Genel Seçim ve Çalışanlar

Köşe Yazarları - 15-06-2011 23:17 13 kez okundu.

Genel Seçim ve Çalışanlar

12 Haziran 2011 Tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarını elbette uzmanlar daha iyi değerlendirecek ve bu konuda daha doğru tahliller yapacaktır. Ben seçimi bu yönüyle değerlendirmeyeceğim. Bir siyasi partinin, toplumun tam olarak yarısının oyunu almış olmasını kimsenin küçümsememesi lazım. Genel, yuvarlak sözlerle halkın bu tercihini hafife alma, küçümseme eğilimi yanlıştır. Mevcut iktidar girdiği tüm genel seçimlerden oy sayısı olarak sürekli artış sağlamıştır. Tartışmasız gerçek olan budur. Diğer siyasi partiler bu sonuçları elbette kendi pozisyonları itibari ile değerlendirecektir. Ancak onların da kabul etmek durumunda olduğu husus burasıdır: Halkın yarısı tek bir partide hemfikir olmuştur.

Seçim sonuçları, kurulacak hükümet ve yapılacak çalışmalar hakkında da geriye doğru bakıldığında bir kanaat uyandırmaktadır. Yeni Anayasa ve buna bağlı yeni yasal düzenlemeler birbiri ardına gündemimize gelecektir.

Çalışanlar nezdinde beklenti yüksektir. Kamu Çalışanları için  toplu sözleşme hakkı ve buna bağlı uygulamalar beklentilerin merkezidir. Kamu Çalışanları  artık toplu görüşme değil toplu sözleşmenin muhatabı olacaktır. Kamu görevlilerine belli bir yasal çerçevede grev hakkı tanınmamış olması arzulanan yararı eksik bırakmaktadır. Ne var ki toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçiş çok uzun zaman almıştır. Kamu Sendikacılığı mazisi işçi sendikalarına göre çok yenidir. Kamuda Sendikalı olmak çalışanlar arasında daha yeni yeni rağbet görmekte, sendikalı sayısı yakın zamanlarda yüksek artış göstermektedir. Kendisine, genel ortalamaya göre yarısı oy vermiş çalışan kesimin beklentilerini karşılamanın ağır sorumluluğu yine hükümette olacaktır. Bu sorumluluk ilk önce,  her yönüyle partisine ve kabinesine hakim olan Sayın Başbakan’ ın omuzlarındadır.

Kamu hizmetlerinin hızlandırılması, herkesin ve herkesimin eşit olarak hizmet alması yine özel bir önem taşımaktadır. Sağlıktan Eğitime her alanda hizmet çıtasının yükselmesi beklenmektedir. Özellikle Yargı alanında bu durum daha bir önem taşımaktadır. Kişilerin mağduriyetlerinin süratle giderilmesi, davaların daha kısa sürede sonuçlanmasının sağlanması, Yargı hizmetlerine erişimin tüm teknolojik imkanlarla kolaylaştırılması uzun süredir üzerinde çalışılan projedir. Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) bunun omurgasıdır. Uluslararası bir çok ödül aldığı gibi yine bir çok ülkenin örnek aldığı model olmuştur. Sürekli olarak güncellenen bu proje ile Kağıtsız Ofis ortamı hedeflenmiştir. Süratle de buna doğru gidilmektedir. Tabi ki bu kendi başına yeterli değildir. Projeyi hayata geçirecek nitelikte, bunu yürütecek sayıda da insana ihtiyaç vardır. Yakın zamanda Yargıya personel alımı sağlanmış ve bu nispi bir rahatlama sağlamış ise de hizmet alanının genişliği düşünüldüğünde personel alımının süratle ve artarak devam etmesi gerektiği kaçınılmazdır. Duruşmaların uzun aralıklarla yapılmadığı, kararların süratle verildiği, karar gereğinin yine süratle hayata geçtiği, nihayetinde mağdurun uğradığı kaybın telafi edildiği,  bunlar yapılırken bütün tarafların vicdanlarının rahat olmasının sağlandığı yargı sistemi sadece kaydi düzenlemelerle değil bunu hayata geçirecek fiziki ortam ve nitelikli kişilerle tesis edilecektir. Önümüzdeki yeni dönemde yargı alanında da buna dair yeni düzenlemelerin ivedilikle hayata geçmesini beklemek hem çalışanların hem de yurttaşların ortak aklıdır, hakkıdır.

 

Saygılarımla.14.06.2011

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Başkan Şensoy Bu Ankete Kulak Ver

Başkan Şensoy Bu Ankete Kulak Ver

07-12-2020 - Köşe Yazarları

Bu da Gerze'nin Gerçeği

Bu da Gerze'nin Gerçeği

22-10-2019 - Köşe Yazarları