Güncel
Giriş Tarihi : 30-06-2023 18:09   Güncelleme : 01-07-2023 12:50

Maviş: “Çeçe Sultan Türbesi yeniden ihya ediliyor”

İnanç turizmi bakımından ilçemiz için önemli olan Çeçe Sultan Cami ve Türbesinde çalışmalar tamamlanıyor

Maviş: “Çeçe Sultan Türbesi yeniden ihya ediliyor”

Sinop-Gerze yolu üzerindeki asırlık 'Eski Cami' adıyla bilinen Cuma Camisi yeniden ayağa kaldırıldı. Caminin açılışı ise yoğun kalabalık ile yapıldı. Tarihi Cuma Caminin açılışında konuşan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Çeçe Sultan Cami ve Türbesindeki çalışmaların çok yakın bir zamanda tamamlanacağını kaydetti.

Sinop dendiğinde ilk akla gelen ve en önemli değerlerinden Seyit Bilal Hz.’nin yanı sıra, inanç turizmi açısından oldukça önemli olan İlçemize bağlı Çeçe köyündeki Çeçe Sultan Türbesinin, Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devri gerçekleştirilmişti.

ÇEÇE SULTAN ETKİNLİKLERİ DAHA GÜZEL BİR ORTAMDA YAPILACAK

Tarihi Cuma Caminin açılışında konuşan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Çeçe Sultan Cami ve Türbesindeki çalışmaların 1 aya kadar tamamlanacağını, Çeçe Sultan Türbesinin yeniden ihya edileceğini söyledi.

Maviş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sinop’umuz bir Selçuklu kenti. Çok sayıda Selçuklu eserinin olduğu bir kent, Alaattin Camiimiz Selçuklu’ nun nişanesi olarak Sinop’ umuzun merkezinde, buranın bir Türk-İslam kenti olduğunun mührü gibi orada duruyor.

Bir taraftan Seyit Bilal Hazretleri bir taraftan Çeçe Sultan Hazretleri Sinop’ umuzun manevi öncüleri olarak yolumuzu aydınlatıyorlar, bizim yolumuza ışık veriyorlar. Sinop Seyit Bilal ile Çeçe Sultan İle birlikte, civardaki köylerimizle birlikte Pirahmet, Şeyhli, Hıdırlı, Zaviye köylerinin ismi bile bu toprakların bize Horasan Erenlerinin emaneti olduğunun en büyük göstergelerinden bir tanesi.

Şimdi bizlerde bu toprakların tapusu olan minareleri ayakta tutarak, bu toprakların tapusu olan camileri ihya ederek, manevi mimarlarımızı, önderlerimizi ihya ederek, bu tapuyu bizden sonrakilere devredeceğiz.

Allah nasip ederse Vali Bey' le yürüttüğümüz çabaların sonucu olarak Çeçe Sultan Hazretlerinin kabrinin de içinde bulunduğu türbe ve caminin, Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrini yaptırdık.  Vakıflar Genel Müdürlüğü Proje ihalesini yaptı, hem caminin hem türbenin etrafının güzelleştirilmesi ve ihya edilmesi için proje çalışmaları 1 aya kadar tamamlanacak.

Çeçe Sultan da aynı Seyit Bilal de olduğu gibi yeniden ihya edilmiş ve her yıl düzenlenen Çeçe Sultan etkinlikleri de daha güzel bir ortamda yapılmış olacak.”

AdminAdmin