Güncel
Giriş Tarihi : 01-09-2021 18:58   Güncelleme : 01-09-2021 19:04

"Biz Oradaydık, Siz Neredeydiniz?"

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Ayancık'ta yaşanan sel felaketi ve sonrasında gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirdi

"Biz Oradaydık, Siz Neredeydiniz?"

AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, TVNET’ te Cüneyt Özdemir’in sunduğu ‘Haber Merkezi’ programına konuk oldu.

Ayancık’ta yaşanan sel felaketi ve sonrasında gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Dr. Nazım Maviş, 10 vatandaşın kimlik tespitlerinin gerçekleştirilerek defin işlemlerinin yapıldığını 6 vatandaşı arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Önceliğin vatandaşların can güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Maviş, “afetin olduğu 11 Ağustos günü sabahın erken saatlerinden itibaren bugüne kadar oradan hiç ayrılmayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız ve diğer bakanlarımızla birlikte Ayancık’taydık. Diğer afet bölgelerinde olduğu gibi Ayancık’ta da devletimizin bütün imkânları ile olaya müdahale edildi.

Selin olduğu ilk gün bizim önceliğimiz canlarımızı kurtarabilmekti. Selden korunabilecekleri yerlerde mahsur kalan vatandaşlarımızı bir an evvel güvenli yerlere taşıyabilmek ve ulaşımı sağlayabilmek en temel önceliğimizdi. Bu amaçla sabahın çok erken saatlerinde İçişleri Bakanımız arkasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nu aramak suretiyle helikopterlerin bölgeye intikalini sağlamaya çalıştık ve erken saatlerde bölgeye ulaşan helikopterlerle mahsur kalmış vatandaşlarımızı tüm Türkiye’nin ekranlardan da izlediği gibi mahsur kaldıkları yerlerden kurtararak güvenli ve emniyetli bölgelere taşıdık.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız selin olduğu ilk gün Ayancık ilçemize bizimle birlikte intikal etti. İlk günden bugüne kadar da bölgeden hiç ayrılmadı ve bizimle birlikte afetin yaralarını sarmak, vatandaşlarla beraber olmak, onların acısını paylaşmak, onların hayatlarını normale dönüştürebilmek için var gücüyle gayret gösterdi.

Biz sokaklarda her gün hayatın normale dönüşmesi için yapılan çalışmaları incelerken vatandaşların gözlerindeki devlete olan güveni, Cumhurbaşkanımıza duydukları itimadı görmekten ayrıca bu felaketin acısına rağmen büyük bir mutluluk duyduk. Sel bölgesinde çok hızlı bir şekilde yaralar sarılmaya başlandı. Elektriklerimiz ve temiz sularımız hemen 2’inci gün verildi. Ulaşım 18 saat gibi kısa bir sürede suyun debisinin imkân verdiği andan itibaren geçiş köprüsü yapılarak sağlandı.

21 günde ben orada insanlarımızla her türlü duygu yoğunluğunu yaşadım” diye konuştu.  

Helikopterle yalnızca insanların tahliye edilmediğini ifade eden Maviş, ahırlarda mahsur kalan hayvanlara yem, saman ve mama bırakıldığını, 75 köye jeneratör ve jeneratörlerin benzinlerinin indirildiğini, şeker hastası olan vatandaşların insülinlerinin indirildiğini, diyaliz tedavisi gören hastaların Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini söyledi.

Maviş, “biz devletiyle milletiyle belki tarihte eşi benzeri olmayan yardımlaşma, dayanışma örneği sergiliyoruz bu tür felaketlerde. Biz Ulaştırma Bakanımızı aradığımızda Sayın Bakanımız yangın bölgesi Manavgat’taydı.  

Selden sonra zarar, ziyan tespitleri yapıldı. Gerek esnafımızın gerek vatandaşlarımızın kayıplarını devletimiz karşılamak için her türlü imkânı seferber etti. Şu anda Ayancık2ta esnafımızın zarar ve ziyanları onların gönül rızasıyla birlikte kendilerine ödeniyor.  Türkeli ilçemizde kadın bir vatandaşımız belli bir miktar zarara uğramış, hasar tespitleri yapılmış ve zararla ilgili kendilerini ödeme için çağırdıklarında bu vatandaşlarımız gerçekten gıpta edilecek, alınlarından öpülecek hareket sergilediler. “Biz evet selden zarar gördük fakat zararı daha ağır olan kardeşlerimiz var. Biz bu parayı alamayız, bu parayı AFAD’ a bağışlıyoruz” diyerek devletin kendilerine verdiği parayı AFAD’ a bağışladılar. Bunun gibi sayısız örneklerimiz var.

Siyasi görüşü ne olursa olsun Ayancık ve Türkeli’nin tamamında takdir cümleleri işittik. Ayancık Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili ama Sayın Cumhurbaşkanımız herhangi bir siyasi ayrım gözetmeksizin Ayancık Belediye Başkanımızı aradı, geçmiş olsun dileklerini iletti, ihtiyaçları ve talepleri sordu. AFAD’dan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan, İçişleri Bakanlığımızdan nakdi yardım desteği Ayancık Belediyemize yapıldı.

Bu anlamda vatandaşlarımızı kucaklayan, hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin destek veren bir tablo ortaya konuldu.

Devlet her zaman vatandaşın ve milletin yanında. Devlet bütün yaraları sarsa da milletimiz kendi içinden gelen, ciğerinden kopan desteği ortaya koymak istedi.

‘Devlet nerede? Devlet vatandaşın yanında mı ?’ diye soranlara Ayancık’ın Cevizli köyünde rastgele bir vatandaşın kapısını çalsınlar, ‘devlet burada mıydı, hükümet burada mıydı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çalışma arkadaşları burada mıydı?’ diye sorsunlar, Yalı Mahallesine sorsunlar, Küçük Sanayi Sitesine sorsunlar, Babaçay, Dibekli, Kara Kestane köyündeki vatandaşlara sorsunlar.

Devlet neredeydi, hükümet neredeydi diyenlere soruyorum: ‘Biz oradaydık, siz neredeydiniz?’ Milletimiz, devletimiz, Samsun Büyükşehir Belediyemiz, Giresun, Ordu, Trabzon, Antep, Malatya Belediyemiz oradaydı, başka partilere ait belediyeler oradaydı, kimin emeği varsa Allah razı olsun. Felaketlerden siyaset devşirmek, felaketlerden rant devşirmek gibi bir yaklaşımı bu millet asla kabul edemez.

Türkiye yansın ben de elimi ovuşturayım, buradan siyasi rant üreteyim diyenler varsa bu millet bunların ayrımını çok iyi yapıyor, bunlarla ilgili notunu da çok iyi de veriyor. Bu ülkenin neredeyse 10 bakanı, kabinenin yarısı felaket bölgesinde günlerce mesai harcadı.  

Biz Ayancık’ta müthiş hikâyeler, bu milletin yüceliğini gördük, bu milletten çok şey öğrendik. Millet devletin gücünü gördü ve bir kere daha güvendi” diye konuştu.

AdminAdmin