Osman Başkan'dan Balık Üretim Tesisine Tepki!

Sinop ile Yakakent arasına yapılmak istenen 32 balık üretim tesisi için bir tepki de Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’dan geldi. Belovacıklı, tesislerin yapılması halinde “Gerze’de turizmi unutun” dedi; yerli balıkçının balık avlayamayacağını söyledi

Güncel - 21-10-2017 09:22 378 kez okundu.

Osman Başkan'dan Balık Üretim Tesisine Tepki!

Sinop ile Yakakent arasına yapılmak istenen 32 balık üretim tesisi için bir tepki de Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’dan geldi. Belovacıklı, tesislerin yapılması halinde “Gerze’de turizmi unutun” dedi; yerli balıkçının balık avlayamayacağını söyledi.

 

İlk olarak Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Parlak tarafından geçtiğimiz aylarda gündeme getirilen balık tesisi projesi, özellikle Japonlar tarafından istenen 3 ila 5 kilo arasındaki alabalıkların bu tesislerde üretileceğini söylemişti. Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt tarafından da destek bulan bu proje, çoğunluğu Sinop’ta yapılacak olmasına rağmen, “Samsun, Türkiye’nin balıkçılık üssü olur. Yakakent  - Sinop arasına yapılacak yatırımlardan sonra adeta balık borsası bu bölgede ulaşacak” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

 


“Gerze’ye insan gelmez”

Gerze ve Sinop’un turizmde kalkınmada öncelikli yerler olduğunu belirten Belovacıklı, Sinop’un turizm alanındaki tek ilçesi olduklarını sözlerine ekledi. “Bu tesisler yapıldığı zaman turizmi unutalım. Gerze’ye insan gelmez” şeklinde konuşan Başkan, tesis alanlarının bulunduğu sahil bölgelerinde her türlü hastalığın kol gezdiğini söyledi.

 

Bu konu gündeme geldiği zaman, Yakakent’i, Çarşamba’yı, Milas’ı, Seferihisar’ı araştırdıklarını vurgulayan Belovacıklı, “yem artıkları sahile vurduğu için buralarda fareden geçilmiyor. Bu işle uğraşan firmalar mahkeme kararlarıyla Ege’den, Akdeniz’den kovuluyorlar. Kafesleri sökülüyor. Bu yüzden Karadeniz’e yöneldiler. Özellikle bizim bu bölgeler Karayel’den etkilenmediği için buraya yöneldiler” şeklinde ifade etti.

 


Yerli balıkçılık bitecek

Termik Santral’de uygulanan istihdam yalanının aynısının burada da uygulandığını söyleyen Belovacıklı, “her tesiste 10-15 kişi çalıştıracaklarını söylüyorlar. İnsanları böyle yüksek istihdam rakamları vererek kandırıyorlar” dedi.

 

İlçemizde balıktan ekmek yiyen 300-400 balıkçı esnafı olduğunu vurgulayan Osman Başkan, “bu tesisler yapıldığı takdirde Sinop ve Yenikent arası tamamen havuzla dolacak. Bundan en fazla etkilenecek olansa Gerzeli balıkçılar olacak. Ağ kuracak yerleri kalmayacak. Yerli balıkçı balık avlayamayacak, balıkçılık bitecek” şeklinde konuştu.

 

“Hile yapıyorlar”

Toplamda 13 şirketin burada faaliyet göstermek istediğini anlatan Belovacıklı, bu şirketlerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almaları gerektiği, ama bu raporun gerekliliği için yıllık 1000 ton üretim alt limitinin olduğunun altını çizdi. Bu işe yatırım yapmak isteyen şirketlerin de hileye başvurarak yıllık üretimlerini 950 ton olarak gösterdiklerini vurguladı.

 

“İtiraz edildi”

Gerze Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilen itiraz metninde, ilgili firmanın 32 bin 340 metrekarelik bir alan için valiliğe başvurduğu ve 22 Eylül 2017 tarihinde, yasal sınırın altında gösterilen yıllık üretim kapasitesi nedeniyle, Sinop Valiliği tarafından “ÇED değerlendirmesi gerekli değildir” kararı verildiği görülüyor. İtirazın ilgili müdürlüğe yapıldığını bahseden Belovacıklı, “sonuçta belediye de halkın belediyesi ve biz de halk adına karşı çıkıyoruz” dedi.

