Güncel
Giriş Tarihi : 18-04-2024 17:21   Güncelleme : 18-04-2024 21:54

Geleneksel Gerze Mutfağı Yemek Yarışması yapıldı

Turizm Haftası kapsamında Gerze Meslek Yüksekokulunda Yemek Yarışması düzenlendi

Geleneksel Gerze Mutfağı Yemek Yarışması yapıldı

“Turizm Haftası" etkinlikleri çerçevesinde Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulunda 2. Geleneksel Gerze Mutfağı Yemek Yarışması düzenlendi. Yarışmanın Jüri Üyeliğini, Doç. Dr. Hasibe Yazıt, Sündüs Yuvacı ve Hülya Seçkin yaptı.

Gerze Meslek Yüksekokulu Uygulama Mutfağında yapılan “Bilegi” yemeği, jüri tarafından değerlendirilerek puanlandırıldı ve yarışmanın kazananlarına madalya takdim edildi.

Gerze Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri Gerze’ nin yöresel lezzeti olan en iyi “Bilegi” yemeğini yapmak için ter döktü.

Jüri üyelerinin tadım yaptığı esnada katılımcılara Gerze Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerinin Uygulama Mutfağında hazırladığı Mercimek Çorbası ve yöresel yemeğimiz olan mantı ikram edildi.

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Bayrak, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı ile Uygulama Mutfağını ziyaret ederek öğrencilerden bilgi aldı ve yarışmacılara başarılar diledi.

Jüri değerlendirmesi sonucunda Emirhan Bayram en lezzetli “Bilegi” yemeğini yaparak birinci; Esra Yıldırım ikinci; Melisa Bebek üçüncü oldu. Birinci olan öğrencilere madalyaları alkışlarla takdim edildi. Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, yarışmanın Gerze’ nin yöresel lezzetlerini tanıtmak ve öğrencilerin yeteneklerini geliştirmek adına önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Yarışma sonunda jüri üyelerine teşekkür belgeleri takdim edildi. Program, toplu hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.Programa Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Gerze Belediyesi Başkan V. Elif Öztürk Kaygısız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Bayrak, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Gerze Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Keskin, Gerze Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü İsmail Karaman, Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Dernek Başkanı Fatih Ergün öğrenci ve öğretmenler katıldı.

BİLEGİ NEDİR?

Gerze'de baharın habercisi olan bir yemektir. (Kökeninin Rumlar'dan geldiği sanılmaktadır.) Kırlarda otların çıkmasıyla birlikte tuzlu balıkla pişirilir ve yanında kızılcık şerbeti içilir. Şölen havasında yenilen bir yiyecektir. Yeşil ve kuru soğan ve pırasa ince bir şekilde doğranır ve kavrulur. Salça, pul ve karabiber ilave edilir. Bu karışımın içerisine pişme sırasına göre lahana, ıspanak, pazı, labada, ebegümeci, kokmuş(rezene-arap saçı), dereotu vb. ilave edilerek kavrulur. Daha sonra bulgur ilave edilir, karıştırılıp tepsiye dökülür. Tuzu çıkartılmış balıklar bu karışımın içerisine yerleştirilir ve fırınlanır. Suyunu çekene kadar pişirilir.

Büşra ÇevikBüşra Çevik