Güncel
Giriş Tarihi : 12-03-2024 16:31

Aşılama çalışmalarının yüzde 80’ i tamam

Gerze’ de büyükbaş şap aşılama ve kimliklendirme çalışmalarının %80’ i tamamlandı

Aşılama çalışmalarının yüzde 80’ i tamam

Gerze Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 29 Ocak 2024 tarihinde başlayan büyükbaş şap aşılama ve kimliklendirme çalışmalarının %80’ inin tamamlandığı belirtildi.

Şap hastalığına karşı koruyucu önlemin yanı sıra büyükbaş hayvan sevkleri ve buzağı desteklemeleri için tüm yetiştiricilerin aşılarını yaptırması gerektiğini hatırlatan müdürlük personelleri aşılama çalışmalarının Gerze Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ekiplerince aralıksız devam ettiği belirtildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap aşısı; hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmezken buzağı desteklemesinden de faydalanamıyor.

Büşra ÇevikBüşra Çevik