Siyaset
Giriş Tarihi : 17-06-2021 18:40   Güncelleme : 17-06-2021 19:38

Bakan Dönmez, Sinop’ta

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Sinop’a geldi

Bakan Dönmez, Sinop’ta

Bir dizi ziyaretler gerçekleştirmek için Sinop'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk olarak Boyabat Belediye Başkanlığı’nı ziyaret etti. Belediye Başkanı Şefik Çakıcı’dan ilçenin genel durumu ile ilgili bilgiler aldı. Daha sonra belediye önünde halka hitap eden Bakan Dönmez, her yıl ortalama 4 ila 5 milyar dolar arasında madencilik ürünü ihracatı, bunun 2 katı da ithalat yapıldığını belirtti.

Doğal gaz açığını kapatmak için ithalat yaptıklarını söyleyen Dönmez, "Ama hamdolsun, Rabbim nasip etti. Fazla uzakta değil, siz Karadeniz evlatlarısınız, Sinop'a doğru da geliyoruz. Birkaç hafta önce Zonguldak Filyos'ta yaklaşık 130 milyar metreküplük ilave keşifle birlikte 540 milyar metreküplük doğal gazın keşfini yaptık. Bunu inşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında sisteme entegre edeceğiz yani karaya çıkartacağız, denizin altından, suyun altından boruları çekeceğiz. Sonra da sizin kullanımınıza sunmuş olacağız. İnşallah, o zaman kendi gazınızın keyfiyle belki çok daha mutlu olacaksınız.

Her yıl ortalama 40 milyar dolar civarında enerji ürünleri ithalatı yapıyor bu ülke. İnşallah onu da azaltacağız. Ekonomik olarak da çok daha güçlü ülke haline geleceğiz" diye konuştu.

Burada yaptığı konuşmanın ardından Bakan Dönmez, Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu ve AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ile birlikte Boyabat’ta doğalgaz yakmaya başlayan ilk hanelerden birine misafir oldu.

Sinop Valiliğini Ziyaret

Boyabat ilçesinin ardından Sinop Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Dönmez, daha sonra Kültür Sanat Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Dönmez Sinop’ta yapılan yatırımları açıklamak belirterek, “2002 yılında Sinop’ta yapılan yatırım tutarı 800 bin lira. Geçtiğimiz yıl toplam 68,2 milyon lira yatırım yapılmış. 18 yılda Sinop’ta elektrik üretimi, dağıtımı, gaz üretimi, dağıtımı ve madencilik alanlarında toplam 1.51 milyar lira yatırım yapılmış.

Sinop, yeraltı kaynakları açısından zengin bir şehir, özellikle Boyabat tuğla ve kiremitte kullanılan kil başta olmak üzere madencilik konusunda öne çıkan ilçelerimizden birisi.

2021 yılında ise yaklaşık 50 milyar lira elektrik dağıtımı; 10 milyar lira civarında da gaz dağıtımı yatırımı planlanıyor.

Ayancık, Erfelek ve Durağan ilçelerimiz başta olmak üzere doğal gazla ilgili çalışmalarımız var.

Elektrikte kırsal bölgelerde yaşanan özellikle çetin kış şartlarında etkilenen bölgelerle ilgili bazı konular dile getirildi. Daha önce işletme birimlerinin çeşitli nedenlerle kapatıldığı Türkeli ve Dikmen ilçelerinde 60 gün içerisinde işletme birimleri tekrar faaliyete geçecek. Her şeyden tasarruf ederiz ama insan kaynağından tasarruf etmeyiz.

Özellikle kırsalda yaşanan arızalarla ilgili olarak da enerji nakil hatlarının yenilenmesine ağırlık vereceğiz” diye konuştu.  

AdminAdmin