “Ahşap Oyuncaklar” ile Gerze' yi dünyaya tanıtıyor

Geleneksel ahşap oyuncak ustası Adnan Karagülle, yaşattığı kültürel miras ile zamanın tanığı olarak yaptığı işi anlattı

Güncel - 30-04-2024 13:22 1182 kez okundu.

Ürettiği “Ahşap Oyuncaklar” ile Gerze' yi dünyaya tanıtıyor

Sinop Valiliği tarafından gerçekleştirilen çekimlere konuk olan emekli olduktan sonra hayatını, Ahşap Oyuncakçılığını yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya adayan, Somut olmayan Kültür Mirasçısı unvanına sahip Adnan Karagülle, hobisinin işe dönüştüğünü anlattı.

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan ahşap oyuncakçılığı mesleğini ilçemizde yaşatmaya devam eden ve kendi gibi ustalar yetiştiren Karagülle, hem mesleği devam ettirmek hem de ilçemize katma değer kazandırmak üzere bu yola çıktığını, bir süre sonra hobisinin mesleği haline geldiğini söyledi.

Karagülle, ahşabın oyuncak haline geldiği süreçte her şeyin el emeği olduğunun altını çizdi. Karagülle, “bu yaptığımız iş unutulmaya yüz turmuş kültürel miras, öncelikle derdimiz bu yaptığımız işi devam ettirmek, canlandırmak, hem yörede ekonomik bir katma değer kazandırmak hem daha sağlıklı, hem daha ekonomik oyuncakla uğraştırmak.

Ben Gerzeliyim ama uzun yıllar Ankara’ da çalıştım, Gerze’ ye döndüm, bu işi Ankara’ da emekliliğe hazırlık hobi için başlamıştık. Hobi işe dönüştü, emeklilikle insan boşluğa düşüyor, benim öyle bir derdim olmadı.

Türkiye’ nin bir sürü yerinden emekli olmuş, bir şeyler yapmaya çalışan insanlar kursa geliyorlar. Birkaç günlük kurslar veriyorum, biraz yetenekleri varsa hemen hayatlarındaki boşluk doluyor ve çok mutlu oluyorlar.

Türkiye’ de benim yaptığım şekilde oyuncak yapan insan yok çünkü yaptığım şey tamamen el yapımı, tasarımında, yaratımında, yapımında tamamen el emeği, oyuncakların tamamı boyasızdır.

Şuan da 4 5 ustam ve bu ustalar kadın ustalar, büyük iş geldiği zaman kadın ustalarımızla birlikte çalışıyoruz, yine Kültür Bakanlığından belge aldırdığım bir usta var. Oda bakanlık ustası oldu, kadın ustamızdır, o da İstanbul’ da bu işi sürdürüyor. Kültürel miras misyonumuzu tamamladık, karşılığı olan bir işe çevirebilirsek ne mutlu bize. Son süreçte hem memlekete hem insanlarımıza katkımız olacak.

Her şeyin para olarak düşünüldüğü bu dünya da her şey para değil, bu iş parayla yapılacak bir iş değil bu iş gönül işi” diye konuştu.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
SAHİL BANDI ARTIK DAHA GÜZEL DAHA FERAH

SAHİL BANDI ARTIK DAHA GÜZEL DAHA FERAH

17-05-2024 - Güncel

Öğrenciler, geleceğe nefes oldu

Öğrenciler, geleceğe nefes oldu

16-05-2024 - Güncel