Güncel
Giriş Tarihi : 30-08-2023 10:40   Güncelleme : 30-08-2023 12:10

‘Zafer’ in 101. Yılı’ büyük bir coşkuyla kutlandı

Özgürlük Destanı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101. Yılı ilçemizde kutlandı

‘Zafer’ in 101. Yılı’ büyük bir coşkuyla kutlandı

81 ilimizde ve dış temsilcilerimizde kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı Atatürk Anıtı’na sunulan çelenk sunma töreni ile başladı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümü ilçemizde, Gerze Kaymakamlığı ve Gerze Belediye Başkanlığı çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasıyla devam etti.

Ardından Gerze İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı J. Asb. Üçvş. Hüseyin Ekici günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştirdi.

Ekici konuşmasında, “bugün tarihinin hiç bir döneminde esarete boyun eğmeyen azız milletimizin, şanlı tarihine altın harflerle yazdırdığı, emsalsiz bir kahramanlık destanı olan 30 Ağustos Zafer Bayramının 101. yıldönümünü, milletçe, birlik ve beraberlik içinde kutlamanın mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz.

30 AĞUSTOS SADECE TÜRK TARİHİNİN DEĞİL DÜNYA TARİHİNİN DE EN ETKİLİ VE KESİN SONUÇLU MEYDAN MUHAREBESİDİR

Cumhuriyetimizin kurucusu ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında "ya istiklal ya ölüm parolasıyla çıkılan yolda) 26 ağustosta Kocatepe’den büyük taarruzla başlayan ve 30 ağustos ta Dumlupınar’da yunan kuvvetlerine indirilen kesin darbe ile taçlanan bu zafer 150.000 yunan askerinin yok edildiği, yunan başkomutanı General Trukupis’ in esir edildiği, 15.000 Mehmetçiğin şehit olduğu devamında "ordular ilk hedefiniz Akdenizdir!" komutuyla kalan yunan askerinin İzmir’e sürüldüğü ve 9 Eylül de denize döküldüğü, sadece Türk tarihinin değil dünya tarihinin de en etkili ve kesin sonuçlu meydan muharebesidir.

Bu muharebede Türk ordusu çok kısa bir zaman içerisinde düşman mevzilerini çökertmiş, afyon mır arası 400 km’lik takip harekâtını 10 günde gerçekleştirmiş zalim ve gücü düşman ordusunun büyük bir kısmını inanılmayacak kadar az bir zamanda yok etmiştir. Mazısı şan ve şerefle dolu bir milletin çocukları olarak bu zaferle ne kadar gurur duysak azdır.

30 AĞUSTOS EŞSİZ BİR ZAFERİN ÖRNEĞİDİR

Bu zafer; balkan harbinin hemen ardından gelen birinci dünya savaşında, dört yıl gibi uzun bir süre, dünyanın en büyük devletleri ile savaşarak bitkin düşen bu milletin, katlandığı sıkıntıların ve döktüğü kanların bedeli olan, tarihte bir benzeri bulunmayan eşsiz bir zaferin örneğidir. Ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak, hatta yok etmek; Bu zafer; ülkemizi parçalamak ve esaret altına almak hatta yok etmek isteyen düşmanlar tarafından Türk’ün bağrına dayanan hançerin ulusça özgürlük ve haysiyetimizi yok etmek isteyenlerin dize getirildiği; bu toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun, bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığının tüm dünyaya gösterildiği;  Türk'ün sahip olduğu kudret ve kabiliyetin tüm düşmanlara kabul ettirildiği, yeni Türkiye cumhuriyeti devletinin temellerinin atıldığı, Türk milletinin kaderini belirleyen bir zaferdir.

101 yıl önce, sayı, silah ve teknoloji olarak kendisinden çok üstün düşman karşısında, yüreğindeki vatan sevgisi, sarsılmaz iradesi ve üstün cesaret ile milletini ve ülkesini, kanının son damlasına kadar koruyan Türk askerinin; bugün de bu uğurda aynı inanç ve azimle canını seve seve feda edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu kan aynı kandır, bu ruh yine aynı ruhtur. Bu duygu ve düşüncelerle bize bu büyük zaferi kazandıran büyük önder gazı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere; vatan ve toprağı için canlarını feda eden cumhuriyetimizin olumsuz muhafızları aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve saygı ile anıyor, kahramanlıklarıyla destanlar yaratmış gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.

Şanlı zaferin 101 yıldönümü, Türk milletine ve onun bağrından çıkan Türk ordusuna kutlu olsun. Ne mutlu Türküm diyene!” ifadelerini kullandı. 

Hükümet konağı önünde düzenlenen törenin ardından Kaymakamlık makamına Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy ve Cumhuriyet Başsavcısı Elif Kuzu tarafından tebrikat kabulü yapıldı.

AdminAdmin