 

Sit alanı olarak görülüyor

İtiraz metnine konu olan alanda yapılan incelemeler sonrası, Gerze Balıkçı Barınağı açıklarındaki alanın sit alanı içerisinde olduğu belirlenirken, bu kararın çevre düzeni planıyla da çelişmekte olduğu vurgulandı. Deniz suyundaki ekosistemi doğrudan etkileyeceği belirtilen metinde, besin maddelerinin büyük oranda artması nedeniyle plankton ve algların çoğalacağı ve bu sebeple su altındaki hoğal hayatın ölebileceği ifade edildi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 43. Maddesi’nde yer alan “… deniz, göl ve akarsu kıyılarında, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada, öncelikle kamu yararı gözetilir” maddesini de itiraz dilekçesine ekleyen Gerze Belediyesi, “itiraza konu endüstriyel ve ticari faaliyette kamu yararından söz edilemez. Buralardan yararlanması için kanun düzeni de mevcut değildir” denildi.

 


“İzin verilmedi”

Balık tesisi kurmak isteyen firmaların, normal şartlarda ÇED raporu almaları gerektiğini belirten Belovacıklı, bu raporun alınabilmesi için de belediyeden izin almaları gerektiğini sözlerine ekledi. Belediye tarafından iskelede bir yer ve limanlarda ambar yeri göstermesi gerektiğini söyledi. Başvuruda bulunan firmalara hiçbir şekilde izin vermediklerinin altını çizen Belovacıklı, “biz burada hiçbir şirkete ne kayık çekme izni verdik ne de depolama izni verdik” diye konuştu.

 

“Milletvekillerinin haberi yok”

ÇED raporuna gerek duyulmaksızın tesisin inşası için izin verildiğini dikkat çeken Başkan, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü itiraz hakkı olmadığını söylese de, yönetmelikte ilgili kararın 30 gün askıda duracağı söyleniyor. Yani 30 gün boyunca itiraz hakkımız var” dedi. Ak Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’e konuyla ilgili bilgi verdiklerini aktaran Osman Belovacıklı, “kendilerinin de konuyla ilgili haberleri yokmuş. Bu konuyu bakanlarla, özellikle de Çevre ve Şehircilik Bakanı’yla görüşeceklerine dair bize söz verdiler” şeklinde ifade etti.

 


“Avrupalı salak mı?”

Denizin içine kurulan balık çiftliklerinin Avrupa’da nasıl işlediğini araştırdıklarını da belirten Belovacıklı, Avrupalı balık yetiştiricilerinin bu tesisleri karada kurduklarını söyledi. Denize yakın yerlere büyük havuzlar inşa ederek burada balık yetiştirdiklerine ve denizden bu havuzlara su pompaladıklarına dikkat çeken Belediye Başkanı, “Avrupalı salak mı da bunu denizde yapmak aklına gelmiyor?” diyerek sitem etti.


Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi
Neler Söylendi?

Murat mutlu

Gerze'ye yatırım yapılmasın hep öyle kalsın istiyorlar, Yakakent te tesis var. Ve bizim balıkçılara kafesten kaçanlarla bile istifade ediyorlar. Sanki çok aşırı balık varda? Sinop'taki balığı başka şehirdekiler avlıyor en azından güvenli bölge olmuş olur. 6 yıl önce

adnan

hamsi sezonu gerze limanındaki kirlilikten dahamı fazla kirlenecek deniz açık denizdeki akıntı nekadar kirlilik bırakır karadan baktığınızda gördüğünüz gibi durgun değildir açık denizler hatta şaşırtacak kadarda akıntılıdır keşke karşı koyacağımıza bu çifliklere denizede birmiktar balık yavrusu bıraktımak gibi bir koşulla yaklaşılsa dahah olumlu sonuçlar elde edemezmiyiz 7 yıl önce

