Güncel
Giriş Tarihi : 14-08-2023 14:37   Güncelleme : 15-08-2023 14:18

Belediye Meclisinden onay çıktı: GES Projesi için çalışmalar devam ediyor

Gerze Belediye Meclisi bugün olağanüstü toplandı: Yaykıl köyünde kurulması planlanan Enerji Tarlası GES Projesi için kredi kullanılması talebi oy birliği ile kabul edildi

Belediye Meclisinden onay çıktı: GES Projesi için çalışmalar devam ediyor

Yaykıl köyünde yapılması planlanan, Enerji Tarlası GES Projesi için kredi kullanılması talebi için Gerze Belediye Meclisi bugün olağanüstü toplandı. Toplam maliyeti 1.100.000 Euro olan kendini 43 ayda amorti edeceği belirtilen tesis için kullanılacak kredinin 5 yıl ödemesiz 20 yıl sıfır faizli kredi olacağı kaydedildi. 

Proje için kredi kullanılması talebi meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. Gerze Belediye Başkanı Şensoy, meclis toplantısında yaptığı açıklamada, belediyenin en önemli giderlerinin enerji giderleri olduğunu, sistemin 43 ayda kendini amorti edecek olmasından dolayı projenin İlçemiz açısından değerli olduğunu söyledi. Şensoy açıklamasında, “bilindiği üzere belediyenin en önemli giderlerinin başında enerji giderleri gelmektedir. Bu nedenle göreve geldiğimiz ilk günden bu yana bu konuda yapılabilecek çalışmaları araştırdık. Bu amaçla teknik ekiplerimizle yaptığımız istişareler neticesinde bu işi kaynağından çözmek amacıyla Yaykıl köyü sınırlarında bulunan su deposu ve bağımlı olduğu arazi de Güneş Enerji santrali yapmaya karar verdik.

Bu amaçla öncelikle İller Bankasından Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığıyla finansman ve yapılması gerekenler noktasında görüşmelerimiz oldu. Daha sonra konunun uzmanı danışmanı ve teknik ekibi ile birlikte çalışmalara başladı. Bu uzun uğraşlar sonucunda 2 Mart 2021 tarihinde çağrı mektubu ve 24 Nisan 2021 tarihinde de bu alanda üretilmek üzere 900 kw’ lık bağlantı anlaşması imzalandı.

Belediyenin tüm elektrik saatlerinin, tüm elektrik sayaçlarının ve buna karşılık gelen bedellerin toplamı olan 900 kw! Lık kısmının Yaykıl sınırları içerisinde bulunan su deposunun bulunduğu araziye yapılacak. Enerji Tarlası ve buna bağlı olarak yapılacak olan enerjiyle karşılanmasının sağlanması demek.

Günümüzde belediyenin ödemiş olduğu enerji faturalarının 2 milyon TL’ yi bulması, bu projeyle bu rakamları ödemek zorunda kalmayacağımız gerçeği bizleri bu çalışmayı yapmaya itti. Yaptığımız çalışmalar sonuç verdi. Dünya Bankası Kredisi ile bu projenin hayata geçirilmesi mümkün duruma getirildi. Dünya Bankası Kredisiyle kurulacak olan tesisin aylık üreteceği enerjinin günümüz karşılığı aylık 2 buçuk milyon TL civarındadır.

Tesisin toplam maliyeti 1.100.000 Euro olup sistem kendini 43 ayda amorti edecektir. Kullanılacak kredi 5 yıl ödemesiz 20 yıl sıfır faizli kredi olmasından dolayı ve sistemin 43 ayda kendini amorti edecek olması bu projenin İlçemiz açısından ne kadar değerli olduğunu ortaya koymaktadır.

Bugün burada gündemimiz bu proje için tarafımıza tahsis edilen kredi ile ilgili olarak İller Bankası İle Belediyemiz arasında imzalanacak sözleşme için tarafıma yetki verilmesidir.” diye konuştu.

AdminAdmin