Boyunu Kontrol Ediyorlar

Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Ekipleri ve Kabalı Jandarma Karakolu ekipleri tarafından Kabalı mevkiinde balık nakliye tırlarına sıkı denetim uygulanıyor.

Güncel - 13-09-2019 13:56 650 kez okundu.

Boyunu Kontrol Ediyorlar

Balık sezonunun açılmasının ardından meydana gelebilecek usulsüz ve hatalı avlanmaların önüne geçilmesi adına Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri avlanan balıkların kontrolünü sıklaştırdı.

Kabalı mevkiinde yapılan kontrollerle ilgili bilgisine başvurduğumuz yetkililer bu tarz uygulamaların zaman zaman şikâyetlere dayalı olarak ya da normal bir şekilde yaptıklarını kaydetti.

Yetkililer, 1380 sayılı su ürünleri yönetmenliğinin 16. Maddesi 4/1 numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğin 17 maddesine göre balık türlerinde ki boy yasakları ve 45. Maddesinde ki su ürünleri nakil belgesi kontrolü yapıldığını ve bu kontrollerde usulsüz olarak avlandığı tespit edildiği takdirde cezai işlem uyguladıklarını söyledi.

Yasal olarak  Hamsi’nin (9cm), İstavrit’in ise (13cm) olması gerektiğini, bu ölçülerin dışında ki balıklara el konularak cezai işlem uygulandığını, yalnızca Çaça balığında tür ve boyla ilgili hukuki durumunun olmadığını belirten yetkililer avlanan balıkların balık unu ve yağı işleme tesislerine giderek işlendiğini belirttiler.

Neler Söylendi?

Göbeğini Kaşıyan Adam!

Boyuna bakmakla olmuyor. Neyin boyunu ölçtüğüne ve boyunu nereden ölçtüğüne göre değişiyor sonuç. Albert Einstein ne demiş: “Aptallığın en büyük kanıtı, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı ummaktır” Aşağıya da boyumuzun ölçüsünü alan bir alıntı yazı ekledim. “Balık sezonu açıldı. Balık yok. Tarih boyunca bu kadar kötü bir balık sezonu başlangıcı görülmedi. Aynı denizi paylaştığımız Yunanistan'da balık var mı? Bol bol var. Nasıl oluyor da orada bol oluyor? Çünkü, Yunanistan'da 40 metre derinlik sınırı var. 39 metrede balık avlayamazsın, kanunen yasak. Neden 40 metre? 40 metre derinliğe kadar güneş ışığı ulaşıyor, “posidonia” tabir edilen deniz çayırları fotosentez yapıyor, balıklar bu deniz çayırlarında hem besleniyor, hem ürüyor. 40 metre yasağıyla, işte bu üreme alanları koruma altına alınıyor. Deniz çayırında balık avlarsan, sadece o balığı değil, o balığın gelecek nesillerini de yok etmiş oluyorsun. Peki bizde sınır ne? 24 metre! 25 metrede balık avlayabilir misin? Şakır şakır avlarsın. E, aferin. Aynı denizi paylaştığımız Bulgaristan'da Romanya'da balık var mı? Bol bol var. Nasıl oluyor da oralarda bol oluyor? Avrupa Birliği üyesi oldukları için, kafalarına göre avlanma yapamıyorlar, kaç metre derinlikte balık avlayacaklarını, yılda kaç ton balık avlayacaklarını, balık stoklarını, balıkçı filolarının yönetimini ve denetimini, Avrupa Birliği yönetmeliği belirliyor. Kurallara uyuyorlar. Bol bol balıkları oluyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinde “balıkçılık faslı” ne zaman açıldı? 2006 yılında. Müzakerelerde bir milim ilerleme var mı? Yok. Avrupa Birliği'ne giremesek bile, Avrupa Birliği'nin kuralları faydalı, biz o kurallara kendi kendimize uyalım diyen var mı? O da yok. Avrupa'da en fazla balıkçı teknesi kimde? Bizde. Avrupa Birliği ülkeleri yılda kişi başına ne kadar balık yiyor? 26 kilogram. Biz? Sadece 7 kilogram! Norveç'te 6 bin 400 balıkçı teknesi var. 150 ülkeye balık ihracatı yapıyor. Türkiye'de 18 binden fazla balıkçı teknesi var. 100 ülkeden balık ithal ediyor! Balıkçılık, dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde “balıkçılıktan sorumlu bakanlığa” veya “denizcilikten sorumlu bakanlığa” bağlıyken, bizde kime bağlı? Tarladan ve ormandan sorumlu tarım bakanına bağlı! Bütün gelişmiş ülkeler aptal, biz ileri zekalı olduğumuz için… Üç tarafımız denizlerle çevriliyken, sadece kendimize ait iç denizimiz varken, deniz büyüklüğünde göllerimiz varken, “çiftlik”lerde veya “karadaki havuzlar”da balık yetiştirmeye çalışıyoruz! “Hamsi kavağa çıkar mı?” diye bir laf var ya hani… Ağaçta balık yetiştirmeye çalışmadığımıza şükretmek lazım. Yılmaz Özdil “ gka 5 yıl önce

Sinoplu

Tebrik ediyorum güzel uygulama kimse usulsüz avlanmasin denizde balık kalmadi 5 yıl önce
DİĞER HABERLER
Mayıs ayı Meclis Toplantısı yapıldı

Mayıs ayı Meclis Toplantısı yapıldı

02-05-2024 - Güncel

RUS MİSAFİRLER İLÇEMİZİ TERCİH ETTİ

RUS MİSAFİRLER İLÇEMİZİ TERCİH ETTİ

02-05-2024 - Güncel