Muhammed ÇIRAK

Ben 5 Yıldır Bodrum/Torba da Çalışıyorum Muğla/Milas da Oturuyorum Zamaninda Termik Santral Istemedigimiz Zaman Gelip De Gezdiginiz Milas Öncelikle Özel Bir Firmada Çalışıyorum Sigortam ve Maaşım Zamaninda Ve Net Maaşımın Üzerinden 32/a Sınıfında Yatiyor Firmamizin Deniz Üzerinde 150 Kişi Fabrikamizda 400 Kişi Çalışıyor (1 Firma) Personel 18-50 Yaş Aralığında Kadınından Erkeğine Her Yaşa Hitap Ediyor Gelelim Basliklarimiza Ciftlik Denizi Düşündüğünüz Gibi Bir Pisligi Yok Bizim Iskelemizden Çıkan Hamsiler Fabrikalarda Yem Oluyor Protein Katkısı Ile Tekrar Denize Atiliyor Bundan Uretilen Balik Ve Dışarıda Yaşayan Bir çok Doğal Balık Beslenmekte. Balıkçılık Bitmez Aksine Baliklarin Kacabilecegi Bir Yer Olacak Baliklar Sistemlerin Altinda Rahat Yem Yiyip Büyüyecek Üreme Boyutuna Gelecek Burada Da Balıkçılık Var Ayriyetten Olta Turizmi De Yapılmakta Denizlerimizi Pisleten Bizleriz Kaçınız Evinizdeki Atık Yağları Lavaboya Dökmeden Biriktiriyor Atiklaimiz Doğaya Denizlerimize Karışıyor Geçenlerde Yapılan Bir Haberde Türkiyenin Neredeyse Tamaminda Gerzeli Varmış Neden Peki Varmi Iş Olağanı Olanda Is-kur dan Alip Yarı Maaşlarına El Koyuyorlar Neden Isciler Savunulmuyor 3-5 ay da Çıkarılıp Tekrar Alınıyor Kimse Neden Diye Sormuyor Çıkarın Gozluklerinizi Geniş Bakın GENİŞ Gerzeyi Çok Severim Yanlış Da Anlaşılmasın Ama Is Imkani Var Taş Koyulmamalı Iyileştirmeler Yapılmalı Çok Büyük Yatırımlar Söz Konusu Gerzeye ( Liman Başkanlığı Diyecek 3-5 Ayda Kıyı Temizliği Yapılacak Atiklar Denizlere Atilmayacak Gerekli Şartlar Yerine Getirilmesi Durumunda Bence Bir Problem Ortaya Çıkacağını Sanmıyorum) 7 yıl önce

Muharrem çırak

Kimyasal yem dediğiniz balık unu balık yağından yapılıyor ve kafeslere hesaplanarak atılıyor ayrıca iş.imkani olmayacak denilen tesislerde kaptan dalgıç ve yemcilere ihtiyaç duyulacak. Denizin kirlenmesi balıktan kaynaklanan birşey değil. Yemden de kaynaklanmaz çünkü kafesten çıkan yemleri doğadaki balıklar yiyecek bunun da hiçbir zararı yok. Ben Bodrum'da balık çiftliğinde çalışıyorum denizin kirlendigini doğadaki balıkların öldüğünü yada Bodrum torba mevkisine turist gelmediğini görmedim. En basit örneği Yakakent gidin bakın araştırın kirlenen yer varmı. Denizde limanda sonra yazın burada evinizde oturup bol bol yazmakla olmaz herkes ekmeğine baksın birakinda 7 yıl önce

Şaban öztürk

Bu konuda bakıyorum herkes itirazcı olmuş. Gerze'ye gelen annesinin babasının eşimin dostunun yani memleketine geliyor turizm patlaması yaşadıysa bizim mi haberimiz yok kıyı balıkçıları aynı suçlanır gırgırcılarım ses çıkarması gerekirdi başkanım Ege denizindeki yerlerin kıyıya kaç metre yakınlığı varmış onlarda söylemenizi rica ediyorum 7 yıl önce

Gerzelü

Vakti zamanında gerze limanı da istenmiyordu ama suan orada denize giriyorsunuz fazla söze gerek yok... 7 yıl önce

