Güncel
Giriş Tarihi : 25-10-2023 14:58   Güncelleme : 25-10-2023 16:27

Gerze’de zeytinyağı üretimi devam ediyor

Gerze İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce zeytinyağı yapımı devam ediyor

Gerze’de zeytinyağı üretimi devam ediyor

Gerze İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde 10 yıldır faaliyet gösteren soğuk teknik zeytinyağı üretim ünitesinde Gıda Mühendislerinin de kontrolünde çiftçilerimizin zeytinleri işlenerek zeytinyağı üretiliyor. 

Gerze İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2013 yılında faaliyete geçen soğuk teknik zeytinyağı üretim ünitesinde çiftçilerimizin zeytinleri işlenerek zeytinyağı haline getiriliyor. Çiftçiler tarafından üretilen zeytinler, miktarına bağlı olarak en kısa 30 dakika sonunda zeytinyağı haline gelirken Ekim ayında başlayan zeytinyağı yapımı zeytin getirildiği sürece devam edecek.

Zeytinler temizlenip yıkandıktan sonra makinenin işleme kısmına aktarılıyor. Yüksek devirli santrifuj tekniği ile parçalama ve kırma sonrası düşük devirli sistem içinde 40-50 dakika süre eksenel dönme ile hamurlaştırma ve fazlarına ayırma yapılırken, işlem tamamlandıktan sonra otomatik olarak yüksek devirli santrifuj sisteme aktarılıyor. Yüksek devirli santrifuj sistemde merkezkaç kuvveti ile en uç noktaya savrulan saf yağ zerreleri damla şeklinde alınırken zeytinlerden asitliğine bağlı olarak; naturel sızma ve naturel zeytinyağı üretimi gerçekleştiriliyor.

Bu işlem yapılırken zeytinler üzerinde ısıya bağlı hiçbir işlem uygulanmadan soğuk sıkım uygulaması yapılıyor. Bu şekilde de zeytinin tüm yararlı maddeleri zeytinyağına aktarılıyor.

AdminAdmin