Güncel
Giriş Tarihi : 03-10-2023 15:40   Güncelleme : 03-10-2023 15:52

Gerze’ de sonbahar şap aşılama kampanyası başladı

Şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşılama kampanyası başladı

Gerze’ de sonbahar şap aşılama kampanyası başladı

Gerze Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından şap hastalığına yönelik sonbahar dönemi aşılama kampanyası 1 Eylül itibarıyla başladı.

Ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde kampanya şeklinde olmak üzere yılda iki kez büyükbaş hayvanların tamamı veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikerleri tarafından aşılanıyor.  Bu kapsamda Gerze’ de de 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan Büyükbaş Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası Hayvan Sağlığı ekipleri tarafından devam ediyor. 

İlçemiz genelinde aşılamanın %65’ inin tamamlandığı kaydedilirken aşılama çalışmalarının aralıksız devam ettiği kaydedildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral hastalığıdır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap aşısı; hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmezken buzağı desteklemesinden de faydalanamıyor. 

AdminAdmin