Siyaset
Giriş Tarihi : 20-11-2017 16:17   Güncelleme : 20-11-2017 16:27

İyi Parti Hakkında Merak Edilenleri Açıkladı

İyi Parti Sinop İl Başkanlığı’na atanan Ceyhan Demir, partinin kuruluş sürecini ve bundan sonra atacakları adımları gazetemize anlattı. Demir, İyi Parti’nin muhalefet boşluğundan doğduğunu ve her kesimden insanın partilerini desteklediğini belirtti

İyi Parti Hakkında Merak Edilenleri Açıkladı

Kaan TÖNGELCİ İyi Parti Sinop İl Başkanlığı’na atanan Ceyhan Demir, partinin kuruluş sürecini ve bundan sonra atacakları adımları gazetemize anlattı. Demir, İyi Parti’nin muhalefet boşluğundan doğduğunu ve her kesimden insanın partilerini desteklediğini belirtti.

Meral Akşener önderliğinde kurulan İyi Partinin Sinop İl Başkanlığı görevini üstlenen Demir, beyefendi kişiliği ve hitabet gücüyle ön plana çıkıyor. 50 yıla yakın bir süre MHP çatısı altında siyasetle ilgilenen emekli öğretmen, Akşener hareketinin ilk başladığı tarihten bu yana, onun yanında mücadele ediyor. İyi Parti’nin ideolojik bir parti olmaması gerektiğini savunan Demir, “şayet başarı bekliyorsak partimiz 80 milyonu da kucaklayacak bir parti olmalı” diyor.

“Muhalefet daha fazla yıprandı”

İyi Parti’nin kuruluş aşamasını ve kuruluştan önceki çekilen sıkıntılardan bahseden İl Başkanı, “bazıları merkez sağdaki boşluktan doğduğumuzu söylüyor. Oysaki biz siyasetteki muhalefet boşluğundan doğduk. Yani partimiz bir ihtiyaçtan doğdu. Merkez sağda da boşluk var, merkez solda da boşluk var. Biz o boşlukları doldurabilecek bir parti olarak doğduk” şeklinde konuştu. Uzun yıllar başta kalan iktidarların yıprandığını ve değişimin gerekli olduğunu savunan Demir, “bizde iktidar yıprandı, ama muhalefet daha fazla yıprandı. Seçimlerde, tekrardan parlamenter demokratik sisteme dönüşü, şimdiki muhalefetle sağlamak mümkün değil. Bu da Türkiye’de muhalefetin yıprandığı anlamına geliyor

.

“Türk Milliyetçileri kurdu”

İyi Parti’nin omurgasını Türk milliyetçilerinin oluşturduğunu belirten Ceyhan Demir, “ama bu parti bir ideolojik görüşün partisi olmamalı. Topyekûn, 80 milyonun partisi olmak durumunda. Bundan sonraki aşamada, yönetimlerini, il ve ilçe teşkilatlarını buna göre değerlendirecek. Yapılanma bu şekilde olacak” dedi.

“Gömleğinizin üzerine, vatanseverlik üniforması giyin”

Vatandaşlarda partiye karşı bir tereddüt olduğundan bahseden Demir, “Milliyetçi Hareket Partisi’nden ayrılanların ve orada siyaset yapamayanların kurduğu bir parti mi acaba?” diye tereddütte kaldıklarını, insanların bu konuda tereddüt duymaması gerektiğini vurguladı.

