Güncel
Giriş Tarihi : 21-01-2020 17:55

NKP Davasında İlk Duruşma Gerçekleşti

Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Santral için 6 Şubat 2018 tarihinde Ahmet Muhip Dranas Uygulamalı Otel’de gerçekleşen halka açık ÇED toplantısına, halkın katılımının engellenmesi ve yaşanan arbedeler sonrası olay yargıya intikal etmiş olup ve olaydan 18 ay sonra ilk dava 21 Ocak 2020 Salı günü 17 kişi hakim karşısına çıktı.

NKP Davasında İlk Duruşma Gerçekleşti

İlk davaya iki kişinin katılamamasından dolayı dava bir ay sonrası 21 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan başta olmak üzere birçok NKP üyesinin adliyeye giderek katılım gösterdiği görüldü.

Adliye Binası önünde açıklama yapan birçok davalı ve avukatların yapmış olduğu konuşmalar dikkat çekti.

Bu davanın kişisel bir mesele değil içilen sudan, yenilen ekmeğe kadar Sinop halkının davası olduğunu söyleyen konuşmacılar, yargılanan 17 kişinin haksızlığa uğradığını belirttiler.

Konuşmacıların “Biz o gün Valiliğe gelip dilekçe verebilmek için 15 dakika boyunca cebelleştik.

Nereden geldiği belli olmayan bir emirle, çeşitli kentlerden gelerek barikat kurmuş polisler tarafından arkadaşlarımıza talimatla darbe uygulandı, zor koşuldu ve yaralandılar ve bugün burada mücadele içinde olduğu için tebrik edilmesi gerekirken 2911 sayılı kanun hikayesi ile birlikte yargılanmaya başlandılar.

Bu yargılanma aslında her birimizin cebinde var olan suyun davasıdır. Yediğimiz gıdanın davasıdır. Yaşam alanlarımızın davasıdır.

Bu yaşam alanlarımıza sahip çıkan, burada binleri temsil eden, onlar adına burada yargılanan arkadaşları tebrik ediyor, bundan sonraki mücadelede Sinop halkına Türkiye halkına başarılar diliyorum” diyerek yaptığı açıklamada konuyu özetlemiş ve haklarını savunacaklarını ifade etmiş oldukları görüldü.

Bakan Dönmez'den Nükleer Açıklaması 

Davadan yaklaşık bir gün önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise AA muhabiri ile yapmış olduğu röportajda Sinop Nükleer Santralin başka tedarikçi bir firma ile yürütülmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

Yaşanan olayların ardından Japonya ile yapılması düşünülen Sinop Nükleer Santralinin karşılıklı anlaşma ile iş birliğinin devam edilmemesi konusunda mutabık kalındığını belirten Dönmez, "Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. tarafından hazırlanan fizibilite çalışmasının Bakanlığımızı takvim ve fiyat yönünden tatmin etmediği Japon tarafına bildirildi. Japon tarafıyla bu konudaki iş birliğimize devam etmeme konusunda mutabık kalındı. Sinop’ta başka bir tedarikçi ile de nükleer santralin yapımı söz konusu olabilir" dedi.

AdminAdmin