https://www.gerzeninsesi.com/files/uploads/user/vedat_demir_11.jpg
Vedat Demir

Yapılandırmanın yapılandırması geliyor

27-05-2021 14:21 2812 kez okundu.

Yapılandırmanın yapılandırması geliyor.Son başvuru tarihi 31 Ağustos 2021’dir.

Kapsamlı bir kanun teklifi meclise sunuldu, kısa bir zamanda yasalaşacak ve yürürlüğe girecektir. Yedi aylık bir vergi borcu da ilave edilerek, hemen hemen önceki düzenlemenin hükümlerini barındıran yapılandırma paketi geliyor. Kasım 2020’de, vadesi 31 Ağustos 2020’ye kadar olan, 4 milyondan fazla mükellefi ilgilendiren 500 milyar liralık bir borç yapılandırıldı. İlk iki taksitleri de bitti. Tahsil edilen rakam ise 16,5 milyar liradır.

Şimdi ise vadesi 30 Nisan 2021’ e kadar, (devlete borcu olan) milyonlarca mükellefi ilgilendiren bir düzenleme var. Eylülden itibaren iki ayda bir ödeme olacaktır. 30 Nisan 2021’ e kadar devletin tahsil edemediği genel bütçe geliri 625 milyar liradır. Bunun vergi borcu tarafı 282 milyar liradır. Bu yapılandırma ile borcu nedeni ile e-haciz tacizi altında olanlara da bir rahatlama meydana gelecektir. Peşin ödeme yapılır ise, gecikme zamları ile ilgili % 90’ a yakın indirim söz konusu olacaktır.

Ayrıca ihtilaflı dosyalarla ilgili düzenleme var. İnceleme safhasında olan, dava açılmamış dosyaları kapsamaktadır. Gecikmeler ve vergi aslının % 50’ si silinerek işlem yapılabilecektir. (Tabii vergi mahkemesinin kararı olmaması şarttır. Feragat dilekçesi verilecektir). Yani davalar uzun sürdüğü için sulh ile kamu gelirinin bir an evvel hazineye intikali isteniyor.

Bir de matrah artırımı geliyor. 2016-2020 arası, 5 yılı kapsamaktadır. Gelir, kurumlar, kdv, işçi ücretlerine ilişkin muhtasarla ilgili olarak, bir nevi kasko görevi gören, vergi incele işlemini ortadan kaldıracak işlem söz konusudur. Bu işlem ile şirketiniz 01.01.2021 itibari ile yeni doğmuş olacaktır. Türkiye'de vergi inceleme oranı % 1,6’ dır. Yani her yüz mükelleften iki tanesi bile incelenemiyor.

Bilindiği üzere kayıt dışı ödemeler hem kasa hem de ortaklar cari hesabını şişiriyor. Belgelendirilemeyen giderler de var. Bundan önceki düzenlemelerde % 3 ödeyerek kasa hesabı sıfırlanabiliyor idi. Yani kasadaki 3 milyonluk parayı düzeltmek için 90 bin ödeniyordu, şimdi ise % 5 ödenecektir. Bu düzeltme kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü, ücretlere ilişkin çift ödeme olduğunu bilen yöneticilerin çıkardığı bir düzenlemedir. Bunun dışında stok affı var, stoklarda bulunmayanlar ile ilgili eski sistem gibi uygulama olacaktır.

Bundan öncekilerde olmayan bir düzenleme daha olacak. Malum, 2014 yılından beri enflasyon muhasebesi yapılmıyor. İşletmenize kayıtlı bir taşınmazın gerçek değerine bu düzenleme ile ulaşacağız. Örnek vermek gerekir ise 3 milyonluk bir arsayı, 10 milyon olan gerçek değerine çıkarmak için farkın % 5’ i ödenerek bilançoya aktarımı sağlanacaktır. Böylece bilançolar gerçeği yansıtacaktır.

Bir önceki yapılandırmaya giremeyenler, yapılandırması bozulanlar bu düzenlemeye dâhil olabileceklerdir. Tam normalleşemeden yapılan bir önceki yapılandırmada beklenen olmamıştır.

SGK tarafında istihdama yönelik teşvik krediye dönüşüyor. Eğer 50 kişinin altında çalışanınız var ise ve ilave bir istihdam oluşturuyorsanız (sigortalı, bir yıllık ortalamanızın üzerinde olacak ve kişi üç aylık işsiz olacak) 5 kişiye kadar 500 bin lira destek kredi alınabilecektir. Kayıt dışılığın önüne geçilmesi amaçlanıyor. Tabii burada firmanın kredibilitesi ve primin zamanında ödenmesi de dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Emekli olanın istihdam edilmesi ile ilgili bir açıklık yok, genelgeyi beklemeliyiz. Nakdi ücret desteği alan personelini normalleştiren de bu destekten faydalanabilecektir. Bir yıllık 16 bin liralık prim ödenmeyip, kullanılan kredinin faizinden mahsup edilecektir. Yani 5 kişi için 500 bin lira kredi kullanan işveren, 80 bin liralık faiz ödemeyecektir. Nerede ise faiz yükünün % 90’ ı karşılanıyor. İstihdamın, 1 Temmuz 2021 ila 30 Haziran 2022 arasında olması şarttır. 12 aylık bir destektir. İşveren için önemli bir teşvik olacaktır, kayıt dışı çalışan kayıt altına alınacaktır. İşini büyütmek isteyen için ideal bir teşviktir.

Sicil affı da geliyor. Çeki yazılan gerçek veya tüzel kişinin sicili düzelebilecek, kredisini, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin 2021 yılı sonuna kadar yeniden yapılandırması ile kara listeye alınmasının önüne geçilecektir.

Neler Söylendi?

Hasan

MaşAllah güzel bilgileriniz için teşekkür ediyorum hayırlı akşamlar diliyorum 3 yıl önce

Esra

Bilgilendirmeniz için teşekkürler 3 yıl önce