Demir, “Bu düşünüldüğü gibi bir oluşum değil, aksine tüm milleti kucaklayacak bir oluşum gerçekleştireceğiz. Eğer ki böyle bir oluşumu gerçekleştirebilirsek bu parti yoluna emin adımlarla devam eder. Bu fikrimi ise, Genel Başkanımız Meral Akşener’in Ahlat’taki konuşmasında söylediği ‘İyi Parti’ye gelecek olanlar gömleklerini değiştirmeyecekler. Herkes gömleğiyle gelecek. Solcu solcu gömleğiyle, milliyetçi milliyetçi gömleğiyle, muhafazakar muhafazakar gömleğiyle gelecek. Sadece gömleklerinin üzerine vatanseverlik üniformasını giyecekler’ sözüne dayandırıyorum. Bu sözler, bizim partimizin ideolojik bir parti olmadığı anlamına geliyor. Bizim partimiz milletin ihtiyacından doğan bir parti ve bizim de şemsiyeyi geniş tutup, milletimizin tamamını bu şemsiyenin altında toplamamız gerekiyor. İl ve ilçe teşkilatlarının da bu şekilde yapılanması gerekiyor. Vatandaşlarımızın bir kısmı da, tereddütlerini gidermek için bunun uygulamaya konulduğunu görmek istiyor” dedi.

“Milliyetçiler olmasaydı İyi Parti kurulamazdı”

Akşener hareketinin Kasım 2015’te başladığını ve Meral Akşener’i bu noktaya getirenlerin o günden itibaren arkasında duranlar olduğunu ifade eden Demir, “bu sebeple İyi Parti ilk ortaya çıkışında MHP kökenli olmak zorundaydı. O yüzden partiyi Türk milliyetçileri kurdu diyorum. Ben parti kurulmadan önce Akşener’in İzmir mitingine katıldım, Bursa’ya, Bilecik’e, Çorum’a, Samsun’a, Sivas’a, Kastamonu’ya, Çankırı’ya gittim. Onunla beraber bu serüveni birlikte yaşadık. O gün Genel Başkanımızın arkasında olanları çekilseydi, böyle bir parti olur muydu? Olmazdı. Ama artık yetmez. Şimdi ise yönetim oluştururken, Türkiye için iyi şeyler düşünen herkes gelsin ve bu partinin çatısı altına girsin; yönetiminde yer alsın diyoruz” şeklinde konuştu.

“Yeni şeyler söyleyeceksen, bu ancak yeni kişilerle mümkün olur”

Bazı vatandaşların tanınmış isimleri ve daha önce siyasetle güçlü bir bağı bulunan isimleri parti yönetiminde görmek istediğini dile getiren Ceyhan Demir, siyasi ömrünü tamamlamış kişilerle yola çıkmak istemediklerini, yeni yüzlerle yola çıkmak istediklerini vurguladı.

Aynı kişilerle farkı şeyler söylenemeyeceğine dikkat çeken Demir, “ Yeni şeyler söyleyeceksen, bu ancak yeni kişilerle yeni yüzlerle mümkün olur. Politikaları, yöntemleri ve yol haritasını değiştirmek istiyorsan, farklı düşüncelerdeki insanlarla yola devam edeceksin. Biz yeni yüzlerle, yeni simalarla, yeni değerlerle ortaya çıkacağız. Meral Hanım da bunu istiyor. Hatta bir toplantısında Adnan Kahveci’yi örnek verdi. ‘Kahveci’yi siyasete girmeden önce tanıyan var mıydı’ diye sordu. Gerçekten de yoktu. Sonradan ise vatandaş tarafından kabul gördü ve sevildi. Dolayısıyla, bu hareket yeni insanlar arasından doğacak, yeni değerler doğuracak” diye ifade etti.

“Bu hareket kadın hareketidir”

İyi Parti’nin tüzüğünde yüzde 25 kadın kotası olduğuna dikkat çeken Sinop İl Başkanı, “bu konuda pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Diğer siyasi parti tüzüklerinde böyle bir kota yok. Biz 40 kişilik bir yönetim oluşturacaksak, mutlaka 10 kişisi kadın olmak zorunda. İlle de 4’te 1 olacak diye bir şart yok. Mesela Sinop Merkez’de neredeyse yarı yarıya olacağız. Peki niye böyle olacak? Partimizin kuruluşunda sayın genel başkanımız ‘bu hareket kadın hareketidir’ dedi. Ben de kabul ediyorum. Eğer iktidar değişecekse, bunu kadınlar değiştirecek. Zaten mitinglerde de kadınlarımızın muazzam bir katılımı var” dedi.

