Güncel
Giriş Tarihi : 24-04-2023 12:13   Güncelleme : 25-04-2023 17:42

Gerze'de şimdi 'Cincile' zamanı

Cincile Mantarı tezgahlarda yerini aldı: Kilosu 100 TL

Gerze'de şimdi 'Cincile' zamanı

İlkbahar ve yaz aylarının habercisi, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ortaya çıkan Cincile mantarı ilçemizde Pazar tezgâhlarında yerini almaya başladı.

Düşük kalori ve yüksek besin değeriyle bilinen ve büyük kitlesi olan Cincile mantarı pazardaki yerini aldı.

KİLOSU 100 TL

A, K, D ve B grubu vitaminleri bakımından zengin olan mantar türü, kilosu 100 TL’  den alıcı buluyor. Zeytinyağlı kavurması, böreği yapılan tadı tavuk etini aratmayan Cincile mantarının ıslaması da Gerzelilerin tercihleri arasında yer alıyor.

Çiğ olarak tüketildiği öğrenilen bu mantar buzdolabında uzun süre bozulmadan muhafaza edilebiliyor. Gerze ve Dikmen ilçesinin yüksek köylerinde Cincile mantarını toplayan vatandaşlar bu mantarın sadece belirli noktalarda sıra sıra ve az miktarda bulunduğunu, toplamasının da zahmetli olduğunu kaydettiler.

Nem ve yağmuru seven Cincile Mantarı ilçemizde Nisan ayının son haftaları ile Haziran ayının son haftalarında bulunuyor. Köylerden ilçemiz halk pazarına Cincile Mantarı toplayıp getiren satıcılar “bu mantar bahar yağmurlarından sonra çıkmaya başlar. Cincile, nemi ve yağmuru seven bir mantar. Biz Kirençuru köyünden toplayıp getirdik. Yan tezgahlarımızda Görümcek köyünden toplayıp getiren arkadaşlarımız da var.

Cincile yüksek kesimlerde sıra halinde bulunur. Toplaması çok zor da değil ama kolay da değil. Kilosunu 100 TL’ den satıyoruz. Zaten Haziran ayının ortalarında da sezonu biter. Sevenleri alsın dolaplarında saklasın. Bu mantar uzun bir zaman bozulmaz. Et kadar lezzetlidir, tadı hafiftir, yağı azdır, vitamini çoktur ” diye konuştular.

AdminAdmin