Güncel
Giriş Tarihi : 20-09-2024 11:05

Gerze’ de sezonun ilk kanlıca mantarı satılmaya başlandı

Pazar tezgahlarında yerini almaya başlayan Kanlıca mantarının açılış fiyatı 200 TL oldu

Gerze’ de sezonun ilk kanlıca mantarı satılmaya başlandı

Hava yağışı ve neme bağlı olarak bölgemizde görülen kanlıca mantarı Gerze' nin yüksek kesimlerinde görülmeye başlandı.

Özellikle Eylül ayında toplanmaya başlayan kanlıca mantarı, lezzetiyle büyük beğeni toplarken, fiyatıyla da cep yakıyor. Cuma pazarında satışa çıkan kanlıca mantarı 200 ila 250 TL arasında değişiyor.

Halk arasında çıntar, çam meltisi veya melki mantarı olarak da bilinen Kanlıca Mantarı dağlık alanlardan toplanarak tezgahlarda yerini aldı. Vatandaşlar, ormanlık alanlarda Kanlıca Mantarı toplayarak satmaya başladı.

KANLICA MANTARI

Kanlıca Mantarı Halk arasında “Kanlıca”, “Elicek” ve “Ebişek” diye bilinen bu mantarın Latince adı “Lactarius”dur. Türkiye’nin kimi yerlerinde “Melki” diye bilinir. Turuncu rengi ile dikkat çeken şapkalı mantarlardandır. Kırıldığı ya da kesildiği zaman kesit yüzünden turuncu renkli bir süt akar. Bu mantarı daha önce görmemiş olanlar rengini zehirli olduğunun işareti sayarak yemekten korkarlar. Kanlıca mantarları genel olarak sonbahar da sonbahar yağmurlarının ardından ormanlarda ve orman çevresinde ki kırlık alanlarda, ekilmeyen eski tarlalarda çıkar. Bazen hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda yaz ortasında da çıktığı olur. Lactarius genusunun 150 türü ve bu türlerin sayısız alt türü vardır. Bunları ayırt etmek için uzman olmak gerekiyor. Ama yöremizde kanlıca mantarının bulunduğu bildirilen iki çeşidi güneyde yetişen Lactarius Deliciosus ile kuzeyde yetişen Lactarius Salmonicolor türlerini örnek olarak verebiliriz. Lactarius “sütlü” demektir. Deliciosus “lezzetli”, salmonicolor “somon renkli” anlamlarına gelmektedir. Bu mantarlara yörede çam mantarı, köknar mantarı diye isimler verilmektedir. Ama bu isimlendirme mantarın türünü belirleyen bir isimlendirme değildir. L.Deliciosus güney tarafında yetişmektedir. Tıkız, dayanıklı bir mantardır. Üzerinde yeşil benekler olabilir. Mantarın örselenen kısımları kırılan kısımları zamanla yeşile döner. Sadece güney taraf dağlarında yetişen bir kanlıca türü daha vardır. Bu mantarın şekli aynı olmakla birlikte gerek kendi rengi ve gerekse sütünün rengi mordur. Bu iki mantarın lezzetleri arasında bir fark göremedik. Lactarius Salmonicolor kuzey taraflarında yetişen parlak turuncu renkli, kolay parçalanabilen gösterişli mantarlardır. Dikkatle toplanıp itinalı yerleştirilmezse kolayca kırılabilir. Bu üç tür de çok lezzetli mantarlardır. Yöre halkı bu mantarları çok sever. Ankara’da İstanbul’da oturan hemşerilerimize her gün taze olarak kutularla gönderilir. Bunların dışında kanlıca türlerinden olup kimsenin yemediği bir tür daha vardır. Bu tür bej renktedir.

Büşra ÇevikBüşra Çevik