“Yerimi en kısa zamanda gençlere devredeceğim”

Partinin kadınlara olduğu kadar gençlere de değer verdiğini dile getiren Demir, “partimizi oluştururken gençler üzerine de yoğunlaşacağız. Mesela Gerze teşkilatı oluşturulurken daha çok gençlere yöneleceğiz. Arada tecrübeli olanlar olur, ama çoğunluk kadın ve gençlerden oluşacak. İtiraf etmem gerekirse, atanmış il başkanları arasında en yaşlılarından biri de benim. Ben de en kısa zamanda yerimi gençlere devredeceğim. Bütün arzum bu.

“FETÖ’yle uzaktan yakında alakamız yok”

Kurdukları partinin karşısında devasa bir güç olduğunu söyleyen Ceyhan Demir, “bu güç iktidar gücüdür. Sınırsız devlet gücüne sahipler. Öyle bir devlet gücü ki tek kişinin emriyle hareket ediyor. Sınırsız para gücü var, sınırsız medya gücü var. Televizyonlara çıkıp kendinizi anlatamıyorsunuz. Biz sosyal medya üzerinden haberleşmeye çalışıyoruz. Bu güçle mücadele ediyorsunuz ve bu güç artık CHP’yi, MHP’yi rakip görmüyor. Bizi rakip görüyor. O nedenle de bizim üzerimizde her türlü algıyı yapmaktadır.

Bu kadar büyük bir güçle mücadele etmenin çok zor olduğunu söyleyebilirim. Meral Akşener’e FETÖ’cü diyorlar değil mi? Ben onlarca defa toplantılara katıldım genel başkanla. Birebir özel görüşmelerim de oldu. Ben FETÖ’yle uzaktan yakından bir alakası olmadığını biliyorum. Ama millete nasıl anlatayım? Elimde böyle bir güç mü var? Yok” diye isyan etti.

“Aradan 20 yıl geçtikten sonra ‘yanılmışız’ derseniz…

Kendisinin 15 yaşında sokaklara çıktığını ve 50 yıldır MHP’nin ideolojisini, söylemlerini, davasını ve liderlerinin söylemlerini savunduğunu belirten Ceyhan Demir, MHP Sinop İl Başkanı olarak da yıllarca görev yaptığını belirtti. “Sayın eski genel başkanımız Devlet Bahçeli’nin, Ak Parti ve Recep Tayyip Erdoğan aleyhine söylediği onlarca sözü biz de vatandaşlara anlatmaya çalıştık. Peki şimdi ne oldu? Bahçeli ‘ben hükümet kurma sisteminde tam destek veriyorum. Birlikte hareket edeceğiz’ diyor. Aradan 20 yıl geçtikten sonra ‘yanılmışız’ derseniz, ben ne diyeyim size” şeklinde konuştu.

“Biz aynı tuzağa düşmeyeceğiz”

Türkiye’de gündemin çok kolay değiştirildiğini ve siyasetçilerin ülkenin gerçek sorunlarını vatandaşa anlatmadıklarını savunan Demir, “iktidar bir şey ortaya atıyor. Muhalefet arkasından gidiyor. Mesela bugünlerde CHP ile Ak Parti Atatürkçülüğü tartışıyor. Kimin daha çok Atatürkçü olduğunu tartışıyorlar. Herkes Atatürkçüyse amenna. ‘İstediğimiz de bu zaten’ deyin, geçin kenara. Ondan sonra memleket problemlerine dönün. Eti niye dışardan alıyoruzu, samanı niye Bulgaristan’dan alıyoruzu anlatın vatandaşa. Ama buna fırsat vermiyor iktidar. Biz aynı polemiğe, tuzağa düşmeyeceğiz, elimizin tersiyle iteceğiz” dedi.

