Güncel
Giriş Tarihi : 06-01-2026 13:14   Güncelleme : 06-01-2026 14:25

Haliç’te de Kazandılar: Gerze Kürek Takımının Unutulmayan Hikâyesi

Bu fotoğraf, Gerze’nin denizde yazdığı büyük bir başarı hikâyesine tanıklık ediyor

Haliç’te de Kazandılar: Gerze Kürek Takımının Unutulmayan Hikâyesi

Gerze’nin spor tarihinde iz bırakan kürek takımı, yalnızca Sinop’la yapılan yarışlarda değil, İstanbul Haliç’te düzenlenen müsabakalarda da adından söz ettirmeyi başardı.

O günleri, Gerze’nin yerlilerinden ve kentin “ulu çınarları” arasında gösterilen Ali Kalay anlatıyor.

“Gerze’nin İki Kanosu Vardı Ama Cesareti Daha Büyüktü”

Ali Kalay’a göre 1950' li yıllarda Gerze’nin yalnızca iki kanosu bulunuyordu. Sinop’un da bir kürek takımı vardı ve iki kent arasında sık sık yarışlar yapılıyordu. “Sinop’la çok yarıştık. Açık söyleyeyim, çoğunu Gerze kazandı. Bu yüzden takımın adı duyulmaya başladı.”

Gerze’nin bu yarışlardaki üstünlüğü, kısa sürede ilçenin dışına taştı.

Ün İstanbul’a Kadar Ulaştı

Üst üste gelen galibiyetler, Gerze kürek takımının ününü bölge sınırlarının ötesine taşıdı. Bir süre sonra İstanbul’dan davet geldi. Ancak bu davet, Gerzeliler için yalnızca bir yarış çağrısı değildi.

“Kanoları tek başına göndermek istemedik. Üç sporcumuz, kanolarla birlikte İstanbul’a gitti. Emek verdiğin şeyi sahipsiz bırakmazsın.”

Haliç’te de Sonuç Değişmedi

Gerze kürek takımı, İstanbul’da Haliç’te düzenlenen yarışlara katıldı. Küçük bir Karadeniz kasabasından gelen bu ekip, kısa sürede herkesin dikkatini çekti. Ve yarış başladığında sonuç yine değişmedi.

“Haliç’te de kazandılar. Gerze, İstanbul’da da birinci oldu. O dönem için bu çok büyük bir olaydı.”

Bir Yangın, Bir Hafıza Kaybı

Bu başarı hikâyesi ne yazık ki acı bir sonla noktalanıyor. 1956 Gerze Yangını, kentin belleğinde derin izler bırakırken, bu tarihi kanolar da yangında yok oldu.

“O yangın sadece evleri değil, hatıraları da aldı. Kanolar da o gün yandı.”

Bir Fotoğraftan Fazlası

Bugün geriye kalan bu fotoğraf; Gerze’nin denizle kurduğu bağı, sporla büyüyen özgüvenini “küçük yerden büyük iş çıkar” diyen ruhunu yansıtıyor.

Ali Kalay’ın sözleriyle: “Bu sadece bir spor fotoğrafı değil. Bu, Gerze’nin cesaretinin fotoğrafı.”

Büşra ÇevikBüşra Çevik