Güncel
Giriş Tarihi : 05-12-2024 19:14   Güncelleme : 05-12-2024 20:23

Gerze Kent Konseyi Kadın Meclisi: “Kadınlarımız kahramanlıklarıyla kendi özgürlüklerini kazanmışlardır”

Gerze Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve aynı zamanda Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 90. yıldönümü vesilesi ile kutlama mesajı yayımladı

Gerze Kent Konseyi Kadın Meclisi: “Kadınlarımız kahramanlıklarıyla kendi özgürlüklerini kazanmışlardır”

Kutlama mesajında şu ifadelere yer verildi: “Dünyada her şey kadının eseridir. Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Kadınların daha iyi şartlarda insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kabul edilen 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü aynı zamanda Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, devrimlerinin en önemlilerinden birisi olan ve Türk kadınına bahşedilen “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı”nın tanındığı gündür.

Kurtuluş Savaşı’mızda düşman işgaline karşı erkeğiyle omuz omuza savaşarak vatanı ve milleti için mücadele eden kadınlarımız cesaret ve kahramanlıklarıyla önce Türk milletinin özgürlüğünü ve sonrasında da Ulu Önderimiz Atatürk’ün önderliğinde kendi özgürlüklerini kazanmışlardır.

Ulu Önder Atatürk, Cumhuriyet Devrimleri’ni gerçekleştirirken, toplumsal yaşamın her alanında kadın erkek eşitliğini güçlendiren temel hakların düzenlemesini 1926 yılında Medeni Kanun’la sağlamış, kadınlarımıza 1930 yılında belediye seçimlerine katılma,1932 yılında muhtar ve köy ihtiyar heyetine seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934 yılında ise birçok batılı ülkeden, Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14,İsviçre ’ den ise 36 yıl önce Türk kadınına genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanıyarak ülke yönetiminde söz sahibi olmalarını sağlamıştır.

Ulu Önderimiz Atatürk’ün bizlere duyduğu güveni, O’nun ilke ve devrimlerini rehber alarak, ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişmesinde verilecek her görevi yerine getirmek için eğitimli olmalıdır. Böylece kadınlarımız siyasette, yönetimde ve sosyal hayatın her alanında vatanına ve milletine hizmet etmek için hazır olacaklardır.

Kadınlarımızın, kendilerine seçme ve seçilme hakkı verilişinin 90. yıl dönümü ile 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyor; Cumhuriyet’imizi geleceğe taşıyacak kadınlarımıza bu aydınlık yolu açan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, sevgi, rahmet ve minnetle anıyoruz.”

 

Büşra ÇevikBüşra Çevik