Huseyin

Herşeyi istemezuk varmi tesi bim de istememistik .hatta tekstil atolyelerini de . Bağırın istemezuk istemezuk diye. 7 yıl önce

Sevim ÖZdemir

Böyle bir projeye şiddetle karşıyız şimdiye kadar Gerze de denize girilecek yer yok diye tatilimizi başka yerlerde geçirir birkaç haftalığına da memleketimiz Gerze'ye uğrardık şimdi tüm tatilimizi Gerze de geçiriyoruz 7 yıl önce

Muharrem çırak

Bodrum çevresinde 40dan fazla balık tesisi var Bodrum'a turist gelmiyormu. İş imkanı varmı gerzede Sinop'ta gerzedenn Bodrum'a balık çiftliklerinde dalgıçlık yapmak için taşındık. Her olaya tepki gösteriliyor ama gençlere iş imkanı doğacak bu yönden hiç düşünülmüyor balık denizleri kirletmez kirleten tek bir canlı varsa oda insan. Bu olaydan Osman başkanın daha önce haberi olsaydı bu haberin başlığı su şekilde olurdu. (Gerze ve Sinoplu gençlere Osman başkandan büyük iyilik yüzlerce kişiye iş imkanı.) Bırakın çamur atmayi da insanlar ekmeklerini kendi memleketlerinde kazansın . Balık çiftliği olan yere turist gelmez diyen varsa ben misafir ederim yazın gelsin Bodrum'a görsün gelip gelmediğini. Önce imkanlarına bakın sonra işi kotuleyin. Önce halkına sahip çık imkan sagla millete engel olmayin. Kaptanlar dalgıçlar su ürünleri mühendisleri herkes gerzede taşınacak. Ekonomi kışında artacak 7 yıl önce

cemaleddin

kac tane tursit agirliyorsununz. istanbuldan gelenleride (yerli) turist saymazsaniz. dranaz da piknik yapacak yeriniz bekliyor. orada dinlenirsin. 7 yıl önce

Uç beyi

Istisham falan yok.oryalik les olacak.zaten denize girwbilecegimiz az alan mevcut.onlar da pislikyen yok olacak.goruntu kirliligi de cabasi.balikcilikbiyer.bu konuyu iyi araştırın KARSIT kisi 7 yıl önce

Recai çevik

Bencede yapılmasın başkanım güzel ilçemize deniz manzaralı görüntüsü böyle daha güzel baskanim 7 yıl önce

Gerzeli kazim

Sinopun Gerzemizin Sahilleri üstünden rant sağlayacak firmaları destekleyip Yoremiz insanının sağlığını düşünmeyen lerim kınıyoruz Samsun millet vekili Destek verdiğini görüyoruz Samsun bürokrasisi Çekin elinizi sinoptan gerzeden Bolgenizde temiz denize girilebilir bir Sahilini varmı Kimyasal yemlerde kirletmeyin cevremizi 7 yıl önce

Karsi

Gorende sizi gerzeye turizim akini var zanndecek.yeni is imkamlari dogsun.bunda ne var. 7 yıl önce

Kenan Tarakci

Başkanım yalnız değilsin seninleyiz. Güzel ilçemiz mücadeleye hazırız 7 yıl önce

Sebahattin Avcı

Kenti ve denizi çöplüğe çevirecek bu tür yatırımlara Belediye Başkanımızla ve yöre halkımızla birlikte karşı tavır koymaya hazırım 7 yıl önce

Yusuf

seferberlik ilan edin başkan yalnız değilsin.bir günde biz geliriz sahip çıkmaya 7 yıl önce
DİĞER HABERLER
ÇİFTÇİLERE SEBZE FİDESİ DESTEĞİ SAĞLANDI

ÇİFTÇİLERE SEBZE FİDESİ DESTEĞİ SAĞLANDI

26-04-2024 - Güncel

Gerze Orman İşletme Müdürlüğü 2’ ncilik kupasını kaldırdı

Gerze Orman İşletme Müdürlüğü 2’ ncilik kupasını kaldırdı

26-04-2024 - Güncel