Güncel
Giriş Tarihi : 07-09-2023 09:10   Güncelleme : 09-09-2023 11:19

Tütün Kokan Kadınlar Belgeselinden Muhteşem Final

Gerze Kültür Sanat Eğitim ve Spor Derneği’nin (GerSes) düzenlediği Tütün Kokan Kadınlar belgesel film gösterimi ve söyleşisi Gerze İskelesinde yapıldı

Tütün Kokan Kadınlar Belgeselinden Muhteşem Final

Gerzelileri geçmişe götüren, duygulandıran, kimi zaman güldüren kimi zamansa ağlatan Tütün Kokan Kadınlar belgeselinin gösterimine ilgi büyüktü. Gerzeli kadınların sesi olan Tütün Kokan Kadınlar belgeselinin anlatıcıları, proje koordinatörü Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Tuna Kuzucan’ın moderatörlüğünde belgesel gösteriminin ardından söyleşi yaptılar.

Program Tütün Kokan Kadınlar belgeseline büyük emek veren Öğretmen Elif Bozkurt’un açılış konuşmasıyla başladı. Gerzeye bu büyük eseri kazandırmanın mutluluğunu yaşayan Elif Öğretmen görev yeri değişikliği nedeniyle hüzünlü olduğunu iade ederek Gerzelilere veda etti.

Ardından kürsüye, Gerzeli Tekel işçisi bir kadının oğlu olan GerSes Başkanı Bülent Eryılmaz gelerek; “ Bu güzel çalışmada emeği olan herkese minnettarım. Bize geçmişle gelecek arasında bir köprü kurma fırsatı, olanağı verdiler. Geçmişte neleri başarmış Gerzeliler, birazdan hep beraber izleyeceğiz. Ben izlerken annemin kokusunu hissedeceğim. Bir Tütün emekçisi kadının oğlu olarak buradan sizlere söz veriyorum. Gerze’ye birlikte vefa borcumuzu ödeyeceğiz” dedi.

Tütün Kokan Kadınlar Belgeseli, Gerzelilerin yoğun katılımı ile perdeye yansıdığında, 1958-2014 yıllarına götürdü izleyenleri. Herkes kendinden bir parça buldu. Ah ne zor işti tütün diyen de, annemin kokusu burnuma geldi deyip ağlayan da, ben burada çalıştım ve aileme baktım diyen de sinema perdesinde akan herbir karede can buldu. 68 dk süren belgeselde kimse yerinden kalkmadı ve ilgiyle izledi. Gerzeliler hem kendilerini hem de Gerze’yi başka bir gözle dinlediler. Gerzeli kadınların neleri başardığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin yatırımlarının herbir kuruşunun nasıl değerlendiğini gördüler. Gerzeliler, Tütün Kokan Kadınlar belgeselinin bitiminde dakikalarca alkışladılar.

Belgesel gösteriminin ardından yine bir Tekel işçisi kadının kızı olan belgeselin hazırlanmasında büyük emeği olan Nahide Gökhan, Gerzeli kadınların duygu düşüncelerini sormak için mikrofon uzattı. Havva Çakır, Ayşe Gökhan, Emine İnce, Hacer Çoban, Yeşim Üstün, Ayşin Demirel, Cevahir Topuz ve birçok Gerzeli kadın duygularını ifade ettiler. Duygusal anların yaşandığı gecede geçmişle gelecek arasında köprüler kuruldu.

Belgeselin yaşadığı çevreyi ve insanı keşfetme ihtiyacından ortaya çıktığını söyleyen Öğr. Gör. Tuna Kuzucan; Elif Bozkurt ve Naile Gökhan önderliğinde amatör bir ruhla başlanılan çekimlerin, üç yıllık bir çekim serüveninin ardından ciddi bir sözlü tarih çalışmasına evrildiğini ve elde ettikleri 360 saatlik kaydın ve yüzlerce fotoğrafın, sadece bir saatini bu belgeselde kullandıklarını belirtti. Prof. Dr. Mehmet Toplu’nun danışmanlığında kısa sürede önemli bir tez çalışmasının Sinoplulara kazandırılacağını ifade etti.

AdminAdmin