https://www.gerzeninsesi.com/files/uploads/user/erkan_tas1.jpg
Erkan Taş

HATIRLA SEVGİLİ…

28-05-2020 12:47 148 kez okundu.

Ali Adnan Menderes, Hasan Polatkan, Fatih Rüştü Zorlu…

Bu isimleri unutturmayan, milletin sinesinde silinmez izler bırakan güç nedir?

Ali Adnan Menderes, bir başbakan olması mı?

Türkiye’de geçmişten günümüze 27 kişi başbakanlık görevi yaptı, ama onun kadar akıllarda kalmadı.

Peki, neydi onu akıllara kazıyan?

Ali Adnan Menderesi unutturmayan; icraatları, idamı, en önemlisi Menderesi Menderes yapan, karşılaştığı zorbalıklara, hakaretlere, haksızlıklara rağmen vakur duruşunu koruması mı?

Düşünün, ben ne yaptım dediğinizde ,‘ Sizi Buraya Tıkan Güç Böyle İstiyor ‘ diyen bir mahkeme başkanı, sonucu başından belli bir dava, uydurma suçlarla sadece asılan değil itibarı ayaklar altına alınmaya çalışılan bir başbakan.

Menderes ismi ilçemiz için de büyük öneme sahip, bunu ilk kez 1993 yılında duymuştum.

Rahmetli Menderes’in oğlu Aydın Menderes Gerze’ye geliyordu. Kurucusu olduğu Büyük Değişim Partisinin ilçe başkanlığını babam üstlenmişti. O gün okuldan kaçıp Aydın Menderes’i görmek için bende kalabalığa karıştım.

Soyadı ile bir günde 185 üye! Daha tabelası bile takılmadan köylerden akın akın insanları toplayan bu isim kimdi? Uzun boylu, kalın sesli bir o kadar da naif…

Pazar yerini gezip ilçe halkı ile selamlaşmak istedi. Pazaryerinden geçerken rahmetli Aydın Menderes babama dönüp,

Başkan bu evler neyin nesi? İşçi evleri falan mı? diye sordu.Babam; Başkanım, ilçemiz 1956 da yangın geçirdi. Yangın sonrası rahmetli babanızın talimatı ile bu evler yapıldı. Şu gördüğünüz sarı bina da Tekel binası efendim. O da ilçenin kalkınması için babanız tarafından kuruldu.

Bunları duyan rahmetli Aydın Menderes’in gözleri doldu.

Bana en büyük hediyeyi verdin başkan inşallah vakitli bir zamanda tekrar ziyaret etmek isterim, dedi.

Rahmetli Aydın Menderes’in Gerze’yi tekrar ziyaret etme planı maalesef geçirmiş olduğu kaza sonrası gerçekleşmedi. Mekânı cennet olsun inşallah.

Peki, ilçemizin ülkesine sevdalı, M. Kemal Atatürk’ün bile dikkati çekmiş, ilçemizde bir taş üzerine şirin bir ilçe kurmuş bu isme karşı sorumluğu yok muydu?

Türkiye’nin taşına toprağına hakkı geçmiş, adını yıllar sonra bile dağa taşa yazdıran, Sinop’un diğer ilçelerinde en azından bir caddesine bir bulvarına ismi verilen rahmetli Menderes’in adının bir caddemize bile verilmemesi eksikliğimiz değil miydi?

Son sözü hakkımı helal ediyorum diyen bir başbakana. Adına yakışır bir projeye bir parka, en azından bir caddeye adının verilmesi, isminin ilçemizde yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına yerinde bir karar olmaz mı?

Hatırla Sevgili Gerze,

O sadece idam edilmiş bir BAŞBAKAN değil aynı zamanda bir DEMOKRASİ şehidi.

Neler Söylendi?