Güncel
Giriş Tarihi : 18-03-2024 12:40   Güncelleme : 18-03-2024 12:56

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

18 Mart Çanakkale Zaferinin 109. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü kapsamında çelenk sunma töreni ve Şehitleri Anma Programı gerçekleştirildi

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Hükümet Konağı önünde yapılan çelenk sunma töreniyle başlayan anma programında ilk olarak Kaymakamlık çelengi İlçe Kaymakamı M. Deniz Arabacı, tarafından Atatürk anıtına sunuldu.

Ardından Belediye Başkanlığı çelengini Belediye Başkanı Cevat Şensoy anıta bıraktıktan sonra şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında okunan İstiklal Marşı ile çelenk sunma töreni sona erdi.

Çelenk sunma töreninin ardından program, Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde devam etti

Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen program ise saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Gerze İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Okul Müdürü Nazım Aksu yaptı.

Aksu konuşmasında, “Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor! Bir hilal uğruna yå Rab, ne güneşler batıyor!

Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Cumhuriyet Başsavcım, Sayın daire ve kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, basın mensupları, değerli meslektaşlarım, kıymetli Misafirlerimiz ve siz geleceğimizin teminatı Sevgili Öğrenciler...

Şanlı tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 109. yıldönümünü kutlamak ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmek amacıyla; Gerze Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencilerince hazırlanan programa hoş geldiniz.

Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve Türk milletinin kahraman evlatlarınca verilen bir büyük mücadelenin adıdır Çanakkale... Şairin ifadesiyle, Bedrin Aslanlarının Kükrediği Ateşten Bir İmtihandır Çanakkale... Kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şahadete atıldığı bir yerdir Çanakkale...

Çanakkale, öyle bir mücadeledir ki, asırlardır yorgun düşmüş bir milletin varlığını ve bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır...

Çanakkale Savaşlarını benzersiz kılan, işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir.

Çanakkale'yi Çanakkale yapan, bitmek tükenmek bilmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alıp, onu düşman mevziisine kadar götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir.

Çanakkale'yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna "Ya Şehit Ol Ya Gazi demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır.

Çanakkale'yi, Çanakkale yapan gelenler değil! Çanakkale'yi Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut: inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki, Ben Esir Yaşamaktansa, Özgür Ölmeyi Yeğlerim Diyen İnsanların Ruhudur.

Çanakkale Zaferi. Birinci Dünya Savaşında kahraman askerlerimizin, cihanı hayrete düşüren bir iman ve kahramanlık destanıdır. Bu zafer, milletimizin, iman ve azminin, metanet ve gücünün açık bir göstergesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferinin 109. yılını kutluyor, vatanı için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Programın hazırlanmasında ve sunumunda görev alan öğretmen ve öğrencilerimizi de tebrik ediyorum.

Milli şairimiz Mehmet Akif’ in, Çanakkale şehitleri için yazdığı destansı şiirden iki mısra ile konuşmamı tamamlamak istiyorum: “Ey şehit oğlu şehit! İsteme benden makber, Sana ağuşunu açmış, duruyor Peygamber” ifadelerini kullandı.

Program, şiirlerin okunması, video ve tiyatro gösterisi, türkülerin okunması ile devam etti.

18 Mart Çanakkale Zaferi'yle ilgili öğrenciler arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Kaymakam M. Deniz Arabacı, Belediye Başkanı Cevat Şensoy ve Cumhuriyet Savcısı Elif Kuzu tarafından ödülleri takdim edildi.

Programa Gerze Kaymakamı M. Deniz Arabacı, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Gerze Cumhuriyet Savcısı Elif Kuzu, İlçe Jandarma Komutanı J. Tğm. Sadi Özkan, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Sevindik, Gerze Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katılım sağladı.

Büşra ÇevikBüşra Çevik