Sağlık
Giriş Tarihi : 24-04-2024 18:08

Okullarda “Brusella” farkındalığı eğitimi

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi tarafından okullarda Bruselloz hastalığı konusunda bilgilendirme yapıldı

Okullarda “Brusella” farkındalığı eğitimi

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz hastalıklardan biri olan Bruselloz hastalığı konusunda farkındalık oluşturabilmek adına Gerze Toplum Sağlığı Merkezi eğitim birimi tarafından okullarda verilen eğitimler yoğunlaştırıldı.

Brusella’ nın hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olabilen, hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle çiğ etlerin tüketimi ve enfekte hayvanlarla temasla kişilere bulaşabilen bir bakteri olduğunun altını çizen sağlık görevlileri konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Brusella; hayvanlarda ve insanlarda hastalığa neden olabilen, hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleriyle çiğ etlerin tüketimi ve enfekte hayvanlarla temasla kişilere bulaşabilen bir bakteridir.

Brusella bakterisinin insanda meydana getirdiği enfeksiyon hastalığına ise bruselloz adı verilir. Özellikle hayvanlarla yakın temasta çalışan kasaplar, hayvancılıkla uğraşan çiftçiler ve veterinerler bu hastalık için risk grubu içinde kabul edilir.Brusella bakterisi insan vücudunda hemen her dokuda enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle, etkilediği organ veya vücut sistemine bağlı olarak çok çeşitli klinik belirtilerle ortaya çıkabilir. Brusellanın neden olduğu belirtiler farklı sağlık sorunlarında da görülebildiğinden, tanısının konulmasında güçlük yaşanabilir ve tedavi planlaması gecikebilir. Bu sebeple, risk grubundaki bireylerin hastalık hakkında doğru ve yeterli düzeyde bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.”

Büşra ÇevikBüşra Çevik