Güncel
Giriş Tarihi : 28-03-2019 10:46   Güncelleme : 28-03-2019 10:53

Orman işçisine belge zorunluluğu

Orman işçileri köylüsüne ‘’Mesleki Yeterlilik Belgesi’’ alma şartı getirildi

Orman işçisine belge zorunluluğu

Ormanlardan topladıkları ürünlerle geçinen orman köylüsüne ve orman yetiştirme-bakım işçisine 13 Şubat 2019 tarihli genelgesi ile ‘’Mesleki Yeterlilik ‘’belge şartı  getirildi. Buna göre, orman köyü nüfusuna kayıtlı olan köylüler, 10 Kasım 2019'a kadar belge alamazsa ormanlardan geçinemeyecekler, adaçayı, defne, çam fıstığı, kekik, mantar, reçine toplayamayacak.

İlçemiz çevre köylerde yaşayan insanlar Orman İşletmeye bağlı çalıştıkları alanlar ile ilgili birtakım düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler içerisinde, Orman Genel Müdürlü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çalıştıkları bölümlerde tehlike arz eden çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiği belirtildi. Bu meslekler arasında Orman üretim işçisi, orman yetiştirme ve bakım işçisi ile odun dışı ürün toplama(yüksekten ve yerden) işçiliği meslekleri de Mesleki yeterlilik belge zorunluluğu kapsamında olduğu öğrenildi. Üstelik Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan ürün toplayanlara 500 TL idari para cezası verileceği öğrenildi.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan, ‘’Odun dışı orman ürünlerini (reçine, adaçayı, kekik defne, çam fıstığı vb.) toplayan orman köylüleri; son yayımlanan tebliğ ile birlikte belge zorunluluğu olan meslek grupları içerisinde bulunmamaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından odun dışı orman ürünü toplayan orman köylülerinden, faydalanma ve toplama esnasında mesleki yeterlilik belgesi istenmemektedir" denildi. Bu düzenlemenin sadece Orman işçilerini kapsadığı öğrenildi.

Belge için son tarih 10 Kasım 2019

Alınan bu belgenin 5 yıl geçerlilik süresi olduğu ve meslek kurslarının ücretleri ise şöyle; Orman üretim işçisi için 1120 TL, otsu ve diğer bitkiler ile mantar gibi odun dışı ürünleri yerden toplayanlar için 670 TL, odun dışı ürünleri yüksekten toplayanlar için ise 885 TL . Sınavda başarı için yüzde 60-70 başarı şartı aranıyor.

AdminAdmin