Güncel
Giriş Tarihi : 12-03-2024 12:15   Güncelleme : 12-03-2024 15:59

İstiklal Marşı, 103 Yaşında

12 Mart İstiklal Marşı’ nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’ u anma programı düzenlendi

İstiklal Marşı, 103 Yaşında

Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımızın kabulünün 103’ üncü yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’ nın okunmasıyla başlayan program Gerze Atatürk Ortaokulu Müdürü Taşkın Aydın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştirdi.

Aydın konuşmasında, “Cumhuriyetin 101. Yılını görmenin gururunu taşıyan Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ferdi olarak Milli Mücadelenin zor koşullarında kaleme aldığı İstiklal Marşı ile bu vatana olan sevdasını, Türk milletinin bağımsızlığına olan inancını ve içindeki imanı dile getiren Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle yad ediyor, İstiklal Marşının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 103. yılını kutluyorum.

İstiklal Marşı'nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif'i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, "milli mücadele ruhunu" üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır. İstiklal savaşı, kuşku yok ki Türk ulusunun ölüm kalım harbi olmuştur. İşte bu zor zamanlarda yazılan İstiklal Marşı "Korkma!" seslenişi ile başlamıştır. Böyle zamanlarda uluslar kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. Vatan, ulus, hürriyet gibi mefhumların kıymeti, barış zamanlarında pek fazla anlaşılamasa da milletlerin zorlu süreçlerden geçtiği bilhassa savaş zamanlarında bunların ne denli önemli değerler oldukları bir kez daha üstelik tüm hassasiyetiyle anlaşılır ve idrak edilir.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale savaşını yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, Topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı'na da İstiklal Marşımızı armağan etmiştir.

Başta vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı'nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve aziz şehitlerimizi saygı, özlem ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.

Program İlçe birincisi şiirin okunması, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marş konulu video gösterimi, ilçe birincisi kompozisyonun okunması, “Vatan Türküsü, Aşkın Öyküsü” adlı şiir ve müzik dinletisi ile devam etti.

Program sonunda açılan devasa Türk Bayrağı seyirciler tarafından uzun bir süre ayakta alkışlandı.

Program, yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesiyle sona erdi.

Programa Gerze Kaymakamı M. Deniz Arabacı, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Gerze Cumhuriyet Savcısı Elif Kuzu, İlçe Jandarma Komutanı J. Tğm. Sadi Özkan, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Sevindik, Gerze Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katılım sağladı.

Büşra ÇevikBüşra Çevik