“Algı yönetimi yapıyorlar”

Kongre çalışmaları sırasında 15 Temmuz Darbe Girişimi olduğunu hatırlatan Demir, internet üzerinde yayımlanan bir demo vasıtasıyla algı yönetimi yapıldığını belirtti ve çok sert tepki gösterdi. “Bu algıyı yerel medyalar yoluyla kırmaya çalışacağız” diyen Demir, teşkilatlar oluştuktan sonra, köye, kente her yere dağılacaklarını ifade etti. “Karış karış gezeceğiz. Bizim bu suçlamalarla bir alakamız olmadığını anlatacağız” diye ifade eden İl Başkanı, kendilerine güvenen ve inanan insanların sayısını artıracaklarını vurguladı.

Gerze için konuştu

Gerze’de öncelikle bir yönetim kurulu oluşturulacağından bahseden Demir, İyi Parti Gerze İlçe Teşkilatı’nın en az 15 asil, 15 yedek veya en fazla 21 asil, 21 yedek üyeden oluşacağını söyledi. Geçici yönetimlerin oluşturulması için genel merkezin kendisine 20 gün süre verdiğini hatırlatan Demir, 25 Kasım’a kadar yönetim oluşturulacak. Listeleri hazırlayacak ve bana teslim edecek. Ben de o listeleri Genel Merkez’e götüreceğim. Onlar da inceleyecek, onaylayacak. Bunu yaparken de büyük ölçüde kadın kotasına bakacak. Her üyenin hakkında bilgi vereceğiz yönetime. Eğer ki salt bir partinin çoğunluğunda bir yönetim oluşturulmuşsa, bu ilçe yönetimi onaylanmayacak. Gerze seçilirken de, bu yönetim Gerze’yi temsil ediyor mu, ona bakacaklar. Tabii ki ince eleyip sık dokuyamayacaklar. Çünkü zaman yok. Belli kriterlere bakacak ve onaylayacaklar. Kasım ayı sonunda büyük ihtimalle listelerimiz onaylanmış olacak. O zamana kadar il ve ilçe teşkilatının kullanacağı binalarımız da hazırlanmış olacak. Burada Dernekler Müdürlüğü’ne onaylı listelerimizi vereceğiz ve tabelaları asacağız. Ondan sonra üye kayıtları başlayacak. Halka duyuru yapacağız” şeklinde konuştu.

Geçici yönetim değişecek

Tarihi tam belli olmasa da Ocak ayı gibi seçimli kongrelere gidileceğinden bahseden Demir, “bu süreçte parti teşkilatlarımızı yönetmek için yeni adaylar ortaya çıkacak ve seçilmiş yönetimler başa gelecek. Şu anda eksikliklerimiz olabilir, ama o zamana kadar bu eksikliklerimize de gidermiş olacağız. Yani atanmış değil, seçilmiş başkan olacak. Şimdi kongreleri de yaptık, bitirdik diyelim. Bunun anlamı da büyük kurultayın Ankara’da yapılacağı demektir. Üst kurul delegelerimizi belirlemiş olacağız. Orada da genel başkanımız seçilmiş olacak. Böylelikle partimiz teşkilatlanmış olacak. Ondan sonra da sahaya çıkacağız. Algılarla mücadele edeceğiz. Bir sürü suçlamalar olacak, onlarla mücadele edeceğiz” dedi.

“Fakir halinizle devam edin”

Partinin il ve ilçe teşkilatlarının kuruluş aşamasında Genel Başkan Meral Akşener’in kimseden bir kuruş para alınmaması yönünde üstüne basarak uyarıda bulunduğunu söyleyen İyi Parti Sinop İl Başkanı Ceyhan Demir, “biz bugüne kadar kimseden bir kuruş para almadık. 2 buçuk yıldan bu yana Sinop’taki binamızın kirasını kendimiz kendi cebimizden ödüyoruz. Yardım teklif edenler var, ama kabul etmiyoruz. Ben emekli memurum. Param yetmediği zaman da arkadaşlardan istiyorum. Sayın Akşener, bize ‘fakir halinizle devam edin’ diyor. Biz milletin tamamını kucaklıyoruz, ama kimseden bir kuruş para talep etmiyoruz” diye konuştu.

Erkan TaşErkan Taş